Πανελλαδικές : Μείωση εισακτέων από φέτος στα Πανεπιστήμια

Την τελική του πρόταση για το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ παρουσιάζει σήμερα στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων το υπουργείο Παιδείας, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου που ξεκινάει το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μήνα. Η πρόταση του νέου εξεταστικού συστήματος, την οποία και παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», θα είναι το ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, ενώ το δεύτερο είναι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ.

Το εξεταστικό σύστημα ωστόσο είναι εκείνο που προσελκύει αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον, καθώς αφορά χιλιάδες οικογένειες στη χώρα και επιπλέον, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή από τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Ετσι, με νωπές τις αναμνήσεις από τα περυσινά τεράστια ποσοστά αποτυχίας και την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας με βαθμολογίες πολύ κάτω από τη βάση, το υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση αντίστοιχη με τη «βάση μετεγγραφής» που εφάρμοσε φέτος για πρώτη φορά. Οπως είναι γνωστό από φέτος, για να επιτραπεί η εσωτερική μετακίνηση φοιτητών και φοιτητριών μεταξύ ομοειδών τμημάτων ανωτάτων ιδρυμάτων θα έπρεπε να έχουν ως 2.750 μόρια κάτω από την ετήσια βάση εισαγωγής τους.

 

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα δε από το 2021, με το νέο εξεταστικό σύστημα:

Δεν θα υπάρχει ένα κοινό βαθμολογικό όριο, αλλά η βάση του κάθε τμήματος θα ορίζεται κατά περίπτωση κυρίως από τον συμψηφισμό δύο αριθμών.

Πρώτον, του μέσου όρου της πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων κάθε επιστημονικής κατεύθυνσης, όπως αυτός θα διαμορφώνεται κάθε χρονιά. Για παράδειγμα, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες θα καταγράφεται ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων όσοι διαγωνίστηκαν στο πρώτο επιστημονικό πεδίο και στα τέσσερα μαθήματα που αυτό περιλαμβάνει.

Δεύτερον, από ένα επιπλέον ποσοστό επαύξησης της βάσης που θα καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ ανά τμήμα και επιστήμη, μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών όμως που θα καθοριστεί από το υπουργείο.

Ο αριθμός που θα καθορίζεται από τα παραπάνω, π.χ. εάν είναι τα 15.000 μόρια για ένα συγκεκριμένο τμήμα, θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν υποψήφιο ή υποψήφια να θέτει στην πράξη «υποψηφιότητα» για αυτά, καθώς οι εισακτέοι σε ένα τμήμα θα επιλέγονται τελικά με βάση εκείνον ή εκείνη που έχει τα υψηλότερα μόρια, όπως γίνεται και σήμερα.

 

Αυστηροποίηση

Οπως είναι φυσικό, τα παραπάνω θα οδηγήσουν στη δημιουργία βάσεων εισαγωγής που θα είναι πιο αυστηρές και θα διαμορφώνονται από τα βαθμολογικά δεδομένα της κάθε χρονιάς, ενώ θα αποτρέψουν την εμφάνιση φαινομένων εισαγωγής εισακτέων στα ΑΕΙ με χαμηλότατες βαθμολογίες.

Η αλλαγή αυτή θα θεσμοθετηθεί άμεσα ώστε να εφαρμοστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ, δε, δεν φαίνεται να έχουν καμία αντίρρηση στα παραπάνω, τα οποία όπως είναι φυσικό θα οδηγήσουν σε μείωση εισακτέων (κάτι που το ζητούν διαχρονικά), αλλά και σε «απομόνωση» των τμημάτων που ήταν πάντα χαμηλού ενδιαφέροντος. Επί της ουσίας, το νέο εξεταστικό σύστημα φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ακόμη διαδικασία αξιολόγησης των ΑΕΙ, της ερευνητικής και επιστημονικής παρουσίας τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αφορμή τόσο η διαχείριση της πανδημίας όσο και της πρόσφατης κακοκαιρίας. Αυτή την ώρα...

Οργή Στυλιανίδη: Η Αττική Οδός λέει ψέματα

Τη δική του απάντηση στην ανακοίνωση της Αττικής Οδού δίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «διαψεύδουμε κατηγορηματικά:...

Οικονόμου: Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής που έκανε ο Τσίπρας

Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη...

Έκρηξη στη Συγγρού: Αποζημιώσεις από την εταιρεία φυσικού αερίου θα ζητήσουν οι κάτοικοι

Κατά της εταιρείας φυσικού αερίου στρέφονται οι κάτοικοι της Ακρόπολης, οι οποίοι προειδοποιούν πως θα προσφύγουν σε αποζημιώσεις, για τις ζημιές που υπέστησαν οι...

Πρόταση μομφής: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Κορυφώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον το επόμενο τριήμερο καθώς θα συζητείται στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί....

Σχετικές ιστορίες