Novo Nordisk: Τετραπλάσια παραγωγή δεν φτάνει για διαβήτη και παχυσαρκία

Ακόμη και ο τετραπλασιασμός της δυναμικότητας της Δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk δεν της επιτρέπει την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης σε σεμαγλουτίδη, το φάρμακο που συμβάλλει τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη, όσο και στην απώλεια βάρους.

Το αντιδιαβητικό φάρμακο βρίσκεται σε παγκόσμια έλλειψη, γεγονός που το βλέπουμε έντονα τους τελευταίους μήνες και στη χώρα μας, ενώ η ένδειξη της παχυσαρκίας έχει εγκριθεί μόνο σε τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ. Το φάρμακο κυκλοφορεί σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα όταν χορηγείται κατά της παχυσαρκίας και με διαφορετική εμπορική ονομασία.

Η αδυναμία κάλυψης της ζήτησης της σεμαγλουτίδης διεθνώς, οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jorgensen να ανακοινώσει την καθυστέρηση λανσαρίσματος του Wegovy (σεμαγλουτίδη κατά της παχυσαρκίας) στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως «βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τη ζήτηση» και διαβεβαίωσε πως «δεσμευόμαστε στους ασθενείς πως με το χρόνο να αποκτήσουν το φάρμακο που περιμένουν». Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η καθυστέρηση θα είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι υποδομές δεν επιτρέπουν την ασφαλή μεταφορά του φαρμάκου μέσω «ψυχρής αλυσίδας», καθώς οι συσκευασίες πρέπει να βρίσκονται σταθερά σε περιβάλλον ψύξης.

Η σεμαγλουτίδη υπό την εμπορική ονομασία Wegovy, που κυκλοφόρησε το 2021, οδήγησε τη Novo Nordisk σε ρεκόρ πωλήσεων, τοποθετώντας την στην 3η θέση διεθνώς από πλευράς κεφαλαιοποίησης, καθώς με μία ένεση την εβδομάδα οι ασθενείς με παχυσαρκία μπορεί να χάσουν το 15% του βάρους τους μαζί με δίαιτα και άσκηση.

Διακοπή φαρμάκου – το βάρος επιστρέφει

Καθώς όμως οι ασθενείς όταν σταματούν τη λήψη του φαρμάκου ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν, τα στελέχη της δανέζικης φαρμακευτικής ανακοίνωσαν πως οι μελέτες τους τώρα στρέφονται στην ανακάλυψη του σημείου του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση του σωστού βάρους.

Ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης, Μάρτιν Λανγκ, σημείωσε πως πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που ελέγχει το σωματικό βάρος στον εγκέφαλο και τι θα μπορούσε να είναι αυτό που δηλώνει στον εγκέφαλο ότι το νέο βάρος είναι το φυσιολογικό.

Η αντιπρόεδρος εμπορικής στρατηγικής και εταιρικών υποθέσεων Καμίλα Σύλβεστ, ανέφερε πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με κυβερνήσεις διαφόρων κρατών για την αποζημίωση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα 14 πολιτείες στις ΗΠΑ να διαθέτουν το Wegovy και μέσω Medicare, ενώ σε άλλες 14 χώρες αποζημιώνεται η λιραγλουτίδη (Saxenda) σε δόση για απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας, από παχυσαρκία πάσχουν σήμερα 800 εκατομμύρια άνθρωποι και από διαβήτη 500 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Το άλλο σχολείο είναι εδώ

Ομαδικότητα. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς αν έπρεπε να χαρακτηρίσει με μια λέξη το 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής...

Τρέχει για να καλύψει τη διαφορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εκτός από την Αττική, το δεύτερο πεδίο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ τρέχει να καλύψει τη διαφορά από το πανελλαδικό του ποσοστό είναι η Κεντρική...

Απόλυτος κυρίαρχος

Εντυπωσιακός ο Ολυμπιακός έφτασε σε ένα ακόμα 3-0 (25-17, 25-15, 26-24) επί του Παναθηναϊκού αυτή τη φορά στο «Μελίνα Μερκούρη» και έβαλε σοβαρή υποθήκη...

Σύσταση επιχειρήσεων σε μόλις 10 λεπτά και με μικρό κόστος

Το πολύ εντός δέκα λεπτών και με κόστος που δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, ένας επιχειρηματίας μπορεί πλέον να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό...

Αφήνουν τα κινητά για ένα μπουκάλι κρασί

Iταλικό εστιατόριο προσφέρει ένα δωρεάν μπουκάλι κρασί σε πελάτες που αφήνουν στην άκρη τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ο Αντζελο...

Σχετικές ιστορίες