Μόνο ηλεκτρονικά από 1ης Ιουλίου οι συνταγές ναρκωτικών για θεραπευτικό σκοπό

Επεκτείνεται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας και στη χορήγηση ναρκωτικών για  θεραπευτικούς σκοπούς που μέχρι τώρα μπορούν να συνταγογραφούνται και χειρόγραφα, σε δίγραμμες συνταγές ναρκωτικών.

Τα στοιχεία που περιέχουν οι δίγραμμες αυτές χειρόγραφες συνταγές, θα πρέπει να καταχωρούνται από τους φαρμακοποιούς την ίδια ημέρα της εκτέλεσής τους, να «σκανάρονται», και τα αρχεία φυσικής εικόνας να τηρούνται επί τριετία.

Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πλέον υποχρεωτική η τήρηση μόνο ηλεκτρονικών αρχείων για τις συνταγές, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου.

Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο προβλέπει την ηλεκτρονική τήρηση του βιβλίου ναρκωτικών από τον φαρμακοποιό για τις εξής περιπτώσεις:

α) Συνταγές που αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών και καταχωρίζονται ηλεκτρονικά, φυλάσσονται σε ηλεκτρονικό αρχείο από τον φαρμακοποιό επί τριετία.

β) Χειρόγραφες συνταγές που αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών, φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί τριετία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας είτε σε φυσικό αρχείο.

γ) To βιβλίο αντιγραφής συνταγών (Συνταγολόγιο) στο οποίο αναγράφονταν οι δίγραμμες συνταγές ναρκωτικών, τηρείται ηλεκτρονικά από τον φαρμακοποιό και καταχωρίζονται φάρμακα που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών.

Οι παραπάνω συνταγές που καταχωρίζονται ηλεκτρονικά, αποθηκεύονται απευθείας στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο Ναρκωτικών με την εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγής από τον φαρμακοποιό.

Στις περιπτώσεις χειρόγραφων συνταγών που αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να καταχωρήσει αυθημερόν στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο Ναρκωτικών τα στοιχεία της σχετικής συνταγής (ημερομηνία, όνομα ιατρού, ονομασία ιδιοσκευάσματος ή σκευάσματος, είδος συσκευασίας, περιεκτικότητα, όνομα ασθενούς), έχοντας είτε αποθηκεύσει τη συνταγή αυτή με τη μορφή αρχείου εικόνας στο ηλεκτρονικό αρχείο, είτε διατηρήσει την εν λόγω συνταγή σε φυσικό αρχείο.

Η διάταξη προβλέπει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ την 1.7.2021.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Φώφη Γεννηματά – Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο – Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια

Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά έχει βυθίσει στη θλίψη την πολιτική -κι όχι μόνο- σκηνή της χώρας, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής...

Αρης προς Κλάτενμπεργκ – «Θέλουμε ξένο διαιτητή κατηγορίας ελίτ απέναντι στην ΑΕΚ»

Την επιθυμία του να υπάρξουν ξένοι διαιτητές στη μεγάλη αναμέτρηση της Κυριακής με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ εκφράζει ο Άρης, θέλοντας με αυτόν...

Κίνα – Lockdown στην Λαντσόου λόγω αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού

Lockdown επιβλήθηκε σήμερα από τις αρχές της Κίνας στην πόλη Λαντσόου που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κίνας και αποτελείται 4 εκατομμύρια κατοίκους. Εξ’ αιτίας της...

Παρελάσεις – Σε ποιες περιοχές δεν θα πραγματοποιηθούν

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά σε όλη τη χώρα, όμως σε κάποιες περιοχές η υγειονομική κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο....

Τραγωδία στη Χίο – Τρεις νεκροί μετά από βύθιση λέμβου με πρόσφυγες

Τραγωδία σημειώθηκε στη Χίο μετά από βύθιση λέμβους με πρόσφυγες. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχουν περισυλλεγεί τρεις σοροί ενώ έχουν διασωθεί 21 άτομα από το...

Σχετικές ιστορίες