Μητσοτάκης: Ζήτησε σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα σχετικά με το θέμα της μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με την μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν, ακόμη και αύριο.

Η θέση των κομμάτων

«Σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά παρακολούθησης», δήλωσε χθες στη Bουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του, όπως διαπιστώθηκε από ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας συντάχθηκε με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αρμόδια να επιληφθεί του θέματος και να κινήσει τη διαδικασία για τη διαλεύκανσή του, ενώ η κυβέρνηση θα συνδράμει προς όποια κατεύθυνση χρειαστεί, για να ριχτεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά.

Διαβάστε επίσης: Σφακιανάκης: «Η αστυνομία θα εντοπίσει τον χρήστη του κακόβουλου λογισμικού του Νίκου Ανδρουλάκη»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών»

Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δικαστική Αστυνομία, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον εισηγητή του κόμματος, Χάρη Καστανίδη, την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,  Ευαγγελία Λιακούλη και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, Νάντια Γιαννακοπούλου, να καταγγέλλουν παράνομη, αντιδημοκρατική ενέργεια, κάνοντας λόγο «για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, που αφορά στη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσαν την κυβέρνηση «να προχωρήσει στην άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ώστε να δώσουν εξηγήσεις ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».

Μάλιστα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, χαρακτηρίζοντάς το ως «μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

Τσιάρας: «Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία»

«Προφανώς είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς ότι σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μέθοδοι παρακολούθησης ή καταγραφές αυτού του τύπου, μπορεί να λαμβάνουν χώρα και βεβαίως να δημιουργούν τα πλείστα όσα. Υπάρχει ήδη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που σε πολύ συγκεκριμένη λογική βάζει αφενός μεν μπροστά την διαδικασία που η ίδια η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει, αλλά βεβαίως και την κυβερνητική συνδρομή προς όποια κατεύθυνση αφορά η διαλεύκανση του συγκεκριμένου ζητήματος», τόνισε χαρακτηριστικά  ο κ. Τσιάρας.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η προϊσταμένη εισαγγελέας Αθηνών, όταν είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο πριν κάποιο χρονικό διάστημα και βεβαίως νομίζω ότι η δικαιοσύνη, σε τέτοιου είδους ζητήματα κινείται άμεσα και σταθερά, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο, ούτε αμφισβήτησης, ούτε πολύ περισσότερο συζήτησης σε θέματα και σε ζητήματα που, σε ένα μεγάλο βαθμό – το γνωρίζουμε όλοι μας – δεν έχουν καμία σχέση σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, αλλά αφήνουν περιθώριο ανοχής ή συγκάλυψης τέτοιων γεγονότων».

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι η δικαιοσύνη, μόνη της, ανεξάρτητη, με μια διαδικασία η οποία προβλέπεται μέσα από την ίδια τη λειτουργία της, ουσιαστικά επιλαμβάνεται όλων αυτών των ζητημάτων και κινεί όλες αυτές τις διαδικασίες, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως και προφανώς να μην υπάρχουν σκιές», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Θεοχάρης: «Θέση της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως»

«Είναι αταλάντευτη η θέση της ΝΔ και της κυβέρνησης να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει φως στις καταγγελίες, ώστε καμία σκιά, απορία ή γκρίζα ζώνη να μην μείνει στα θέματα αυτά που αφορούν στη δημοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσαν την κυβέρνηση «να κινηθεί άμεσα και χωρίς υπεκφυγές, ώστε να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας».

«Είναι μείζον θέμα δημοκρατίας και θεμελιωδών συνταγματικών αρχών η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου αρχηγού κόμματος, του κ. Ανδρουλάκη. Υπάρχει οσμή σκανδάλου και η κυβέρνηση δεν μπορεί να την κρύψει», σημείωσε ο κ. Αυλωνίτης.

Ραγκούσης: «Παρακρατικές ενέργειες»

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για «έκνομες παρακρατικές ενέργειες υποκλοπών» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, όταν θα έρθει στην εξουσία, «δεν θα αφήσει να μείνουν στο σκοτάδι και θα κινήσει τις διαδικασίες για την ποινική εξέτασή τους, ώστε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται».

Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε για «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα», αλλά και για «μη τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό», ενώ προσέθεσε ότι «η παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου σε πολιτική δύναμη κόμματος, είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η Νάντια Γιαννακοπούλου, που επεσήμανε ότι «τίθεται πλέον θέμα πραγματικής λειτουργίας της δημοκρατίας και αφορά στην ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος» και η Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία τόνισε ότι «πρέπει να απαντηθούν στην Επιτροπή Θεσμών τα μείζονα πολιτικά ζητήματα, ποιοι, πότε και γιατί παγίδευσαν το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ».

Παφίλης: «Παρακολουθούσαν και τα τηλέφωνα του Περισσού»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συμφώνησε να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών, ώστε να δώσουν εξηγήσεις οι επικεφαλής της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ.

Και υπενθύμισε ότι και το κόμμα του είχε καταγγείλει παράνομη παρακολούθηση των τηλεφώνων των κεντρικών του γραφείων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να δοθούν απαντήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα σύγκλησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προς τον Πρόεδρό της απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έτσι ώστε να γίνει ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συμμετέχουν στην Επιτροπή: Νικόλαος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

«Με την επιστολή αυτή, ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων σας, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση σε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν,  σε σχέση με ανησυχητικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη.

Οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους την δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει την δική της αρμοδιότητα, σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;

Η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις οποίες και στο άμεσο παρελθόν είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών», η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας και των σημάτων της ΕΥΠ που δημοσιεύονται, η τελευταία ζητά:

·              την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την συλλογή προσωπικών στοιχείων, επαγγέλματος, αριθμών κινητών τηλεφώνων, λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών.

·              την παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, που δημοσιεύτηκε το σκίτσο του στην εφημερίδα Le Monde καθώς και του δημοσιογράφου και του δικηγόρου που συναντήθηκαν με αυτό,

·              την παρακολούθηση δημόσιου λειτουργού γιατί φέρεται να υπερασπίζεται τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των μεταναστών,

·              την παρακολούθηση δικηγόρου που ανέλαβε την υπεράσπιση μετανάστη

Για να διερευνηθούν σε βάθος τα παραπάνω ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα, σας ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθούν ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση, προκειμένου να χυθεί φως στα κρίσιμα ως άνω για την Δημοκρατία ζητήματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Άρτα: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του

Το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε ο άνδρας που φαίνεται να σκότωσε τον πεθερό του μπροστά στα μάτια του δίχρονου γιου του. Ο άνδρας εντοπίστηκε στην περιοχή Δαφνούλα...

Στεγαστικά δάνεια: Γιατί συμφέρουν τα σταθερά επιτόκια 5 και 10 ετών

Νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στη στεγαστική πίστη μετά την πρώτη από το 2011 αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ και τη δεδομένη συνέχιση αυτής...

Σαλμάν Ρούσντι: Παγκόσμιο σοκ με την δημόσια επίθεση στον συγγραφέα – Ποιος είναι ο δράστης

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού...

ΕΥΠ: Τα μυστικά της και το «δίκτυο των παρακολουθήσεων»

Δεκαέξι τμήματα των δύο νεοσύστατων Διευθύνσεων Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών Α’ και Β’ που σχετίζονται με συγκέντρωση δεδομένων από τηλεφωνικές καταγραφές, ενημερωτικά δελτία και...

Rapid test: Τα σημεία δωρεάν ελέγχου σήμερα Σάββατο

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν τα σημεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και οι ώρες κατά τις οποίες θα βρίσκονται σε αυτά, τα κινητά κλιμάκια...

Σχετικές ιστορίες