Μέρκελ: Αβέβαιο αν θα βρεθεί λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλη η διάσταση απόψεων για το Ταμείο Ανάκαμψης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, παραδέχεται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Ενδεχομένως να υπάρξει ανάγκη για νέα Σύνοδο Κορυφής. Συνάντηση Μέρκελ-Κόντε χωρίς απτά αποτελέσματα.

Μέρκελ – Κόντε

Στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, 70 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου, υποδέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σκοπός των συνομιλιών ήταν η αναζήτηση συμβιβασμού στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ζητούμενο είναι αν, πως και σε ποιο βαθμό θα συνδεθούν οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ με μεταρρυθμίσεις και την επιτήρηση της υλοποίησής τους.

Η Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου απορρίπτουν σκληρούς όρους για τις επιχορηγήσεις, ενώ η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία επιμένουν σε αυτόν το συνδυασμό.

Η βοήθεια θα πρέπει να είναι μεγάλη

Οι «σκληροί» πρωθυπουργοί της Δανίας Φρέντρικσεν, της Αυστρίας Κουρτς, της Ολλανδίας Ρούτε και της Σουηδίας Λεβέν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πρώτο μέρος των συνομιλιών, η κα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ότι ενδεχομένως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια επιπλέον Σύνοδος Κορυφής:

«Δεν γνωρίζω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία… Δεν είναι σίγουρο. Η διαδρομή που θα πρέπει να διανύσουμε είναι μεγάλη».

Ενώ άφησε περιθώρια διαπραγμάτευσης για τους όρους, υπό τους οποίους θα παρέχονται οι επιχορηγήσεις, άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της βοήθειας:

«Θα πρέπει να είναι μια μεγάλη προσπάθεια που θα καθιστά σαφές ότι η Ευρώπη θέλει σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να μείνει ενωμένη. Πρόκειται για μια πολιτική διάσταση πέραν των αριθμών.»

Σύμφωνα με την κα Μέρκελ, και ο κ. Κόντε συμφωνεί ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα διαχειρίζεται η Κομισιόν, η οποία θα διαπραγματεύεται και τις συμβάσεις με τα κράτη-μέλη για την παροχή των επιχορηγήσεων όπως και των δανείων.

Επίσης, συμφωνούν ότι τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε τομείς και προγράμματα που έχουν μέλλον. Επιπλέον, για πρώτη φορά η καγκελάριος αποδέχθηκε δημόσια την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η απόφαση για την παροχή επιχορηγήσεων από αυτό το όργανο δεν θα λαμβάνεται ομόφωνα αλλά με ειδική πλειοψηφία.

Διαφωνία για τον έλεγχο της υλοποίησης

Συνομιλίες στο ειδυλλιακό περιβάλλον του κήπου του ανακτόρου Μέζεμπεργκ

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε πως συμφωνεί μεν να καθιερωθούν διαφανή κριτήρια για την παροχή επιχορηγήσεων και ότι θα πρέπει να υπάρξουν κατόπιν έλεγχοι για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Είναι όμως κάθετα αντίθετος αυτοί οι έλεγχοι να γίνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Τεχνικές λεπτομέρειες δεν ανήκουν στα καθήκοντά του».

Τέλος, τόσο ο κ. Κόντε όσο και η κα Μέρκελ επισήμαναν την αναγκαιότητα να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να ξεπεράσει η ΕΕ τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

«Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ για να προσθέσει πως «η ιστορία μας διδάσκει ότι η καλύτερη αντίδραση δεν αξίζει πολλά όταν έρχεται αργά».

Ο Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι αν δεν αντιμετωπισθεί η κρίση, τότε πολύ γρήγορα θα καταστραφεί η εγχώρια αγορά στην ΕΕ. Λογική συνέπεια θα ήταν ο κατακερματισμός της.

«Και αυτό», επισήμανε, «δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε και προς το συμφέρον μιας χώρας όπως η Γερμανία».

Πηγή: Deutche Welle

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ζεφύρι – Επίθεση με πέτρες και ξύλα σε περιπολικό

Επίθεση με καδρόνια και πέτρες εξαπέλυσαν νεαροί κατά αστυνομικών στο Ζεφύρι, μετά από ενέδρα που φέρεται να τους έστησαν. Συγκεκριμένα, το περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα τα...

Κοροναϊός – Κλινική δοκιμή δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο

Ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η fluvoxamine (φλουβοξαμίνη), μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες ασθενών που έχουν προσβληθεί από COVID-19 και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών μορφών...

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Λόγω διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους δήμους του νότιας Αττικής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις...

Φώφη Γεννηματά – Ράγισε καρδιές ο 17χρονος γιος της – «Παράδειγμα για εμάς η ζωή σου…»

Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, συγγενείς, φίλοι, πλήθος κόσμου, αλλά και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία βρίσκονται στη Μητρόπολη για την κηδεία της...

Κατερίνα κόρη Γεννηματά – «Ησουν πάντα η ηρωίδα μας…»

«Ήσουν πάντα η ηρωίδα μας, η μαμά μας», τόνισε η Κατερίνα, η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννηματά τονίζοντας τη συνεχή παρουσία της στο πλευρό...

Σχετικές ιστορίες