Συμφωνία για την Απελευθέρωση Ομήρων και Κατάπαυση του Πυρός στη Γάζα Στην Κορυφή της Ισραηλινής Αντιπολίτευσης

Ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, από την Ουάσινγκτον υπογράμμισε την ανάγκη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων. Τόνισε ότι τα «πολιτικά συμφέροντα πρέπει να παραμεριστούν» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, «Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά συμφέροντα θα πρέπει να μπουν στην άκρη για τον λόγο αυτόν. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό». Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να φέρουμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους» και υπογράμμισε πως «καμία πολιτική διαδικασία ή αναταραχή δεν πρέπει να επηρεάσει τη συμφωνία για τους ομήρους».

Ο Λαπίντ, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός, επανέλαβε την δέσμευσή του να μην προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να επιτύχει συμφωνία. Καταγγέλλοντας τη Χαμάς, υπογράμμισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, έπειτα από πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Χαμάς είχε σκοτώσει έξι ομήρους, κατάφερε να εντείνει τις προσπάθειές της για μια εκεχειρία που μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει καρπούς. Οι διαπραγματεύσεις με τις μεσολαβητριές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την έλλειψη προόδου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα κύρια θέματα διαφωνίας αφορούν τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και τις λεπτομέρειες σχετικές με την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ, κατά τις νέες απαιτήσεις της Χαμάς. Επιπλέον, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου στα σύνορα με την Αίγυπτο, κάτι που η Αίγυπτος απορρίπτει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται πάνω σε μια νέα συμβιβαστική πρόταση για να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά. “Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους μας στην περιοχή, ειδικά με την Αίγυπτο και το Κατάρ, για τις λεπτομέρειες της πρότασης”, δήλωσε.

Πηγή: documentonews.gr