Θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και οι επιπτώσεις στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μπορεί να προμηνύει σημαντικές αλλαγές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης να καθίσταται πιο πιθανό. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, τόνισε ότι ο Σινουάρ ήταν «το βασικό εμπόδιο» για τον τερματισμό του πολέμου, και η αφαίρεση αυτού του εμποδίου δημιουργεί μια ευκαιρία για συνεννόηση και εκεχειρία. «Η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά έχει φτάσει», δήλωσε, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Νετανιάχου, για να τον συγχαρεί. Προσδιόρισε ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ «τις επόμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες» ώστε να ασκήσει πιέσεις για μια ειρηνική λύση. Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέφερε ότι η κατάσταση παρέχει μια ευκαιρία για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Αν και η απομάκρυνση του Σινουάρ θεωρείται στρατηγική ευκαιρία, οι εκτιμήσεις διαφωνούν σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις. Ο Σίνα Τούσι από το Center for International Policy υπογράμμισε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για το Ισραήλ να δηλώσει «νικητής», αλλά οι κινήσεις του Νετανιάχου το περασμένο έτος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εξελίξεις μπορεί να μην εξελιχθούν έτσι.

Αντίθετα, το Ιράν δήλωσε ότι το «πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί», σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ εξέφρασε τη δέσμευσή της για μετάβαση «σε μια νέα και πιο εντατική φάση της σύγκρουσης με το Ισραήλ». Στην Gazza, ο εκτοπισμένος Παλαιστίνιος Τάμπετ Αμούρ υπογράμμισε ότι η αντίσταση δε θα εκλείψει, δηλώνοντας ότι η δολοφονία του Σινουάρ δεν θα οδηγήσει σε συμβιβασμό ή παράδοση.

Πηγή: documentonews.gr