Οι ηγέτες των BRICS συναντώνται στο Καζάν και αμφισβητούν την κυριαρχία του δολαρίου

Στις 22-24 Οκτωβρίου, η Σύνοδος Κορυφής των BRICS διεξάγεται στο Καζάν της Ρωσίας, στον ποταμό Βόλγα, συγκεντρώνοντας τους ηγέτες των χωρών αυτού του αναπτυσσόμενου ομίλου, που συνεχώς αμφισβητεί την κυριαρχία της Δύσης. Αυτό το γεγονός προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς οι εκτιμήσεις περί διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας διαψεύδονται. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδέχεται 36 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η σύνοδος εξετάζει το σχέδιο για την ελάττωση των συναλλαγών σε δολάριο, καθώς και την ενίσχυση των εθνικών νομισμάτων ως επιλογής, προκειμένου να περιοριστεί η επιρροή των ΗΠΑ. Παρά τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, το 58% εξακολουθεί να είναι σε δολάρια, κάτι που παραχωρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μεγάλη ικανότητα ελέγχου στις χρηματοοικονομικές ροές. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με κυρώσεις σε διάφορες χώρες και τράπεζες που συνεργάζονται με τη Ρωσία, γεγονός που έχει ωθήσει πολλές χώρες να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η υιοθέτηση εναλλακτικών νομισμάτων μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Ενδεικτικά, η Ρωσία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας το γιουάν και άλλα νομίσματα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες των BRICS επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για ειρηνικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις για μεσολάβηση, ενώ οι ηγέτες ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καταδίκασαν τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου, έγιναν αναφορές σε θέματα όπως η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των πανδημιών, όμως η Ουκρανία αναφέρθηκε μόνο μία φορά. Οι χώρες των BRICS ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στις διεθνείς αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν οι κλιμακώσεις στο πεδίο της Ουκρανίας, προσδιορίζοντας τρεις βασικές αρχές για τη διαχείριση της κατάστασης. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ανήγγειλε τη δέσμευσή του για υποστήριξη στους ειρηνικούς διαλόγους.

Πηγή: documentonews.gr