Λογαριασμοί ρεύματος: Τα οφέλη, αλλά και τα «ψιλά» γράμματα

Σημαντική είναι η εξοικονόμηση δαπανών που πετυχαίνουν οι οικιακοί καταναλωτές από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ωστόσο, πάροχοι επιδιώκοντας να αναλάβουν το ρίσκο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και της πρόβλεψης των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα, έχουν προχωρήσει σε αυξημένες χρεώσεις των παγίων οι οποίες μάλιστα μπορεί να φτάσουν και τα 90 ευρώ το μήνα!

Η τιμολογιακή αυτή πρακτική εταιρειών ενέργειας δεν πέρασε απαρατήρητη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πηγές της ηγεσίας σχολιάζοντας στον ΟΤ το «φούσκωμα» των συγκεκριμένων χρεώσεων προαναγγέλλουν άμεση νομοθετική παρέμβαση που δεν θα επιτρέπουν την αλλαγή των παγίων σε σχέση με τα επίπεδα που ίσχυαν πριν τον Ιούλιο.

Η εξοικονόμηση δαπανών

Ο ΟΤ προχωρώντας σε έρευνα των τιμοκαταλόγων που ανακοίνωσαν χθες οι προμηθευτές και συνυπολογίζοντας τις επιδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπιστώνει μείωση των τιμών της κιλοβατώρας κατά 60% με 70%.

Διαβάστε επίσης: Τιμολόγια ρεύματος: Παρέμβαση του ΥΠΕΝ για τα πάγια

Κι αυτό γιατί οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,484 έως 0,568 ευρώ/kWh και με την επιδότηση των 0,337 ευρώ/kWh μειώνονται στα 0,147 ευρώ έως και τα 0,231 ευρώ/kWh

Έτσι για:

  • Καταναλώσεις 300 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 101,1 ευρώ
  • Καταναλώσεις 400 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 134,8 ευρώ.
  • Καταναλώσεις 500 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 168,5 ευρώ

Βέβαια αυτές οι χρεώσεις είναι καθαρά οι ανταγωνιστικές χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνες των παγίων αλλά και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη κλπ.

Τα πάγια

Ωστόσο, από την έρευνα επίσης προκύπτει πως εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προχωρήσει στις ακόλουθες τιμολογιακές πολιτικές:

  1. Χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος στο εύρος των 0,484 με 0,486 ευρώ/kWh με λίγο τσιμπημένες χρεώσεις στα πάγια που να φτάνουν τα 3,5 ευρώ το μήνα.
  2. Ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,49 με 0,50 ευρώ/kWh αλλά με κλιμακωτές χρεώσεις παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος. Τα πάγια κυμαίνονται από 10 έως και 30 ευρώ το μήνα.
  3. Πολύ χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,379 ευρω/kWh αλλά με κλιμακωτές χρεώσεις παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης. Τα πάγια ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν και τα 90 ευρώ το μήνα.
  4. Υψηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις πάνω από 0,50 έως και 0,568 ευρώ το μήνα αλλά με χαμηλά πάγια της τάξης από 1 έως και 5 ευρώ το μήνα.

Εκπτώσεις με μαθηματικό τύπο…

Από την έρευνα των τιμών ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, προέκυψαν επίσης και ελάχιστες περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες δίνονται εκπτώσεις στους πελάτες με βάση μαθηματικό τύπο…

Εταιρείες διαμορφώνουν πολύ υψηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, συνυπολογίζουν την κρατική επιδότηση και εξαρτούν τη χορήγηση έξτρα έκπτωσης για να πέσει η τιμή στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα από την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκέντρωση της αγοράς

Με βάση τα προαναφερόμενα ευρήματα της έρευνας του ΟΤ, και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ενέργειας, η “τράπουλα” της λιανικής ρεύματος αναμένεται να ανακατευτεί…

Από τον Αύγουστο οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο χωρίς να πληρώνουν ποινή πρόωρης αποχώρησης. Έτσι, οι εκτιμήσεις θέλουν χιλιάδες πελάτες να αλλάζουν προμηθευτές. Δύο εκ των παικτών της λιανικής που βρίσκονται υπό μερικό δημόσιο έλεγχο, όπως η ΔΕΗ και η Φυσικό Αέριο Ελλάδος (θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας) παρουσιάζουν τις χαμηλότερες χρεώσεις της αγοράς.

Αυτή είναι η τιμολογιακή τους πολιτική, προσώρας, για τον Αύγουστο. Πηγές δεν αποκλείουν ιδίως σε σχέση με τη ΔΕΗ, τη μαζική μετακίνηση πελατών άλλων εταιρειών προς τη δημόσια επιχείρηση.

Η εταιρεία κατέχει περίπου το 64% της αγοράς και συνεπώς το μερίδιο αυτό είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί.

Από την άλλη μεριά, η παγίδα για τις εταιρείες ρεύματος είναι πως μαζί με τους συνεπείς πελάτες, ελεύθερα θα αλλάζουν πάροχο και όσοι έχουν πρόβλημα έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών αλλά και όσοι είναι κακοπληρωτές. Συνεπώς οι επισφάλειες για αυτούς τους παρόχους είναι υψηλές.

Πηγή: OT.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Άρτα: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του

Το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε ο άνδρας που φαίνεται να σκότωσε τον πεθερό του μπροστά στα μάτια του δίχρονου γιου του. Ο άνδρας εντοπίστηκε στην περιοχή Δαφνούλα...

Στεγαστικά δάνεια: Γιατί συμφέρουν τα σταθερά επιτόκια 5 και 10 ετών

Νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στη στεγαστική πίστη μετά την πρώτη από το 2011 αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ και τη δεδομένη συνέχιση αυτής...

Σαλμάν Ρούσντι: Παγκόσμιο σοκ με την δημόσια επίθεση στον συγγραφέα – Ποιος είναι ο δράστης

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού...

ΕΥΠ: Τα μυστικά της και το «δίκτυο των παρακολουθήσεων»

Δεκαέξι τμήματα των δύο νεοσύστατων Διευθύνσεων Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών Α’ και Β’ που σχετίζονται με συγκέντρωση δεδομένων από τηλεφωνικές καταγραφές, ενημερωτικά δελτία και...

Rapid test: Τα σημεία δωρεάν ελέγχου σήμερα Σάββατο

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν τα σημεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και οι ώρες κατά τις οποίες θα βρίσκονται σε αυτά, τα κινητά κλιμάκια...

Σχετικές ιστορίες