Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων του Μαΐου

Νωρίτερα θα δοθούν οι συντάξεις σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και οι συνταξιούχοι των ταμείων μισθωτών θα πληρωθούν με βάση το ΑΜΚΑ τους και με το σύστημα μονά – ζυγά ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα που είδαμε έξω από τις τράπεζες στην προηγούμενη πληρωμή τους.

Ειδικότερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΟΤΕ και τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε  1,3, 5,7,9 και στις 24 Απριλίου όσων το ΑΜΚΑ λήγει 0,2,4,6,8.

Κοροναϊός : Γιατί είναι σημαντικά τα στοιχεία για τον αριθμό όσων έχουν ιαθεί

Παράλληλα οι συντάξεις των μη-μισθωτών δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν την Δευτέρα 27 Απριλίου. Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν την Τετάρτη 29 Απριλιου 2020.

Ποιοι «κλειδώνουν» φέτος σύνταξη στα 58

Τη δυνατότητα να πάρουν ή να «κλειδώσουν» φέτος τη σύνταξή τους με όριο ηλικίας το 58ο έτος, έχουν δέκα μεγάλες κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων .

Πρόκειται για ασφαλισμένους με ένσημα πριν από το 1993 σε Ταμεία Μισθωτών (Δημόσιο, ΙΚΑ και Ειδικά Ταμεία), τους οποίους μπορεί να τους προλάβουν οι νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας που δρομολογούνται από το 2021.

Όσοι αποχωρήσουν με 30 και άνω έτη ασφάλισης θα έχουν και τις αυξήσεις του νέου νόμου στις κύριες συντάξεις, που για 36,6 ως 40 έτη ασφάλισης και για μισθούς από τα 1.380 ευρώ και πάνω ξεκινούν από 66 ευρώ και φτάνουν στα 247 ευρώ το μήνα.

Στο Δημόσιο το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται στη χρονιά που ο υπάλληλος συμπληρώνει 25ετία. Σύνταξη στα 58, ή 58,5 ανάλογα με τις προϋποθέσεις, παίρνουν οι εξής κατηγορίες:

  • Έξοδος με 37ετία για υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 1983 με όρια ηλικίας 58,5-60,3 για θεμελίωση στα έτη 2018-2020.
  • Έξοδος με 35ετία για ασφαλισμένους πριν από το 1993 με 25ετία ως το 2020.
  • Έξοδος με 36 έτη για ασφαλισμένους πριν από το 1993 με 25ετία το 2011
  • Γονείς με ανήλικο τέκνο: Οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι (άνδρες και γυναίκες) που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 ή το 2012 με ανήλικο τέκνο παίρνουν σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν το 52ο ή το 55ο έτος αντίστοιχα.
  • Έξοδος με μειωμένη στα 56 και στα 58. Άνδρες και γυναίκες που διορίστηκαν στο διάστημα από 1/1/1983 ως 31/12/1992 παίρνουν μειωμένη στα 56 αν συμπληρώνουν 25ετία το 2011 και στα 58 αν συμπληρώνουν 25ετία το 2012.

Ποιοι έχασαν την έκπτωση του 25%, ποιοι θα έχουν και πρόστιμο

Χάος και ερωτηματικά προκαλούν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ σχετικά με τους δικαιούχους της έκπτωσης 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Μάλιστα, ενώ χθες το απόγευμα η ΑΑΔΕ έδωσε παράταση μέχρι την 21η Απριλίου για την πληρωμή των φόρων του Μαρτίου διασφαλίζοντας την έκπτωση του 25%, λόγω καθυστέρησης έκδοσης της εγκυκλίου, το υπ. Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, όχι μόνο δεν παρέτειναν την προθεσμία, αλλά με νέα απόφαση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση κόβονταν οριστικά από την έκπτωση, όσοι δεν πλήρωσαν μέχρι χθες (10 Απριλίου) τις εισφορές του Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, οι επιτηδευματίες που έχουν ενταχθεί στη λίστα των ΚΑΔ και δικαιούνται μέτρα στήριξης, έχουν την ευχέρεια να πληρώσουν μετά την 31η Αυγούστου τις εισφορές των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Αν τις πληρώσουν εμπρόθεσμα έχουν έκπτωση 25%.

Για τις εισφορές του Φεβρουαρίου, η αρχική καταληκτική προθεσμία για την πληρωμή τους ήταν η 31η Μαρτίου η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 10 Απριλίου (χθες).

Όσοι πλήρωσαν μέχρι και χθες έχουν κατοχυρώσει την έκπτωση του 25%, αλλά εφόσον είχαν πληρώσει και τις εισφορές για τον μήνα Ιανουάριο ή τις πλήρωσαν και τις δύο μαζί, ταυτόχρονα μέχρι και χθες.

Οι επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, απώλεσαν τη δυνατότητα έκπτωσης του 25%, για τη συγκεκριμένη δόση.

Παραπορτιανή : Η «πυραμίδα» της Μυκόνου

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Αναζητείται οδηγός που τραυμάτισε και εγκατέλειψε ηλικιωμένο

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε, το βράδυ του Σαββάτου, στον οικισμό Ξηρόβρυσης Κιλκίς, 79χρονο πεζό, τον οποίο στη συνέχεια ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε στον...

Ενδιαφέρον Μπάιντεν για την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματισμένη συνάντηση...

Ο 40χρονος «Σαμουράι» αναρτούσε βίντεο κάνοντας επίδειξη των δεξιοτήτων του στο μαχαίρι

Ο 40χρονος, ντυμένος με στολή σαμουράι, πήρε το Σάββατο το πρωί το όπλο που φέρεται να είχε αγοράσει παράνομα πριν από μερικούς μήνες, και...

Επιστροφή στην κανονικότητα για την μετάλλαξη Δέλτα

Ελάχιστα θα μπορούσε να επιβαρύνει τον πληθυσμό με ιικό φορτίο η διεξαγωγή των παρελάσεων, σκέφτονται σιωπηρά πολλοί ειδικοί. Βλέπουν ότι ο κύριος όγκος των κρουσμάτων...

Πέραμα – «Αν δεν πυροβολούσαν, ένας ή περισσότεροι δεν θα ήταν στη ζωή»

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία στο Πέραμα και όπως δήλωσε στο MEGA «από μια πρώτη...

Σχετικές ιστορίες