Ομολόγα: Κάτω από το μηδέν η απόδοση του ελληνικού 5ετούς

Η απόδοση των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας υποχώρησε τη Δευτέρα κάτω από το μηδέν,  μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η κίνηση σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι στην πραγματικότητα διατεθειμένοι να πληρώσουν την Αθήνα για να δανειστούν, παρά το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεταιτο χρέος της χώρας μας.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η Ιταλία είναι τώρα το μόνο μέλος της ευρωζώνης με θετικό πενταετές κόστος δανεισμού, αν και μόνο οριακά πάνω από το μηδέν.

Η νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία και η «αγάπη» των διεθνών επενδυτών για τους κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Την περασμένη εβδομάδα το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι εκείνων της Γερμανίας μειώθηκε για λίγο κάτω από 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008.

Τα ελληνικά ομόλογα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, εμφάνιζαν αποδόσεις ακόμα και 33% στη 10ετία, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πλέον, η μεταβλητότητά τους έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν το χαμηλότερο ρίσκο και τις υψηλότερες αποδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους παγκοσμίως.

Στο επίπεδο των συνολικών αποδόσεων, οι ελληνικοί τίτλοι έδωσαν στους επενδυτές 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσαν 19%, τα αμερικανικά 13%, τα ασιατικά 8% και τα παγκόσμια 13%, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να χαράξει μια οικονομική πολιτική με ευνοϊκότερους όρους. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η τεράστια ζήτηση που εκδηλώθηκε  για την απόκτηση ελληνικού 10ετούς άγγιξε τα 30 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί το δεύτερο ιστορικό ρεκόρ της χώρας μας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των φετινών εκδόσεων στα 11,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ουσιαστικά το φετινό ετήσιο στόχο.

Τούτων δοθέντων και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπρόσθετα κοντά στα 2,5 δις. ευρώ από το πρόγραμμα SURE συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις «εξόδους» στις αγορές και κατά τους επόμενους μήνες. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να εκδώσει και νέο ομόλογο (ή ομόλογα), με σκοπό να καλυφθεί και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με αποτέλεσμα να γεμίσουν και τα ταμεία του κράτους

Στις 18 Ιουνίου, που είναι η ημερομηνία εκκαθάρισης του ομολόγου, το δημόσιο ταμείο εκτιμάται ότι θα έχει πάνω από 34 δις. ευρώ, κάτι το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική της χώρας.

Πηγή OT

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης σε Υπουργικό: Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη – Θα αποδοθούν ευθύνες για την Αττική Οδό

Την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την πρωτοφανή ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες συμπολίτες στην...

Ολη η Ευρώπη στα πόδια 15χρονου Βραζιλιάνου της Παλμέιρας

Η Παλμέιρας έχει στις τάξεις της το next big thing του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, τον Έντρικ, ο οποίος μόλις στα 15 του έχει καταφέρει να...

ΑΑΔΕ – Παράταση προθεσμίας στην υποβολή δηλώσεων φόρου λόγω «Ελπίδας»

Με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, που κατοικούν ή εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστά και την Πέμπτη τα σχολεία στην Αττική

Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίδα» να υποχωρεί σταδιακά από τη χώρα, ωστόσο οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός που έχει αφήσει πίσω της δεν επιτρέπουν...

Ακάρ για τα Rafale: Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδα είναι μία καταστροφική αντίληψη

Στην εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Χουλουσί Ακάρ δείχνοντας την ενόχλησή του για την απόκτηση των 6 μαχητικών Rafale από το ελληνικό κράτος. Όπως...

Σχετικές ιστορίες