Οι New York Times αναλύουν τις πιθανότητες για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Ισραήλ κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ως απάντηση στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση στην Τεχεράνη. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας τους να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις αυτές χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρά τις προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο Μπάιντεν για αποφυγή επιθέσεων σε πυρηνικές ή ενεργειακές υποδομές, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν αν το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε στρατιωτικά μέτρα μόνο του, αφού μπορεί να μην έχει άλλη ευκαιρία στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους New York Times, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε στρατιωτικές βάσεις ή τοποθεσίες πληροφοριών του Ιράν, αντί για πυρηνικούς στόχους. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση εντός του Ισραήλ αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθεί η παρούσα συγκυρία για να ανασταλεί η δυνατότητα του Ιράν να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας τον Τζο Μπάιντεν, επισημαίνουν ότι μια επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναποτελεσματικά αποτελέσματα και σε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι μέχρι το 2021 το Ισραήλ δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο για την καταπολέμηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Ανεξάρτητα από την απόφαση του Ισραήλ, υπάρχουν νέοι λόγοι ανησυχίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία προσφέρει τεχνική βοήθεια στο Ιράν για τα πυρηνικά του προγράμματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη επιθυμία του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Επίσης, η υποχώρηση της Χεζμπολάχ μπορεί να εντείνει την ανάγκη του Ιράν να έχει πυρηνική δύναμη για την προσωπική του ασφάλεια.
Τέλος, το Ιράν έχει αρχίσει να κατασκευάζει ένα εκτενές δίκτυο σήραγγας κοντά στο Natanz, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολες τις επιθέσεις κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εκπαίδευση των Ισραηλινών αεροδυνάμεων το 2022 επικεντρώθηκε στην προετοιμασία για πιθανές επιθέσεις κατά του Ιράν, υπογραμμίζοντας την αυτονομία τους, παρά την πιθανή ανάγκη για υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: documentonews.gr