Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : «Ο κορωνοϊός δεν είναι γρίπη»

Ο νέος κοροναϊός έχει ουσιώδεις διαφορές από την γρίπη. Μία από αυτές είναι ότι προκαλεί πιο σοβαρή πνευμονία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι γνώσεις των επιστημόνων για το νέο κοροναϊό αυξάνονται διαρκώς και πλέον γνωρίζουν ότι «δεν είναι SARS, ούτε MERS αλλά ούτε και γρίπη». Ο κοροναϊός Covid-19 είναι «ένας μοναδικός ιός με μοναδικά χαρακτηριστικά».

Τις επισημάνεις αυτές έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξηγώντας ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στη γρίπη και στον κοροναϊό Covid-19.

«Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος φοβάται και νιώθει αβεβαιότητα. Ο φόβος είναι μία φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση σε οποιαδήποτε απειλή. Ιδίως όταν πρόκειται για μία απειλή την οποία ο άνθρωπος δεν κατανοεί πλήρως», είπε. «Καθώς όμως συλλέγουμε περισσότερα στοιχεία, κατανοούμε ολοένα καλύτερα τον ιό και τη νόσο που προκαλεί».Όπως εξήγησε ο κ. Ghebreyesus, τόσο ο κοροναϊός Covid-19 όσο και η γρίπη προκαλεί αναπνευστική νόσο. Μεταδίδονται επίσης με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με σταγονίδια υγρού από τη μύτη και το στόμα των ασθενών. Εν τούτοις, οι ιοί που προκαλούν γρίπη και ο νέος κοροναϊός έχουν ουσιώδεις διαφορές.

Υπέρπτηση τουρκικών F-16 την ώρα που ελικόπτερο με Στεφανή, Πικραμένο προσέγγιζε τους Λειψούς

Οι διαφορές κοροναϊού και γρίπης

Η πρώτη διαφορά είναι ότι ο κοροναϊός Covid-19 δεν φαίνεται να μεταδίδεται τόσο αποτελεσματικά όσο η γρίπη. Με τη γρίπη, οι φορείς του υπαίτιου ιού που δεν έχουν αρρωστήσει ακόμα, συμβάλλουν σημαντικά στη διασπορά του. Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο με τον κορωνοϊό.

Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μόνο το 1% των αναφερόμενων κρουσμάτων δεν έχουν συμπτώματα. Από αυτούς, η πλειονότητα εκδηλώνει τελικά συμπτώματα μέσα σε 2 ημέρες.

Επιπλέον, η αναζήτηση κρουσμάτων με τα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης για γρίπη απεδείχθη αναποτελεσματική. Χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη βρήκαν ελάχιστα κρούσματα στο γενικό πληθυσμό. Μερικές, δε, δεν βρήκαν κανένα, είπε ο κ. Ghebreyesus.

Ο κοροναϊός προκαλεί πιο σοβαρή νόσο

Κανείς στον πλανήτη δεν έχει ανοσία στον κοροναϊό Covid-19, αφού είναι ένας νέος ιός. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε μόλυνση από αυτόν και κάποιοι θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο.

Παγκοσμίως, το περίπου 3,4% των κρουσμάτων του ιού έχουν πεθάνει. Η εποχική γρίπη, όμως, έχει ποσοστό θνησιμότητας πολύ χαμηλότερο από 1%.

Δεν υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα για τον κοροναϊό

Αντιθέτως, υπάρχουν για την εποχική γρίπη. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες να βρεθούν κάποια φάρμακα για τον κορωνοϊό. Επιπλέον, περισσότερα από 20 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Ο κοροναϊός μπορεί να αναχαιτιστεί

Στην περίπτωση της γρίπης ούτε προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς γίνεται, ούτε ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αντιθέτως, ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αναχαιτιστεί και να ιχνηλατηθεί. Και αυτά μπορούν να σώσουν ζωές, τόνισε ο κ. Ghebreyesus.

Συνοπτικά, «ο κοροναϊός φαίνεται να μεταδίδεται λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι η γρίπη, δεν μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν αρρωσταίνουν, προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από τη γρίπη, δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτόν, αλλά μπορεί να ανακοπεί», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Επομένως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακριβώς όπως η γρίπη. Έχει όμως αρκετές ομοιότητες με αυτήν ώστε να μην πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κέρκυρα – Χρήση ναρκωτικών από μαθήτριες στο κέντρο της πόλης

Σοκ προκαλεί η δημοσίευση βίντεο στο οποίο καταγράφονται τέσσερις μαθήτριες γυμνασίου να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών σε δρόμο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, σε...

Κύπρος – Χειροπέδες σε άνδρα που προσπάθησε να εισέλθει με μαχαίρι στο χώρο που λειτουργούσε ο Πάπας Φραγκίσκος

Στη σύλληψη ενός  άντρα κατά τη διάρκεια των ελέγχων στη είσοδο του ΓΣΠ προχώρησε η Αστυνομία λίγο πριν την άφιξη του Πάπα στον χώρο...

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης – Η λέξη εξουθένωση δεν φτάνει λέει εντατικολόγος μετά από 26 ώρες εφημερίας

Η Χριστίνα Κυδώνα, εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ψάχνει λέξεις να περιγράψει μια εφημερία 26 ωρών. Σε αντίξοες συνθήκες το υγειονομικό προσωπικό προσπαθεί καθημερινά...

Κοροναϊός – Δείτε live την ενημέρωση για την τρίτη δόση του εμβολίου

Παρακολουθήστε ζωντανά τις έκτακτες ανακοινώσεις, αναφορικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το χρόνο χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον...

Κοροναϊός – Οργισμένη η σύζυγος του 58χρονου στο Αγρίνιο που έδωσαν τη θέση ΜΕΘ στον Μητροπολίτη

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μεταφέρθηκε ένας 58χρονος από το Αγρίνιο, για να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, καθώς νοσεί από κοροναϊό. Νωρίτερα, η σύζυγός του, μιλώντας στο...

Σχετικές ιστορίες