Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν σε επιχείρηση κατάρριψης πυραύλων που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν κατά του Ισραήλ. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, επιβεβαίωσε την συμμετοχή των δυνάμεων, αναφέροντας: «Οι βρετανικές δυνάμεις έπαιξαν απόψε το ρόλο τους στις προσπάθειες να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή». Ευχαρίστησε το προσωπικό για το θάρρος και τον επαγγελματισμό του.
Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ανήκει σε μια αυξανόμενη σειρά επιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί να ανταποδώσει. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Κιρ Στάρμερ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και αναγνωρίζουμε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα απέναντι σε αυτή την επίθεση».
Ο Στάρμερ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, υπογράμμισε ότι η περιοχή είναι στο χείλος του γκρεμού και εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές λανθασμένες εκτιμήσεις. Εξάλλου, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, προκειμένου να βρουν χώρο για πολιτική λύση στη σύγκρουση.
Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε την πώληση ορισμένων όπλων στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν παραβιάζοντας το ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ η απαγόρευση αυτή έφερε κριτική από τον Νετανιάχου. Παρ’ όλα αυτά, ο Στάρμερ υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και τόνισε ότι η διακοπή των αδειών δεν επηρεάζει θετικά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Σύμφωνα με το κείμενο της Ντάουνινγκ Στριτ, οι ηγέτες της περιοχής τόνισαν τη σημασία της αποκλιμάκωσης και της κατάπαυσης του πυρός, ειδικά μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, ο Στάρμερ προέτρεψε τους Βρετανούς πολίτες στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται.
Πηγή: documentonews.gr