Νέα δέσμη μέτρων μέχρι τέλη Μαρτίου σε εθνικό επίπεδο

Με εθνικά και όχι τοπικά χαρακτηριστικά το επόμενο κύμα στήριξης της οικονομίας από την επιδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα αφορούν, μεταξύ άλλων, μέτρα που θα καλύψει ζημιές των επιχειρήσεων επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της εξάπλωσης, αλλά έχει πληγεί ο τζίρος τους.

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Για όνομα του Θεού, εδώ κινδυνεύουν αθώες ζωές…»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επομένη δέσμη μέτρων θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και θα υλοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου. Στόχος είναι η διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού και βεβαίως η ρευστότητα, δεδομένου πως η κρίση αυτή μπορεί να είναι παροδική, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια, επομένως πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση.

Επομένως, οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν καταγραφή, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για το κόστος ανά κλάδο, ούτως ώστε να επιλεγούν και οι σωστές παρεμβάσεις.

Ήδη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θέτει το σύστημα παρακολούθησης, όπου θα γίνεται μέτρηση μέσω των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, των τραπεζών και και εκείνες του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος να υπάρχει παρέμβαση όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ανησυχεί η αγορά

Οι εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη εξάπλωση των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), αναμένεται να αντιστρέψουν το εν γένει καλό οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ο ΣΕΒ στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, «όλα τελικώς θα κριθούν από τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, με τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και των κεφαλαιαγορών να προοιωνίζονται υφεσιακές επιπτώσεις σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2019, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 περιορίστηκε σε 1,9%, όσο και το 2018, καθώς στο 4ο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση (+1% έναντι +2,2% στο εννιάμηνο), λόγω και της απουσίας των ενισχυτικών της ζήτησης παραγόντων που συνδέονται με την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών της 7/7/2019.

Η Ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων του Νομού Ηλείας, κάνοντας λόγο για άμεσες οικονομικές απώλειες στην περιοχή, ζητά τη λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κοροναϊού.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι έμποροι της Ηλείας, μόνο για τον Μάρτιο στην Ολυμπία ακυρώθηκαν 13.000 διανυκτερεύσεις, ενώ η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας χωρίς κόσμος δημιουργεί αρνητικές συνέπειες στις τοπικές αγορές.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν είναι:

1. Μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε απώτερο χρόνο όπου θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

2. Αναστολή τραπεζικών δόσεων από δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις.

3. Αναστολή πλειστηριασμών.

4. Αναστολή δόσεων των ρυθμίσεων στον ΕΦΚΑ.

5. Έκτακτο βοήθημα σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά σύμφωνα με τις προτάσεις της SME United Europe και υιοθέτησε και η ΕΣΕΕ για τις πληττόμενες περιοχές από τον Covid-19 .

6. Άτοκα δάνεια με εγγύηση του Κράτους.

7. Αναστολή πληρωμής δημοτικών φόρων και τελών.

8. Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.

9. Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ κόστους μακροχρόνιας απουσίας από την εργασία.

Η αναστολή χορήγησης ασύλου ήταν παράνομη;

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Φίλιππος Γλύξμπουργκ και Νίνα Φλόρ – Ο παραμυθένιος γάμος στην Μητρόπολη Αθηνών

Όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης ανταλλάσσουν αυτήν την ώρα, στην Μητρόπολη Αθηνών, ο μικρότερος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Φίλιππος Γλύξμπουργκ, και η Νίνα Φλορ. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι...

Επίθεση με βιτριόλι – «Στην Αγγλία δράστης καταδικάστηκε σε δις ισόβια και εδώ θα βγει σε 5 χρόνια»

«Είναι φανερό ότι η κατηγορούμενη παίζει θέατρο από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής, μιλώντας για...

Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι τα Χριστούγεννα – Μόνος δρόμος εμβόλιο και μέτρα προστασίας, λένε οι ειδικοί

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι...

Γλυκά Νερά – Τα σημειώματα του πιλότου στο τρίτο πρόσωπο δύο εβδομάδες πριν σκοτώσει την Καρολάιν

Συνταρακτικές αποκαλύψεις, οι οποίες αναμένεται να φέρουν τα πάνω – κάτω στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, έφερε στη δημοσιότητα η Αγγελική Νικολούλη στην πρώτη...

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για το Πέραμα – Πειθαρχικός έλεγχος και αξιολόγηση εντός πέντε ημέρων

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου έφερε το περιστατικό στο Πέραμα που προκάλεσε τον θάνατο ενός 20χρονο άοπλου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζεται...

Σχετικές ιστορίες