Νέο εργαλείο για την πρόβλεψη νέων κυμάτων της πανδημίας

Η γενετική αλληλούχηση χιλιάδων ιικών γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 δείχνει ότι η έκρηξη κρουσμάτων COVID-19 καθοδηγείται από την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με νέα μελέτη της Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις (UC Davis) που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Ισχυρό εργαλείο το πάντρεμα επιδημιολογίας και γενωμικής

«Οσο αναδύονται καινούργια παραλλαγμένα στελέχη του νέου κοροναϊού, θα έχουμε νέα πανδημικά κύματα» ανέφερε ο Μπαρτ Γουέιμερ, καθηγητής Πληθυσμιακής Υγείας και Αναπαραγωγής στη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis και προσέθεσε ότι το πάντρεμα της κλασικής επιδημιολογίας με τη γενωμική παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο που οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να προβλέπουν την πορεία πανδημιών είτε είναι του κορωνοϊού, είτε της γρίπης είτε ενός νέου παθογόνου.

Παρότι διαθέτει μόλις 15 γονίδια, ο SARS-CoV-2 συνεχώς μεταλλάσσεται. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις κάνουν ελάχιστη ως καθόλου διαφορά στην εξέλιξη του ιού, άλλες όμως τον καθιστούν είτε περισσότερο είτε λιγότερο μεταδοτικό.

Σταδιοποίηση της επιδημίας

Ο Γουέιμερ και ο φοιτητής του Ντάργουιν Μπάντοϊ ανέλυσαν αρχικώς το γονιδίωμα 150 στελεχών του SARS-CoV-2, τα οποία προέρχονταν κυρίως από ξεσπάσματα του ιού στην Ασία που κατεγράφησαν στην αρχή της πανδημίας, πριν από την 1η Μαρτίου του 2020. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν αυτά τα επιδημικά ξεσπάσματα με βάση το στάδιό τους: από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει ακόμη ξέσπασμα, ως την εμφάνισή του, την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και τελικώς τη μείωσή τους. Ελαβαν επίσης υπόψη τους την τιμή του R, ή αλλιώς του αριθμού αναπαραγωγής, ο οποίος αφορά τον μέσο αριθμό νέων μολύνσεων που προκαλούνται από ένα μολυσμένο άτομο.

Το σκορ GENI

Συνδύασαν όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα μετρικό σύστημα που ονομάζεται GENI (αρχικά για το pathogen genome identity). H σύγκριση του σκορ του GENI με την εκάστοτε φάση της επιδημίας έδειξε ότι η αύξηση στη γενετική ποικιλομορφία του ιού προηγείτο άμεσα της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων – για παράδειγμα αυτό συνέβη στη Νότια Κορέα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020.
Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν 20.000 αλληλουχίες από δείγματα του SARS-CoV-2 τα οποία συνελέγησαν από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2020 στη Βρετανία και συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με εκείνα των κρουσμάτων στη χώρα.

Τα μέτρα προστασίας «αντίβαρο» στην ταχεία εξέλιξη του ιού

Ανακάλυψαν ότι το σκορ GENI ανέβαινε σταθερά σε συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων. Οταν η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε σκληρό εθνικό λοκντάουν στα τέλη του Μαρτίου του 2020, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε ωστόσο το σκορ GENI συνέχισε να ανεβαίνει. Αυτό κατά τους ερευνητές αποδεικνύει ότι μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου απέναντι στην ταχεία εξέλιξη του ιού. Δίνει επίσης μια πιθανή εξήγηση στα γεγονότα υπερμετάδοσης του ιού.

Πολύ πρώιμη προειδοποίηση για τα νέα πανδημικά κύματα

Ο δρ Γουέιμερ ανέφερε ότι ελπίζει πως οι αρχές δημόσιας υγείας θα υιοθετήσουν την προσέγγιση της μέτρησης της εξέλιξης του ιού μέσω των παραλλαγμένων στελεχών του και της σύνδεσής της με τον δείκτη R που δείχνει τη μετάδοση σε τοπικό επίπεδο. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούν τα κράτη να έχουν μια πολύ πρώιμη προειδοποίηση σχετικά με το πότε έρχεται ένα πανδημικό κύμα. Ιδού μια συνταγή για να τα βγάλουν πέρα μαζί του» κατέληξε ο ερευνητής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Εμβόλια – Αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά ανά ηλικιακή κατηγορία

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επιστρατεύτηκε ξανά για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από την πανδημία και τα εμβόλια για τον κοροναϊό. Ανάμεσα σε άλλα, ο...

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το...

Ολυμπιακός – Για το άλμα πρόκρισης στη Φρανκφούρτη

Μία ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά θα θελήσει να ζήσει απόψε ο Ολυμπιακός. Μετά τις δύο νίκες, κόντρα σε Αντβέρπ και Φενέρ, οι ερυθρόλευκοι ρίχνονται στη...

Χάος στους δρόμους της Αττικής – Πού εντοπίζονται προβλήματα [Χάρτης]

Αυξημένη είναι, για ακόμη μια ημέρα, η κίνηση σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας. Η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλά προβλήματα, με τους οδηγούς να καλούνται και...

Σαρηγιάννης – Δυσοίωνη πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα τον Νοέμβριο

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης επανέλαβε την πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα τον Νοέμβριο αν δεν παρθούν μέτρα. Ο καθηγητής...

Σχετικές ιστορίες