Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Καζάν: Κρίσιμοι Διάλογοι για το Μέλλον της Παγκόσμιας Οικονομίας

Σήμερα, στο Καζάν, πολλοί ηγέτες από περίπου 40 χώρες συγκεντρώνονται για τη σύνοδο κορυφής των BRICS. Ο όμιλος, που ιδρύθηκε το 2009, έχει πλέον εννέα μέλη: τη Βραζιλία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία, την Ινδία, το Ιράν, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αποτελώντας έτσι μια σημαντική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης, ελέγχουν το 80% της παραγωγής πετρελαίου.

Η σύνοδος αυτή διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα προσπαθεί να επεκτείνει τις διεθνείς της συμμαχίες, παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εργασίες της BRICS στη Νότια Αφρική λόγω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης που τον καταζητεί, επιδιώκει να αποδείξει ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη και ότι διαθέτει ισχυρούς συμμάχους, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Η σύνοδος έχει κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές επιλογές της Ρωσίας, με τον Πούτιν να έχει προγραμματίσει δεκαπέντε διμερείς συναντήσεις κατά τη διάρκεια της, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Ο Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο, ενισχύοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Η Καζάν έχει υποστεί πρόσφατα επιθέσεις με drones από τις ουκρανικές δυνάμεις, στοχεύοντας στρατηγικές βιομηχανίες, γεγονός που προσθέτει ένταση στη διεθνή ατμόσφαιρα της συνόδου. Ο Πούτιν αναμένεται να αναπτύξει τις απόψεις του για το πολυπολικό διεθνές σύστημα και την ανάγκη για εναλλακτικούς μηχανισμούς πληρωμών εκτός του SWIFT.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, λόγω ενός τραυματισμού που υπέστη, αποφάσισε να συμμετάσχει στη σύνοδο μέσω βιντεοκλήσης. Οι συμμετοχές και οι γωνίες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών, καθώς και την αντίκτυπο των λιγότερο παραδοσιακών διεθνών σχέσεων στην παγκόσμια σκηνή.

Πηγή: documentonews.gr