Κτηματολόγιο – Βγαίνει από το… ράφι η τελευταία «ορφανή» μελέτη

Ξεμπλόκαρε, έπειτα από πολυετείς περιπέτειες, η τελευταία από τις πέντε «ορφανές» μελέτες του Κτηματολογίου, οι οποίες είχαν μπλεχτεί, εδώ και χρόνια, σε δικαστικές περιπέτειες. Έτσι, τη Δευτέρα θα ανοίξει η οικονομική προσφορά του εναπομείναντα διαγωνιζόμενου για την κτηματογράφηση της Κέρκυρας – Θεσπρωτίας. Ωστόσο, η συλλογή δηλώσεων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του 2022 καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ειδικότερα, εάν η προσφορά έχει έκπτωση πάνω από 20% θα πρέπει να τεκμηριωθεί και στη συνέχεια να ελεγχθούν τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα. Οπότε η υπογραφή της οριστικής σύμβασης προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Θα ακολουθήσει μια οκτάμηνη προετοιμασία πριν ξεκινήσει η συλλογή των δικαιωμάτων.

Οι υπόλοιπες τέσσερις «ορφανές» μελέτες είχαν ξεμπλοκάρει το περασμένο καλοκαίρι οπότε είχε ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο και τον Σεπτέμβριο στα Χανιά ενώ τον επόμενο μήνα ξεκινά και η κτηματογράφηση στο Ηράκλειο. Με αυτές τις τελευταίες πέντε μελέτες να έχουν μπει σε ρότα υλοποίησης, η συλλογή δηλώσεων θα ανέλθει στα τέλη του 2022 στο 90% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάρτησης για το 77 % των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Δημήτρης Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δυο χρόνια, και παρά τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, έχουν συλλεχθεί επιπλέον έξι εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ανεβάζοντας τα συνολικά δικαιώματα που έχουν συλλεχθεί ως σήμερα σε 32 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 83% των προεκτιμηθέντων δικαιωμάτων σε επίπεδο χώρας (συνολικά 39,1 εκατομμύρια). Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, το ποσοστό συλλογής σε ορισμένες Περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, προσεγγίζει το 100%. «Συνεπώς, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ υψηλή», σημειώνει ο ίδιος.

Ως προς τη στελέχωση του Κτηματολογίου, όπως επισημαίνει ο κ. Σταθάκης, αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες που παρέχονται στον δημόσιο τομέα της χώρας, τόσο με προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις όσο και με συμβάσεις έργου καθώς και με προγραμματικές συμβάσεις με επαγγελματικούς φορείς και με προγράμματα απασχόλησης μακροχρονίων ανέργων ακόμα και με ασκούμενους νέους επιστήμονες.

Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται με προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ. Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για 78 θέσεις ενώ έχει υποβληθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2022 αίτημα για προκήρυξη 253 θέσεων, από τις οποίες αναμένεται ότι θα εγκριθούν τουλάχιστον οι 180.

Σχετικά με την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και τη λειτουργία της νέας δομής, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης, παρέχονται σε πολίτες και επαγγελματίες ψηφιακές υπηρεσίες όπως και δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, για την κτηματογραφημένη περιοχή αρμοδιότητάς τους. Οι ψηφιακές υπηρεσίες διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων (έκδοση πιστοποιητικών, έρευνα και υποβολή αιτήσεων για εγγραφή πράξεων) άμεσα, χωρίς μετακίνηση.

Η οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου που διαμορφώθηκε το 2018 περιλαμβάνει συνολικά 92 γραφεία (17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 Υποκαταστήματά τους) με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας. Ο αρχικός χρόνος μετάβασης – 24 μήνες όπως είχε προσδιοριστεί με τον ν.4512/22018 – ήταν ουτοπικός όπως διαφάνηκε στην πράξη. Τελικά, η μετάβαση έχει οριστεί για ολοκλήρωση έως τις 17.1.2023, και όπως τονίζει ο πρόεδρος του Κτηματολογίου «τα τελευταία δυο χρόνια έχει επιταχυνθεί θεαματικά, παρά την αύξηση της δυσκολίας του εγχειρήματος λόγω πανδημίας και εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστεί άλλη παράταση στο χρονοδιάγραμμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μπαίνουν στον πόλεμο οι ΗΠΑ αν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Το δικό του μήνυμα στη Ρωσία έστειλε ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA στρατηγός εν αποστρατεία. Πιο συγκεκριμένα, ο Πετρέους τόνισε ότι αν...

Νυχτερινό ρεύμα: Το νέο ωράριο της ΔΕΗ

Την 1η Νοεμβρίου ενεργοποιείται το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα και θα παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ για...

«Ύποπτη» η συμφωνία με την Τουρκία λέει ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης

Η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στη Λιβύη φαίνεται ότι πυροδότησε...

«Μας άρπαξαν την κορούλα μας και δεν την έχουμε δει 4 χρόνια»

Σοβαρή καταγγελία γονέων σε βάρος ορφανοτροφείου έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Όπως υποστηρίζουν, έχουν να δουν το παιδί τους 4 ολόκληρα χρόνια, παρόλο που ο πατέρας...

Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ την Τρίτη – Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους βουλευτές

Την κοινοβουλευτκή ομάδα του κυβερνώντος κόμματος συγκαλεί αύριο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το βράδυ θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 48 χρόνια...

Σχετικές ιστορίες