Μόσιαλος : Πιθανό να νοσήσει το 5%-10% του πληθυσμού

Να μην υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον κορωνοϊό, παρότρυνε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics», καθώς υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας που κάνει ενδελεχή καταγραφή των πιθανών κρουσμάτων, δηλαδή όλων όσοι ήρθαν σε επαφή με τα αρχικά κρούσματα.

«Να περιμένουμε λίγο τις πλήρεις ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ κάνουν πολλή καλή δουλειά για να ξέρουμε τις πιθανές επιπτώσεις της πιθανής διασποράς στην περιοχή και να πράξουμε αναλόγως» είπε χαρακτηριστικά.

Καιρός : Αλλαγή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες

«Είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που υπάρχουν 31 κρούσματα, πως θα υπάρχουν περισσότερα. Το θέμα είναι πόσα περισσότερα και με τι ρυθμό αύξησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο, θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη να είχε ορίσει έναν συντονιστή που θα συντόνιζε τις δράσεις της Ευρώπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό να νοσήσει το 5%-10% του πληθυσμού. Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν ωστόσο ακριβή στοιχεία σχετικά με τη θνησιμότητα, διότι η καταγραφή εξελίσσεται, δηλαδή γνωρίζουμε τον αριθμό των θανάτων στις χώρες όπου υπάρχει επίπτωση, όμως όχι τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η θνητότητα δε θα είναι πολύ μεγάλη και δε θα είναι απειλητική. Ωστόσο τόνισε πως η θνητότητα είναι αρκετά μεγάλη στις ευπαθείς ομάδες, όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Θα δοκιμαστεί εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως δεν πρόκειται να δοθεί εμβόλιο στην κυκλοφορία εάν οι αρχές που διαχειρίζονται τη διακίνηση των εμβολίων δεν είναι 100% σίγουροι πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο. Συνήθως παίρνει 1-2 χρόνια ωστόσο επειδή υπάρχει μεγάλη χρηματοδότηση έχει ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο αλλά είναι σε ερευνητική διαδικασία.

«Έχει ήδη παραχθεί ένα αλλά αναμένεται να δοκιμαστεί, για να δούμε αν είναι ασφαλές. Ίσως σε έναν χρόνο να είναι έτοιμο. Δε θα μας βοηθήσει πολύ το εμβόλιο τους επόμενους μήνες αλλά δε μας βοηθήσει αν υπάρχει δεύτερη φάση» κατέληξε.

Κάτια Ζυγούλη: Με τα παιδιά της στα χιόνια

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Φώφη Γεννηματά: Ραγίζει καρδιές ο Ανδρέας Τσούνης

Θλίψη στο πανελλήνιο είχε σκορπίσει ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά σε ηλικία 56 ετών μετά από μάχη, με τον σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη να δηλώνει πως...

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – «Εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους η Γεωργία» αποκάλυψε η φίλη της

Οργή και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει ο βιασμός στη Θεσσαλονίκη, με όλη τη χώρα να υποκλίνεται στο θάρρος και το κουράγιο της Γεωργίας Μπίκα που...

ΕΚΠΑ: Ανησυχητική αύξηση έως και 60% σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαΐνη στην Αττική

Δραματική αύξηση έως και 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών από το Μάρτιο του ‘19 έως το Νοέμβριο του ‘21 διαπιστώνει μελέτη του Τμήματος...

Κοροναϊός: «Φρένο» στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Ανακοπή της σταδιακής αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που...

Κοροναϊός: Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι νοσούν βαριά – «Για μία δεκαετία θα κυκλοφορεί ο ιός»

Όσο προχωράει η πανδημία, όλο και περισσότερο αναρωτιόμαστε όλοι και κυρίως η επιστημονική κοινότητα, γιατί ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, ενώ είναι εμβολιασμένοι, κολλάνε, νοσούν...

Σχετικές ιστορίες