Oruc Reis: Εγκαταστάθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Ετοιμάζεται για έρευνες λέει ο Τσαβούσογλου

Συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, το Oruc Reis φαίνεται να εγκαταστάθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς διάθεση να αποχωρήσει, αγνοώντας τα σήματα των ελληνικών πολεμικών πλοίων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που απηύθυνε προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε το μεσημέρι της Τρίτης μήνυμα στην Τουρκία ζητώντας να αποχωρήσει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα κάνοντας σαφές στη γειτονική χώρα ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Λίγο νωρίτερα, και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια, έγινε γνωστό ότι η η Αθήνα θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία πάντως παρά τις διεθνή κατακραυγή για τις ενέργειες της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεχίζει να τις προκλήσεις της καθώς μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου έρευνες.

«Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ» για να προσθέσει ότι  «η Τουρκία θα προχωρήσει σε  νέες έρευνες με το Oruc Reis μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Όσο πάντως η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα ενώ τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Orus Reis ζητώντας μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να απομακρυνθεί γιατί βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ο πόλεμος νεύρων είναι διαρκής και σε επίπεδο προπαγάνδας με την Άγκυρα να δίνει φωτογραφίες από τον πλου του Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της παράνομης NAVTEX συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το ερευνητικό πλοίο εν τω μεταξύ,  πότε κλείνει και πότε ανοίγει τον πομπό του ώστε να μην καταγράφεται η ακριβής του πορεία και θέση.

Το τουρκικό ερευνητικό μπορεί να έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και  να έχει ποντίσει τα καλώδιά του, ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έρευνες εξαιτίας της παρουσίας πολλών πλοίων στην περιοχή.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολούθησε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων.

Τα μηνύματα που εξέπεμψε η Αντιπολίτευση προς  την κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη: Μονόδρομος η αποτροπή του Oruc Reis σε επιχειρησιακό επίπεδο από τη στιγμή που βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Από το μέγαρο Μαξίμου πάντως εκδόθηκε μια πολύ λιτή ανακοίνωση χωρίς να αναφέρεται στις λεπτομέρειες της συζήτησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα» αναφέρει το μέγαρο Μαξίμου.

Απανωτά «χαστούκια» στην Τουρκία από ΕΕ – ΗΠΑ

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας πάντως, δεν έχουν μείνει αναπάντητες ούτε από την Ευρώπη, ούτε από τις ΗΠΑ.

Λίγες ώρες μετά τα αυστηρά μηνύματα Γερμανίας και ΗΠΑ προς την Τουρκία, ήρθε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική».

Στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, ο Πήτερ Στάνο ανέφερε ότι «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού».

Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .

«Αρνητική η κλιμάκωση»

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δήλωση που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την Κυριακή για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή. «Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».

Ήδη από χθες, οι ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση χωρών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτεμεντ σε αυστηρό μήνυμά του προς την Τουρκία, ζητά να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Έντονη αντίδραση της Γερμανίας

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ηχηρή παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας τονίζοντας  ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας». Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παγώνη – Δεδομένη η 4η δόση – Νέα έκκληση για εμβολιασμό από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ

Στη νέα παραλλαγή Όμικρον, στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, στην 4η δόση αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, αναφέρθηκε η πρόεδρος της...

Φώφη Γεννηματά – Συγκίνηση στο 40ημερο μνημόσυνό της – Πώς την τίμησε η οικογένειά της

Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Το μνημόσυνο τελέστηκε...

Λευκορωσία – Μετανάστες μιλούν για τις δραματικές εμπειρίες τους – Πώς τους εκμεταλλεύθηκαν οι διακινητές

Διακινητές είπαν σε δύο φίλους από τη Συρία, τον 34χρονο Ανάς Κανάαν και τον 36χρονο Μουέιν αλ Χάντι, ότι θα περάσουν εύκολα στη Γερμανία...

Τζανάκης – Εκτιμά ότι θα φτάσουμε τους 20.000 νεκρούς από κοροναϊό μέχρι την Πρωτοχρονιά

Ασφυκτική πίεση δέχονται τα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού και του αριθμού των διασωληνωμένων. Ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος,...

Παραλλαγή Όμικρον – Οι λόγοι που τρομάζει τους ειδικούς – Όλα όσα ξέρουμε, πότε θα έχουμε σαφή δεδομένα

Στους ρυθμούς της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, κινείται ο πλανήτης. Η  ανησυχία να χτυπάει «κόκκινο» ενώ ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι υγειονομικές αλλά και κοινωνικο-οικονομικές...

Σχετικές ιστορίες