Οι Επιπτώσεις των Αλλαγών Ώρας στην Ποιότητα του Ύπνου Σύμφωνα με Νέα Έρευνα

Γυρνώντας τους δείκτες του ρολογιού, μια ώρα μπροστά την άνοιξη και μια ώρα πίσω το φθινόπωρο, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι άνθρωποι κερδίζουν ή χάνουν ώρα ύπνου αντίστοιχα. Ωστόσο, νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να επωφεληθούν από την επιπλέον ώρα ύπνου φθινοπωρινά, καθώς συχνά χάνουν ύπνο για περίπου μια εβδομάδα μετά την αλλαγή ώρας, έπειτα από προσαρμογές στα νέα δεδομένα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας για να καταγράψει αντικειμενικά τη διάρκεια του ύπνου των ανθρώπων κατά την περίοδο των αλλαγών ώρας. Μέχρι πρότινος, οι ερευνητές μπορούσαν να κάνουν αυτές τις μετρήσεις μόνο σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Conversation, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Μέλανι ντε Λαντζ από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσαν δεδομένα ύπνου από 11.800 άτομα που συμμετείχαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και οι δύο αλλαγές ώρας επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής του φθινοπώρου, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν λίγο περισσότερο από μισή ώρα, αλλά την Κυριακή της άνοιξης κοιμόνταν περίπου μία ώρα λιγότερο. Μέτα τη αλλαγή ώρας την άνοιξη, οι άνθρωποι κοιμόνταν συνήθως επτά λεπτά παραπάνω κατά μέσο όρο την εβδομάδα που ακολουθούσε και τρία λεπτά περισσότερο μετά την αλλαγή του φθινοπώρου.

Οι επιπτώσεις αυτές οδηγούν σε ερωτήματα σχετικά με το πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει διαφορετικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται λιγότερο τις καθημερινές μετά την αλλαγή ώρας, γεγονός που ενδέχεται να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα αϋπνίας και κοινωνικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο από τις διαταραχές ύπνου που προκαλούνται από τις αλλαγές ώρας.

Η έρευνα έχει σημασία λόγω των πιθανών επιπτώσεών της στην υγεία. Ακόμα και μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία, με προηγούμενες έρευνες να συσχετίζουν τις αλλαγές ώρας με αυξημένα περιστατικά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και τροχαίων ατυχημάτων. Αυτές οι ανησυχίες έχουν ωθήσει επιστήμονες να ζητούν την κατάργηση των αλλαγών ώρας, με αρκετές χώρες να εξετάζουν αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: documentonews.gr