Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εμφανίζεστε ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης όταν εσείς τη διαλύσατε

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντά στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στις επικρίσεις που δέχθηκε για την κατάσταση στην Οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: «Αν τα πράγματα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019  ήταν τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάσατε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική, από αυτήν που παρουσιάσατε σήμερα».

Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης ότι με τις πολιτικές του τη διέλυσε.

Με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός «θωρακίσαμε το σύστημα υγείας, δώσαμε έκτακτο επίδομα, αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4.300 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, διπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας και ξεπεράσαμε τις 1.000 και έχουμε σχέδιο για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Μας παραδώσατε, πρόσθεσε,  «565 εσείς που διαφημίζατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημείωσε πως  850 χιλιάδες επιχειρήσεις και 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της Πολιτείας και καθιερώθηκε – όπως είπε –  αποζημίωση.

«Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές και δρομολογήσαμε τη μείωση ενοικίου» συμπλήρωσε.

Η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις σημείωσε ακόμη ενώ αναφορικά με τη στήριξη προς τις επιχειρήσεις, είπε πως  δεν είναι μία στήριξη χωρίς ελέγχους.

«Το τελευταίο  τρίμηνο έχουν γίνει πάνω από 88.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας. Ο πρώτος στόχος είναι προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Για εμάς, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις, όλα τα μέτρα θα εποπτεύονται αυστηρά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους.

«Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε, ότι το Eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ».

Η ευημερία της χώρας πληγώθηκε

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ευημερία της χώρας πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού. «Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης. Θα έχουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι ώστε το καλό όνομα της Ελλάδας να γίνει τίτλος που θα αφορά την αναγέννηση της Οικονομίας» σημείωσε.

Ο κοροναϊός πρόσθεσε, μπορεί να ανέκοψε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν έπληξε όμως τις βάσεις της.

Μίλησε ακόμη και τα νέα κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα και αφορούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που φτάνουν τα 32. δισ. «Δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για τη μεταμόρφωση της ελληνικής Οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό  ότι «παραλάβετε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία που έτρεχε με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πετύχατε ύφεση μέσα σε 4 μήνες Αυτό δεν είναι επίτευγμα κοροναϊού, είναι δικό σας».

Υποστήριξε ακόμη πως  «ο κοροναϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία, και τώρα θα τα ρίξετε όλα σε αυτόν».

Γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία; αναρωτήθηκε ο Αλεξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια είναι εκείνη η επένδυση που έφερε η κυβέρνηση.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία που κερδίσαμε στις αγορές».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες» και πρόσθεσε ότι μειώθηκαν 9,4%τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

«Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική και προηγείται του κοροναϊού», είπε.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τουρκία: «Χρησμοί» για σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Αιγαίο

Την ώρα που η Εύβοια, καθώς και μεγάλο μέρος της χώρας, βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται –με τελευταίο...

Θεσσαλονίκη: Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κόσμο από τους γονείς της 21χρονης Έμμας

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία των Χανιών μετά τον άδικο χαμό της 21χρονη Έμμας, η οποία έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στη...

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: «Πριν μια εβδομάδα είχαμε ακούσει τσακωμούς»

Σοκ έχει προκαλέσει η νέα γυναικοκτονία στον Πειραιά με θύμα μια κοπέλα μόλις 19 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες o 25χρονος παρουσιάστηκε στο Α.Τ του Δημοτικού...

Πράκτορες… αλωνίζουν στις Βρυξέλλες – Τεράστιο θέμα η αντικατασκοπεία στην ΕΕ

Οι Βρυξέλλες, όπως σχεδόν όλοι γνωρίζουν, είναι γεμάτες κατασκόπους. Τριγυρνάνε στο μπαρ στις εκδηλώσεις δικτύωσης δεξαμενών σκέψεις. Σηκώνουν το χέρι τους στην αίθουσα Τύπου στις...

Ανησυχία για την υγεία της της 4χρονης που έφαγε φυστίκι

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας της 4χρονης από τη Σαντορίνη η οποία έφαγε φιστίκια και βρίσκεται διασωληνωμένη σε νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με το cretapost, η 4χρονη...

Σχετικές ιστορίες