Πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη Αποκτούν Καταστροφικές Διαστάσεις

Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει το θάνατο έξι ανθρώπων το τελευταίο σαββατοκύριακο, ενώ ένας αυστριακός πυροσβέστης έχασε τη ζωή του την Κυριακή. Επιπλέον, μια νέα απώλεια ανθρώπινης ζωής στην Πολωνία αναφέρθηκε, με τον υπουργό Υποδομών Ντάριους Κλίμτσακ να δηλώνει ότι υπάρχουν πληροφορίες για δεύτερο θύμα, αν και το Ρόιτερς δεν κατόρθωσε να το επιβεβαιώσει άμεσα.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής, καθώς συνεχίζονται οι καταστροφές σε πολλές περιοχές. Χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και αστυνομικοί εργάζονται αδιάκοπα για να διαχειριστούν την κατάσταση.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η πλημμύρα του ποταμού Μοράβα έχει καταστήσει 70% της πόλης Λιτοβέλ, που βρίσκεται 230 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας, ακατοίκητη. Τα σχολεία και πολλές εγκαταστάσεις υγείας έχουν κλείσει, όπως αναφέρει ο δήμαρχος. Παράλληλα, στην περιφερειακή πρωτεύουσα Οστράβα, οι πλημμύρες ανάγκασαν το κλείσιμο σταθμού παραγωγής ενέργειας και δύο χημικών εργοστασίων λόγω της κατάστασης.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, καθώς και η Βουδαπέστη, προετοιμάζονται για την άνοδο της στάθμης του Δούναβη, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να εκτείνονται σε περισσότερες περιοχές των γειτονικών χωρών.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Τσεχική Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Παρά την αρχική υποχώρηση των υδάτων στους ποταμούς στο σύνορο Τσεχίας – Πολωνίας, οι πλημμύρες συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζωή στις μεγαλύτερες πόλεις και στις δύο χώρες, με καταστροφικές επιπτώσεις σε υποδομές και υπηρεσίες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους πληγέντες πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, προσδιορίζοντας τη στήριξη της ΕΕ προς την περιοχή.

Η άνοδος της στάθμης των ποταμών και λιμνών στην Αυστρία έχει πρόσφατα υποχωρήσει, αν και οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να προετοιμάζονται για ένα πιθανό δεύτερο κύμα βροχοπτώσεων το οποίο αναμένεται σύντομα.

Οι μεθοριακές περιοχές μεταξύ Τσεχικής Δημοκρατίας και Πολωνίας υπήρξαν μεταξύ των πιο σφοδρά πληγέντων, με την κατάρρευση γεφυρών και την καταστροφή σπιτιών, αφήνοντας πολλές κοινότητες χωρίς υποδομές και βασικές υπηρεσίες.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για τον περιορισμό των ζημιών και την προστασία των πολιτών στην κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: documentonews.gr