Μέτρα από την ΕΕ για άμεση αποδέσμευση κεφαλαίων

Δύο νομοθετικές πράξεις με σκοπό την ταχεία αποδέσμευση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, εξέδωσε σήμερα το  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του, οι δύο νομοθετικές πράξεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Μαρτίου και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου 2020.

Ανακοίνωση Γάλλου επιστήμονα: Θεραπεύτηκαν 1003 ασθενείς με χλωροκίνη

Ειδικότερα, η μία από τις πράξεις τροποποιεί τους κανόνες των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, ενώ η άλλη διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Πρόσβαση σε 37 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εκτιμά πως η πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού θα δώσει στα κράτη-μέλη πρόσβαση σε 37 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής.

Στόχος είναι η ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των βραχυπρόθεσμων εργασιακών καθεστώτων και των υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

Από αυτό το συνολικό ποσό, αναφέρει ότι περίπου 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μη δαπανηθείσες προχρηματοδοτήσεις το 2019 στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων.

Δαπάνη μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων

Επισημαίνει πως το νέο μέτρο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δαπανούν μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αντί να τα επιστρέφουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Άλλα 29 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν πρόωρα από πιστώσεις που θα έπρεπε να καταβληθούν αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.

Γνωστοποιεί πως οι δαπάνες θα είναι διαθέσιμες από την 1η Φεβρουαρίου 2020 για την κάλυψη των εξόδων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την προστασία των πολιτών.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Εξάλλου σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιούν μεταφορές μεταξύ των προγραμμάτων για την πολιτική συνοχής προκειμένου να ανακατευθύνουν τους πόρους στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το Συμβούλιο τροποποίησε επίσης το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας πέραν των φυσικών καταστροφών. Αυτό θα βοηθήσει, όπως σημειώνει, τα κράτη-μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

ΕΕ : Στηρίζουμε την Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Τραγικό το αποτύπωμα της πανδημίας – Δεκάδες θάνατοι κάθε μέρα και έμφραγμα στα νοσοκομεία

Τραγικό είναι το αποτύπωμα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, που θεωρείται ακόμη...

Πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Δευτέρας η πορεία που γίνεται στην 13η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία ξεκίνησε από τα...

Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών σε πολύ γνωστό διαγνωστικό κέντρο

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη του MEGA το απόγευμα της Δευτέρας, σχετικά με κύκλωμα το οποίο εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά νόσησης για τον κοροναϊό, ώστε ανεμβολίαστοι...

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για βροχές και καταιγίδες

Ο καιρός και πάλι «αγριεύει» τις επόμενες ώρες, ενώ στη Δυτική Ελλάδα έχουν ξεκινήσει ήδη οι καταιγίδες. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο...

Επεισόδια και μολότοφ στο τέλος της πορείας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Στο τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ξέσπασαν επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, ενώ έπεσαν μολότοφ και χημικά. Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία...

Σχετικές ιστορίες