Συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο: Επίθεση κατά των Κυανόκρανων του ΟΗΕ από τον Ισραηλινό Στρατό

Κυανόκρακροι ανεπτυγμένοι στο νότιο Λίβανο ενημέρωσαν ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης «εισήλθαν βιαίως» σήμερα Κυριακή σε μία από τις βάσεις της δύναμης του ΟΗΕ, σε ένα ακόμη επεισόδιο επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον μελών της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL, FINUL). Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα πέντε κυανόκρανους να τραυματιστούν.

Η UNIFIL ζήτησε «εξηγήσεις» από τον Ισραηλινό στρατό, επισημαίνοντας την υποχρέωσή του να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των θέσεών του, σχολιάζοντας πως «για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες» συνέβησαν τέτοια περιστατικά.

Το ισραηλινό στρατό στάθηκε σφόδρα επικριτικός προς την παρουσία της UNIFIL, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι ο στρατός έχει ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνση των κυανόκρανων, κάνοντας λόγο ότι η παρουσία τους τους καθιστά «ομήρους της Χεζμπολάχ».

Η εισβολή των ισραηλινών αρμάτων συνέβη γύρω στις 4:30 π.μ., με την UNIFIL να αναφέρει ότι τα άρματα κατέστρεψαν την κεντρική πύλη της βάσης και παρέμειναν εκεί για περίπου 45 λεπτά. Δύο ώρες αργότερα, πυρά που προήλθαν από την περιοχή προκάλεσαν «ερεθισμούς δέρματος και γαστρεντερικές διαταραχές» σε 15 κυανόκρανους.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να αποχωρήσει από «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα, ενώ πρόσφατα εμπόδισε και σημαντική μεταφορά υλικοτεχνικής υποστήριξης της δύναμης. Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, ο εκπρόσωπος της UNIFIL, Αντρέα Τενέντι, δήλωσε ότι οι κυανόκρανοι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν, επισημαίνοντας ότι η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να παραμείνει παρούσα και η δύναμη να είναι σε θέση να υποβάλει εκθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε διεθνείς επικρίσεις, με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης και του Παρισιού, να καταδικάζουν τις ενέργειες του Ισραήλ και να ζητούν εξηγήσεις. Η Ιταλία μάλιστα αναφέρθηκε σε πιθανές «παραβάσεις του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δικαιολόγησε τις ενέργειές του, υποστηρίζοντας ότι οι πυροβολισμοί ήταν απάντηση σε «απειλή» που προήλθε κοντά στις θέσεις της UNIFIL.

Πηγή: documentonews.gr