Ο Μπιλ Γκέιτς είχε προβλέψει την πανδημία

Μια πρόβλεψη για το ενδεχόμενο πανδημίας και τις επιπτώσεις που θα είχε έκανε στη διάρκεια ομιλίας του το 2015 ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Μιλώντας στο συνέδριο Ted (Technology, Entertainment and Design), τον Μάρτιο του 2015, είχε σημειώσει ότι τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα κινδύνευε περισσότερο από την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας ενός φονικού ιού, παρά από την απώλειά τους λόγω εκτεταμένων πολεμικών συγκρούσεων και βίας.

Η «κατάρα» της πανδημίας και το «επιθετικό ριμπάουντ»

Δικαιολογώντας τότε την άποψή του, ο Μπιλ Γκέιτς είχε σημειώσει ότι η ανθρωπότητα έχει επενδύσει υπερβολικά πολλά σε τεχνολογία σχετική με τα πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτική δύναμη και υπερβολικά λίγα σε μέσα αντιμετώπισης πανδημιών.

Παρόλο που ο ιός Ebola «φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο σήμερα», την επόμενη φορά «ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί», είχε προειδοποιήσει τότε ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, τον Μάρτιο του 2020, αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο.

Στην ομιλία του, ο Μπιλ Γκέιτς είχε τονίσει ότι η τεχνολογία μάς παρέχει εξαιρετικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν την εξάπλωση ενός ιού.

Είχε προσθέσει, δε, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν, έναντι των ιών, μέτρα προετοιμασίας τα οποία να προσιδιάζουν σε πολεμική προετοιμασία.

«Το NATO πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις προκειμένου να ελέγξει ότι οι άνθρωποι είναι καλά εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι. Πλέον χρειαζόμαστε ασκήσεις αντιμετώπισης μικροοργανισμών και μικροβίων», είχε τονίσει.

Είχε κάνει επίσης λόγο για ένα «ιατρικό σώμα εφέδρων» ανάλογο των στρατιωτικών σωμάτων εφέδρων, στα οποία μπορούν να εντάσσονται πολίτες.

Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσης ενός ιού, σημείωσε ο Γκέιτς.

«Ο πολλαπλασιασμός των κινητών τηλεφώνων σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναφέρουν πού ξεσπούν οι ασθένειες και ότι η χαρτογράφηση μέσω δορυφόρου μπορεί να συγκεντρωθεί γρήγορα όσον αφορά τις προβληματικές περιοχές. Την ίδια στιγμή, η πρόοδος της βιολογίας έχει μειώσει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίων για νέους ιούς», είχε πει απευθυνόμενος στους συνέδρους του TED.

Κοροναϊός : Μύθοι και αλήθειες – Τι λέει ο ΠΟΥ

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΚΙΝΑΛ – Οι κόντρες του ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων

Χωρίς εκπλήξεις ή μεγάλες ανατροπές αναφορικά με το πολιτικό στίγμα και την ατζέντα με την οποία πορεύονται προς τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου κύλησε...

Και με τη… βούλα ο καλύτερος επιθετικός του πλανήτη ο Λεβαντόφσκι

Μπορεί η Χρυσή Μπάλα να μοιάζει να πηγαίνει στα χέρια του Λιονέλ Μέσι, ωστόσο ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν πρόκειται να φύγει από το Παρίσι...

Ιταλία – Μόνο με αρνητικό τεστ στα λεωφορεία

Η κυβέρνηση στην Ιταλία αποφάσισε απόψε ότι, από τις 6 Δεκεμβρίου, σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κοροναϊού ή...

Ψυχραιμία και ετοιμότητα το ζητούμενο για την Ομικρον

Από τη στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον, όπως ονομάστηκε τελικά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού, εντοπίστηκε στο νότιο άκρο της Αφρικής έχει προκαλέσει...

Εξετάζουν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών το Σαχέλ

Το ενδεχόμενο να σταλεί ελληνική δύναμη στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, εξετάζουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο...

Σχετικές ιστορίες