Αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνάντησης Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM), ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα υποδεχθούν 55 χώρες στη Σαμόα. Ωστόσο, η φετινή σύνθεση των καλεσμένων δείχνει την υποχώρηση της επιρροής του Βρετανού μονάρχη. Σημαντικοί ηγέτες, όπως ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, θα παραλείψουν τη σύνοδο υπέρ μιας άλλης διεθνούς εκδήλωσης, της BRICS, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα.
Η Αυστραλία, εν τω μεταξύ, είχε πρόσφατα ένα δημοψήφισμα που προκάλεσε συζητήσεις για την πιθανή αλλαγή του καθεστώτος της από μοναρχία σε δημοκρατία, με τους Ρεπουμπλικάνους να χαρακτηρίζουν το ταξίδι του Καρόλου «αποχαιρετιστήρια περιοδεία». Ο Κάρολος, παρά τις ατυχίες που συνδέονται με τη θέση του, είναι ο βασιλιάς 14 εθνών εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η κατεύθυνση του ταξιδιού του φαίνεται λιγότερο ενθαρρυντική για την Βρετανία, καθώς έθνη όπως τα Μπαρμπάντος έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη μοναρχία.
Η Κοινοπολιτεία, που ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια, κινδυνεύει να φαίνεται απλώς ως ένας αναχρονιστικός οργανισμός, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη αποτυχία της Αυστραλίας να προχωρήσει σε αλλαγές στο σύνταγμα. Οι διαμάχες σχετικά με αποζημιώσεις για την κληρονομιά της δουλείας ανανεώνουν τη σημασία της Κοινοπολιτείας στις σύγχρονες συζητήσεις, με αρκετές χώρες της Καραϊβικής να επισημαίνουν την επανορθωτική δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.
Η Βρετανία προσπαθεί να διατηρήσει τους δεσμούς με τις πρώην αποικίες της και να κλείσει τις σχέσεις της με χώρες όπως ο Μαυρίκιος, οι οποίες εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές συνεργασίας, όπως οι κινεζικές επενδύσεις. Οι αξιωματούχοι της Βρετανίας ανησυχούν για την πιθανότητα αυτά τα μικρότερα κράτη να στραφούν προς την Κίνα για υποστήριξη και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον Harshan Kumarasingham, η αλληλεπίδραση στη σύνοδο κορυφής θα μπορούσε να αναδείξει τον ρόλο της Κοινοπολιτείας ως έναν παράγοντα επικοινωνίας και συνεργασίας, αν και η υποστήριξη για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η αποκατάσταση και τα δικαιώματα των ιθαγενών, παραμένει περιορισμένη.
Ο Κάρολος, που αν και έχει τον τίτλο του βασιλιά, αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ οι πρώην αποικίες ζητούν αποτελεσματική αναγνώριση των ιστορικών injustices. Η επίσκεψή του, καλύπτοντας τα σύγχρονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές, θα μπορούσε να αλλάξει τις δυναμικές των διεθνών σχέσεων.
Πηγή: documentonews.gr