Πάνω 5% ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ από πέρυσι

Το 10% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 1.074.411 έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ  από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ήδη φέτος, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά, η αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κυμαίνεται περίπου στο 5%, η αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 φτάσει το 2%.

Εντυπωσιακή όμως είναι η αύξηση των περιστατικών διαβήτη κύησης που έφτασε φέτος το 26%, καθώς επίσης και του νεογνικού διαβήτη που άγγιξε το 24%, ενώ άλλοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν αύξηση 18%. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση ξεπερνά το 22%.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ διαμορφώνεται για το έτος 2021 ως εξής:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 48.688 άτομα
  2. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 1.030.226
  3. άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 23.490
  4. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 15.264
  5. Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης: 37
  6. Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 821

 

Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14.5.2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν για μία ακόμη φορά τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, για την πρόληψη της νόσου, αλλά και για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση στην εμφάνιση της νόσου. Η Ομοσπονδία, δηλώνει ακόμη, πρόθυμη να συμβάλλει και να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες της Πολιτείας, για ευεργετικά οφέλη τόσο στην κοινωνία όσο και στο Σύστημα Υγείας.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία περιλαμβάνει την αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Ο μεταβολισμός του σακχάρου απορρυθμίζεται, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Τα βασικότερα είδη σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.

Διαβήτης τύπου 1

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προξενήσει αρκετά προβλήματα υγείας, καρδιοπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες στην όραση, στο νευρικό σύστημα, διαταραχές της διάθεσης κλπ. Ο διαβήτης τύπου 1 ονομάζεται ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.

Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια η οποία είθισται να εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία. Τα αντισώματα επιτίθενται στο πάγκρεας συνεπώς για αυτό είναι και αυτοάνοσο ενώ παύει η παραγωγή ινσουλίνης από το ίδιο το πάγκρεας.

Ο συγκεκριμένος τύπος της ασθένειας εκδηλώνεται με μία σειρά συμπτωμάτων (πέραν των απορρυθμισμένων ιατρικών εξετάσεων). Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, πιθανότητα καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, χρόνια προβλήματα στο νευρικό σύστημα και τα νεφρά.

Η θεραπεία για διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνει τη λήψη ινσουλίνης, η οποία πρέπει γίνεται κάτω από τον λιπώδη ιστό. Συνήθως γίνεται με στυλό ινσουλίνης, εγχυτήρες που χρησιμοποιούν αέρα υψηλής πίεσης για να στείλουν το σπρέι της ινσουλίνης μες στο δέρμα, αντλίες κάτω από το δέρμα της κοιλιάς.

Ένας έλεγχος  που ονομάζεται εξέταση αίματος A1C εκτιμά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους τρεις προηγούμενους μήνες. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση του συνολικού ελέγχου της γλυκόζης και του κινδύνου επιπλοκών από τον διαβήτη. Γίνεται έλεγχος ωστόσο και για πιθανή βλάβη κάποιων οργάνων.

Οι έχοντες τον διαβήτη τύπου 1 πρέπει να ελέγχουν συχνά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να τρώνε με πρόγραμμα συγκεκριμένο φαγητό. Η άσκηση επίσης βοηθάει. Μαζί με αυτά και με τη θεραπεία με την ινσουλίνη μπορούν να ζήσουν μακροχρόνια χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Διαβήτης τύπου 2

Μέχρι στιγμής, η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 2. Συνιστά το 95% των περιπτώσεων σε διαβήτη ενηλίκων. Λόγω της παχυσαρκίας και της κακής διατροφής έχουν πλέον αλλάξει τα δεδομένα και διαγιγνώσκονται με την ασθένεια ακόμη και έφηβοι. Είναι μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.

Είθισται να επιφέρει λιγότερα προβλήματα από τον τύπο 1. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δε δύναται να είναι καταστροφικός για την υγεία επηρεάζοντας τα μάτια, τα νεύρα και φυσικά τα νεφρά. Στον συγκεκριμένο τύπο είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικών επεισοδίων. Θεωρείται «πιο ήπιας μορφής» γιατί σε σχέση με τον τύπο 1 το πάγκρεας μπορεί και παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης.

Αυτή όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν κατά βάση αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία δε μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου. Συνεπώς υπάρχει και πάλι μη αρμονική και ορθή κατανομή του σακχάρου στο αίμα.

Σε αντίθεση με τον τύπο 1 μπορεί να ρυθμιστεί από την προσεκτική δίαιτα και άσκηση ωστόσο είθισται να χειροτερεύει η κατάσταση και να χρειάζονται φάρμακα. Μέσα από εξετάσεις A1C γίνεται έλεγχος του σακχάρου και ομοίως ελέγχονται τα όργανα. Η διατροφή διαδραματίζει τον βασικότερο ρόλο.

Διαβήτης κύησης

Σε κάποιες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη μπορεί να προξενήσει αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα την εκδήλωση διαβήτη κύησης. Δε γίνεται τέτοια διάγνωση στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως στα μεταγενέστερα. Πρέπει να γίνεται πολύ ενδελεχής έλεγχος διότι μέσω το σάκχαρου περνά στο βρέφος μέσω του πλακούνται και δύναται να είναι επικίνδυνο για την υγεία του.

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές ένα 2-10% των κυήσεων καταλήγει να εμφανίζει αυτή τη μορφή διαβήτη. Ο τύπος αυτής της ασθένειας κατά βάση δε συνεχίζεται μετά την εγκυμοσύνη, αυξάνει ωστόσο τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 το επόμενο διάστημα ή τα επόμενα χρόνια . Σε ένα ποσοστό περίπου 10% των γυναικών αυτών, παρουσιάζεται ο τύπος 2 με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαίο ο συχνός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη.

Οι κίνδυνοι για το μωρό περιλαμβάνουν μη φυσιολογικό βάρος, αναπνευστικά προβλήματα στο βρέφος και πιθανότητα εμφάνιση διαβήτη αργότερα στη ζωή του. Και η μητέρα κινδυνεύει με τα αντίστοιχα προβλήματα που αναφέρθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις, ωστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει το βρέφος.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντίστοιχη σχεδόν θεραπεία με τον τύπου 2. Πολύ προσεκτικό γεύμα με συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Προσοχή να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ρύθμιση του βάρους, ένω σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται η χορήγηση ινσουλίνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Οδηγοί παρατάνε τα αυτοκίνητα τους στην Αττική Οδό και μπαίνουν στον Προαστιακό

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» βρήκε μάλλον «απροετοίμαστη» την Αττική Οδό και τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί για ώρες έφτασαν τους οδηγούς στα όρια τους. Εκατοντάδες αυτοκίνητα...

Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία κηρύσσει η κυβέρνηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας ολόκληρη τη χώρα. Το...

Ηλεκτροδότηση: Μπλακ άουτ στην επιδιόρθωση των βλαβών

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική τόσο εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που προκαλεί βλάβες σε υποσταθμούς και γραμμές διανομής όσο και του κυκλοφοριακού χάους...

Οργή των οδηγών – Παραμένουν εγκλωβισμένοι και ακινητοποιημένοι στην Αττική Οδό για 7 ώρες

Εκατοντάδες οδηγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι οργισμένοι και δεν ξέρουν που θα βρουν το δίκιο τους. Έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητα τους στην Αττική...

Σύγκρουση τρένων με τρεις τραυματίες στην Λιβαδειά

Ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ μεταξύ Λιβαδειάς και Τιθορέας, κοντά στο σταθμό του ΟΣΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η μια αμαξοστοιχία...

Σχετικές ιστορίες