Ομικρον – Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι της νοσηλείας

Δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται πως προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, έδειξε σήμερα μελέτη στον πραγματικό κόσμο σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της Όμικρον, καθώς η χώρα δίνει μάχη εναντίον μιας έξαρσης των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή.

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το μεγαλύτερο νοτιοαφρικανικό φορέα ιδιωτικής υγειονομικής ασφάλισης, την Discovery Health, βασίζεται σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ κοροναϊού που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, από τα οποία περίπου 78.000 αποδόθηκαν στην Όμικρον.

Η Discovery Health επισήμανε πως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

Άλλες, μικρότερες μελέτες έχουν δείξει σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της Όμικρον, με ισραηλινή έρευνα που παρουσιάστηκε την Δευτέρα να δείχνει ότι ακόμα και τρεις δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer ενδέχεται να μην προστατεύουν από την Όμικρον στον ίδιο βαθμό που προστατεύουν από τη Δέλτα.

Πάντως τα προκαταρκτικά δεδομένα των Pfizer/BioNtech δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεσματικότητα 33% έναντι της λοίμωξης

Τα 78.000 περιστατικά που εξετάστηκαν δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον, αλλά υπολογίστηκαν με βάση το μερίδιο της νέας παραλλαγής στον γενικό πληθυσμό. Ο περιορισμός αυτός δεν επιτρέπει την εξαγωγή απόλυτα ασφαλών συμπερασμάτων, δίνει όμως μια εικόνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής προσδιορίσει περίπου 550 αλληλουχίες της Όμικρον. Από το Νοέμβριο η παραλλαγή είναι υπεύθυνη για το 78% των κρουσμάτων, πολύ πάνω από ό,τι η Δέλτα.

Η μελέτη υπολογίζει πως δύο δόσεις εμβολίου προσέφεραν προστασία κατά 70% από τη νοσηλεία στη διάρκεια της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων και κατά 33% από τη λοίμωξη.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν μια πτώση από την προστασία κατά 80% από τη λοίμωξη και κατά 90% από τη νοσηλεία που ίσχυε για την παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως προσφέρει καλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία την ώρα που κυκλοφορεί μια πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή.

«Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά» υπογράμμισε η Γκρέι.

Η ανάλυση δείχνει επίσης πως η προστασία από τη νοσηλεία διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, στους ανθρώπους από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός: Ποιος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τον ιό

Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κοροναϊό για το αν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε. Η ισχύς και η διάρκεια της...

Τσιτσιπάς, μαγεία, έτοιμος για κούπα μέσα στην Αυστραλία (3-0)

Ασύλληπτη εμφάνιση από τον Στέφανο Τσιτσιπά και πρόκριση στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Ο Στέφανος έκανε… πάρτι με καλεσμένο τον Γιάνικ Σίνερ (3-0) και πήρε...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς κινούνται σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με μικρές αλλαγές θα πραγματοποιηθεί σήμερα η κυκλοφορία του Μετρό, του Τραμ και του Ηλεκτρικού (Μετρό Γραμμή 1), αλλά και των λεωφορείων και τρόλεϊ. Σύμφωνα...

Η 3η δόση προστατεύει κατά 67% από Ομικρον και 97% από Δέλτα

Αποτελεσματική προστασία απέναντι και στην παραλλαγή Όμικρον, εκτός της Δέλτα, παρέχει η τρίτη δόση των εμβολίων mRNA, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, η οποία συγκρίνει...

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο σήμερα στη σκιά της «Ελπίδας»

Εκτροχιάζει την κυβερνητική ατζέντα η χιονοστιβάδα της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσαν κάποιες ώρες ισχυρής χιονόπτωσης στην χώρα κατά την οποία -προαναγγελθείσα εδώ...

Σχετικές ιστορίες