Μετάλλαξη Δέλτα – Μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας (έρευνα)

Οι άνθρωποι που μολύνονται από την παραλλαγή Δέλτα («ινδική») του κορωνοϊού, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -2,3 φορές μεγαλύτερο- να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους αρρωσταίνουν από την παραλλαγή Άλφα («βρετανική»), σύμφωνα με μια νέα αγγλική μελέτη.

Η έρευνα του οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Νταμπρέρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet – Infectious Diseases», έγινε σε 43.338 άτομα διαγνωσμένα με κορωνοϊό μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου φέτος.

Η παραλλαγή δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία τον Μάρτιο του 2021 και ορίστηκε ως VOC στις 6 Μαΐου 2021. Το ποσοστό των περιπτώσεων COVID-19 στην Αγγλία που προκλήθηκε από την παραλλαγή Δέλτα αυξήθηκε ραγδαία, φθάνοντας περισσότερο από το 50% των απομονωμένων δειγμάτων, έως τις 25 Μαΐου 2021. Μελέτες στην Ινδία έχουν υπολογίσει ότι η παραλλαγή δέλτα θα μπορούσε να είναι έως και 50% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή άλφα.

Στην Αγγλία, το ποσοστό δευτερογενούς μόλυνσης για την παραλλαγή Δέλτα βρέθηκε να είναι σχεδόν 3%, σε σύγκριση με λιγότερο από 2% για την παραλλαγή Άλφα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις μέτριας μείωσης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της μόλυνσης με την παραλλαγή Δέλτα.

Μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν εμβολιαστεί ή είχαν λιγότερες από 21 ημέρες από την πρώτη δόση εμβολιασμού, οι ασθενείς με την παραλλαγή Δέλτα είχαν υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή μονάδα επείγουσας φροντίδας σε σύγκριση με τους ασθενείς με την παραλλαγή Άλφα. Στην υποομάδα εμβολιασμένων ασθενών (≥21 ημέρες μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού, και χωρίς δεύτερη δόση), δεν εντοπίστηκε σημαντική διαφορά στον εκτιμώμενο κίνδυνο είτε για το αποτέλεσμα της προσέλευσης στο νοσοκομείο μεταξύ ασθενών με παραλλαγή δέλτα και ασθενών με παραλλαγή άλφα.

Οι αναλογίες κινδύνου για εμβολιασμένους ασθενείς με την παραλλαγή Δέλτα έναντι της παραλλαγής Άλφα και για εισαγωγή στο νοσοκομείο ή επείγουσα περίθαλψη ήταν παρόμοια με τις αναλογίες κινδύνου για μη εμβολιασμένους ασθενείς αλλά η ακρίβεια για την εμβολιασμένη υποομάδα ήταν χαμηλή.

Οι αρχικές εστίες της παραλλαγής δέλτα εντοπίστηκαν στη βόρεια Αγγλία και παρατηρήθηκαν στις εθνοτικές ομάδες από τη Νότια Ασία και η αύξηση του επιπολασμού της παραλλαγής Δέλτα συνέπεσε με την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού για τον COVID-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Οι ασθενείς με την παραλλαγή Δέλτα ήταν νεότεροι (διάμεση ηλικία 29 ετών) από τους ασθενείς με την παραλλαγή Άλφα (διάμεση ηλικία 31 ετών). Σε σύγκριση με τους ασθενείς με την παραλλαγή άλφα, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με την παραλλαγή δέλτα ήταν ασιατικής καταγωγής ή ζούσαν στα βορειοδυτικά της Αγγλίας ή του Λονδίνου.

Μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα Υγείας

Ο εκτιμώμενος κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο εντός 14 ημερών από τη λήψη του δείγματος ήταν υψηλότερος μεταξύ των ασθενών με την παραλλαγή Δέλτα από την παραλλαγή Άλφα. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος για εισαγωγή στο νοσοκομείο ή επείγουσα περίθαλψη εντός 14 ημερών ήταν επίσης υψηλότερος μεταξύ των ασθενών με την παραλλαγή Δέλτα από την παραλλαγή Άλφα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Δέλτα οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας, ιδίως επειδή πλήττει περισσότερο τους ανεμβολίαστους και τους ευπαθείς.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν από την Άλφα, με τα περισσότερα περιστατικά (της Δέλτα) να αφορούν ανεμβολίαστους.

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι της Δέλτα, γι’ αυτό είναι ζωτικό όσοι δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, να τις κάνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σημαντικό όσοι έχουν συμπτώματα Covid-19, να μένουν σπίτι και να κάνουν μοριακό τεστ όσο γίνεται πιο γρήγορα», δήλωσε ο δρ Νταμπρέρα.

Παρόλο που το ποσοστό των μολύνσεων που προκλήθηκαν από την παραλλαγή δέλτα ήταν 20% συνολικά κατά την περίοδο της μελέτης, αυτό αυξήθηκε στο 74% των νέων περιπτώσεων την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2021.

Πηγή OT

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σύλληψη πέντε ανηλίκων μετά από συμπλοκή μαθητών – Στο σχολείο του ενός φοιτούσε ο 14χρονος

Στη σύλληψη πέντε ανηλίκων, ηλικίας από 14 έως 16 ετών, έπειτα από συμπλοκή στο Γαλάτσι, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μαθητές...

Καματερό: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για μεγάλη φωτιά

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, δυτικά από το γήπεδο στο Καματερό Αττικής. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης και...

Συνελήφθη αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης – Κατηγορείται για «φακελάκι»

Στη σύλληψη του αντιδημάρχου του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργου Αβαρλή προχώρησε το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με το voria.gr ο αντιδήμαρχος συνελήφθη με την ιδιότητα του...

Μητέρα φίλου του Μάκη αποκαλύπτει: Δεκάδες τα περιστατικά bullying ακόμα και στο Δημοτικό

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, μητέρα μαθητή φίλου του Μάκη αποκαλύπτει στοιχεία του χαρακτήρα του 14χρονου ενώ μιλά για περιστατικά bullying που...

Συνελήφθη 47χρονος για τη δολοφονία Κινέζας – Η σορός της είχε βρεθεί σε βαλίτσα

Εξιχνιάσθηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας 38χρονης αλλοδαπής, η σορός της οποίας είχε βρεθεί την 29-12-2020 σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα Βιλίων Αττικής και για...

Σχετικές ιστορίες