Με αλλοιωμένη εικόνα και ήχο θα καταθέσουν «Σαράφης» και «Κελέση»

Από άλλο δωμάτιο, σε διαφορετικούς ορόφους της ΓΑΔΑ -στον 13ο όροφο τα μέλη της προανακριτικής και στον 8ο όροφο οι προστατευόμενοι μάρτυρες- και με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (είτε με οθόνη που θα μεταδίδει υποφωτισμένη την εικόνα των μαρτύρων και αλλοιωμένο τον ήχο της φωνής του, ή μόνο με αλλοιωμένο ήχο), αναμένεται να εξεταστούν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση».

Η πρώτη κατάθεση έχει προγραμματιστεί για τις 16.00 με τον «Μάξιμο Σαράφη», ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα πραγματοποιηθεί όπως έχει οριστεί για τις 20.30 η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση» -θα εξαρτηθεί, όπως έλεγε βουλευτής της πλειοψηφίας, από την πορεία της κατάθεσης «Σαράφη» και την διάρκειά της.

Εγρήγορση αλλά κυρίως ψυχραιμία συνιστά για τον κορωνοϊό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Αυτό, βέβαια, αν ο μάρτυρας επιλέξει να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που θα του τίθενται, διότι δεν αποκλείεται να επιλέξει να περιοριστεί στο να παραπέμπει στις καταθέσεις του (υπολογίζεται ότι έχει δώσει τουλάχιστον 12 καταθέσεις στην Δικαιοσύνη).

Σύμφωνα με νομικούς – μέλη της επιτροπής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ούτε και έγγραφα παρά μόνο σημειώσεις στις οποίες μπορούν να ανατρέχουν κατά την κατάθεσή τους. Επιπλέον, η πλειοψηφία της επιτροπής έστειλε νέο αίτημα προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να αποστείλει άμεσα πριν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κρίσιμα έγγραφα που δεν περιέχονται στο «στικάκι» που απέστειλε στην προανακριτική.

Πρόκειται για έγγραφα του FBI προς την εισαγγελία, τα οποία θεωρούνται άκρως απαραίτητα. Αλλά ακόμα και αν δεν αποσταλούν πριν τις καταθέσεις, αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Στην συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ανέφερε σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων ότι «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας Σοφουλάκης, ωστόσο η πλειοψηφία θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «από την στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο οι μάρτυρες προτείνουμε να μην έχουν μαζί τους κινητά ή έγγραφα. Αυτή είναι η πρότασή μας». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μεταβεί στην ΓΑΔΑ το σύνολο των μελών της επιτροπής και όχι κλιμάκιό της: «Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;», είπε ο Σπύρος Λάππας.

Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά της πλειοψηφίας λέγοντας ότι «έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη». «Τώρα που οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως προβλέπει ο νόμος και το διεθνές δίκαιο και όπως από την αρχή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνούν Άρειος Πάγος και ΓΑΔΑ, καλωσορίζουμε την πλειοψηφία στον κόσμο της λογικής και νομιμότητας», είπε. Και ζήτησε να πάνε για εξέταση όλα τα μέλη της επιτροπής. Ο πρόεδρος της προανακριτικής Γιάννης Μπούγας σημείωσε ότι η αίθουσα στη ΓΑΔΑ είναι μικρή «και δε μας χωρά όλους».

Ο κ. Πλεύρης επέμεινε ότι «πρέπει να ζητήσουμε ως επιτροπή να μην έχουν μαζί τους κινητά και έγγραφα οι προστατευόμενοι μάρτυρες» με τον κ. Λάππα να αντιτείνει: «Πώς γίνεται να μην έχουν μαζί τους τα στοιχεία; Ως προς τα κινητά ναι, αλλά πρέπει και τα μέλη της επιτροπής που είναι σε ανοιχτή γραμμή για διαρροές να αφήσουν έξω τα κινητά τους». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στο να είναι όλα τα μέλη της επιτροπής παρόντα στις καταθέσεις, δηλώνοντας ότι ο ίδιος, σε κάθε περίπτωση, θα μεταβεί.

«Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας», τόνισε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ το βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την διαδικασία (υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί κατά της εξέτασής τους με τεχνικά μέσα και με κρυμμένα τα πραγματικά τους στοιχεία). Ενώ ο Βασίλης Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχουμε στην εξέταση των μαρτύρων με τεχνικά μέσα». «Θέλουμε οι μάρτυρες να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, χωρίς τεχνικά μέσα και με το ονοματεπώνυμο τους», είπε.

«Ιταλία, όπως λέμε Γουχάν»: Πόλεις φαντάσματα – «Ο κόσμος ψωνίζει σαν να είναι σε… πόλεμο»

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ – Σε οικονομική ασφυξία η «ΑΥΓΗ» – Προωθείται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων

«Πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης της εφημερίδας ΑΥΓΗ, το οποίο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις «συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που...

Παύλος Μαρινάκης – Τεράστια τιμή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι ο νέος γραμματέας του κόμματος

«Η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού μας, εκπέμπει την συνολική του αντίληψη για τα πράγματα, την συνολική του θεώρηση για τους νέους ανθρώπους  και το...

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – «Έπιασαν» το 100% στους εμβολιασμούς – Παγκόσμια πρωτιά

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου το 100% των ατόμων που μπορούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 έχουν «λάβει τουλάχιστον...

Παραλλαγή Όμικρον – Ανησυχία ότι «ξεφεύγει» από τα εμβόλια – Φόβοι ότι θα κατακλύσει την Ευρώπη, σενάρια για νέα μέτρα και στην Ελλάδα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με την εμφάνιση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της μετάλλαξης Όμικρον, του κοροναϊού, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της...

Χατζηδάκης – Το 95% των αναδρομικών θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2022

Ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων θα καταγραφεί το 2021, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000. «Από...

Σχετικές ιστορίες