Βαθύτερη Κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την Ισραηλινή Επιχείρηση στη Βηρυτό

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν ακόμα πιο σοβαρό πόλεμο. Αν και υπήρξαν ελπίδες για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όπως αναφέρθηκε από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αυτές διαλύθηκαν μετά την καταστροφική ισραηλινή επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Η επίθεση αυτή ήταν μια σειρά συντονισμένων εκρήξεων, οι οποίες σύμφωνα με μάρτυρες ήταν από τις ισχυρότερες που είχαν βιώσει σε πολέμους του Λιβάνου.

Αμέσως μετά την επίθεση, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανήγγειλαν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αποτελούσε τον στόχο των επιθέσεων. Οι φήμες και οι εικασίες σχετικά με την τύχη του, ειδικά λόγω της σιωπής της Χεζμπολάχ, εντάθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις θα συνεχίζονταν, κάτι που ενίσχυσε την αίσθηση ότι η εκεχειρία δεν ήταν στο σχέδιο του Ισραήλ.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε μια ιδιαίτερα προκλητική ομιλία, την οποία συνόδευσε η αναγγελία των επιθέσεων στη Βηρυτό. Σε αυτή την ομιλία, δεν έκανε καμία αναφορά στη διπλωματία, αλλά τόνισε την ανάγκη για στρατηγικές επιθέσεις κατά των “άγριων εχθρών” και την αποδοχή μίας στρατηγικής νίκης και ενάντια στη Χαμάς.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι Ηνωμένες Πολιτείες απεδείχθησαν περιορισμένες στη δυνατότητά τους να επηρεάσουν την κατεύθυνση των γεγονότων. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υπερασπίστηκε την πολιτική ανάμιξης των ΗΠΑ, αλλά το αποτέλεσμα φαίνεται να διαφωνεί με τις προθέσεις του. Οι ισχυρές φωνές στον ισραηλινό στρατό ήθελαν επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, και παρά την αρχική πίεση των Αμερικανών, φαίνεται πως το Ισραήλ δεν άλλαξε την πορεία του.

Οι ισραηλινές στρατηγικές αποφάσεις γίνονται κρίσιμες καθώς εξετάζουν ακόμα και χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο. Αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο, οι εξελίξεις μπορεί να είναι δραματικές. Παράλληλα, οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις και ελπίζουν σε διπλωματικές λύσεις που προς το παρόν φαίνονται ανέφικτες.

Πηγή: documentonews.gr