Ρωσία Σχεδιάζει Πυρηνοκίνητα Υποβρύχια για Μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από την Αρκτική στην Ασία

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει την κατάρτιση σχεδίων για την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με στόχο τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αρκτική στην Ασία. Σύμφωνα με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο, αυτή η κίνηση στοχεύει στη μείωση του χρόνου μεταφοράς μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR), ένα πλεονέκτημα που δίνει η Μόσχα σε σχέση με τη διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ, που θεωρεί πιο χρονοβόρα.

Η μονάδα Arctic LNG 2 έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του LNG από τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και δυσκολίες προκύπτουν λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα αυτόν λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Παρά την αποστολή των πρώτων φορτίων στις αρχές Αυγούστου, αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα στους τελικούς αγοραστές.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά για να ανοίγει δρόμους στη θαλάσσια οδό, ωστόσο, αντιμετωπίζει ελλείψεις πλοίων που θα είναι ικανά να σπάνε τον παχύ πάγο της Αρκτικής, γεγονός που προκαλεί εμπόδια στις επιδιώξεις της. Ο Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, διευθυντής του ινστιτούτου Κουρτσάτοφ και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, παρουσίασε την εν λόγω πρωτοβουλία σε βιομηχανικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, δηλώνοντας ότι η κατασκευή της νέας κατηγορίας πυρηνοκίνητων υποβρυχίων συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με σχέδια που παραθέτει το μέσο ενημέρωσης RBC, η Ρωσία επιδιώκει να μειώσει τον χρόνο διαδρομής από 20 σε 12 ημέρες, με τα υποβρύχια να έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν περίπου 180.000 τόνους LNG. Τα σχεδιαζόμενα υποβρύχια θα έχουν μήκος 360 μέτρα και πλάτος έως 70 μέτρα, με πυρηνικούς αντιδραστήρες RITM-200 να τα τροφοδοτούν.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την εφικτότητα αυτού του εγχειρήματος. Ο Αλεξάντερ Νικίτιν, πυρηνικός εμπειρογνώμονας και πρώην αξιωματικός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τους πόρους για να κατασκευάσει ένα τέτοιο υποβρύχιο, ενώ θα χρειαστούν και επιπλέον σκάφη υποστήριξης καθώς και εξειδικευμένα πληρώματα για την εκπαίδευσή τους. Πηγή: documentonews.gr