Παρέμβαση Ρουβίκωνα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

«Η επίθεση στις γυναίκες είναι υπόθεση όλων μας» έγραφαν τα τρικάκια που πέταξε ο Ρουβίκωνας σε παρέμβαση του στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ομάδα ατόμων που ανήκουν στον Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το ζήτημα των αμβλώσεων και της δικαστικής απόφασης για απαγόρευση του δικαιώματος αυτού στις γυναίκες, τονίζοντας και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις ΗΠΑ και δεν αφορά μόνο τις αμβλώσεις».

Ζήτημα πολιτικό

Στο κείμενο που εξηγεί τους λόγους της παρέμβασης στην Αμερικανική πρεσβεία ο Ρουβίκωνας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η »διαχείριση» των αμβλώσεων είναι ζήτημα εύρυτερα πολιτικό και δεν αποτελεί μόνο φεμινιστικό επίδικο.

Η απαγόρευση των ασφαλών αμβλώσεων ισοδυναμεί με καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων ελευθεριών. Η επίθεση σε γυναικεία κεκτημένα εντάσσεται σε μια ευρύτερη αυταρχική πολιτική που νομιμοποιεί στην κοινή γνώμη κατασταλτικούς και τιμωρητικούς νόμους και κυρώσεις.

Επομένως δεν μπορεί να αποκοπεί από το συνολικό πλέγμα εξουσίας που εφαρμόζει διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή και την τάξη. Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών είναι αδιαχώριστες από το δικαίωμα στην περίθαλψη κάθε ανθρώπου και μέσα στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση.

Χωρίς αναπαραγωγική υγεία οι γυναίκες δε μπορούν να ασκήσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους, μεταξύ άλλων και στην εκπαίδευση και στην εργασία. Σχετικά με τη σεξουαλική υγεία οι γυναίκες (και οι έφηβοι) έχουν από ελλιπή ως μηδενική ενημέρωση γύρω από θέματα αντισύλληψης, μητρικής υγείας, σεξουαλικών νοσημάτων και άλλων γυναικολογικών προβλημάτων.

Χωρίς εκπαίδευση των κοινωνιών πάνω σε αυτά τα ζητήματα οι γυναίκες δεν θα μπορέσουν να βιώσουν μια ασφαλή σεξουαλική ζωή, δεν θα μπορέσουν να αποφασίσουν για εκείνες το πότε και το αν θέλουν να κυοφορήσουν και να μεγαλώσουν παιδιά. Η έλλειψη ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης σε ένα κόσμο ασφυκτικά πατριαρχικό εντείνει και το φαίνομενο της φυσικής και σεξουαλικής βίας που υφίστανται γυναίκες και λόατκι άτομα.

Η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση, οι γυναικοκτονίες και το πώς αυτά αντιμετωπίζονται από τη κατεστημένη ηθική, είναι μια αμείλικτη πραγματικότητα μερικώς καταγεγραμμένη σε στατιστικές και μελέτες.

Το μη αναπαραγωγικό σεξ δαιμονοποιείται. Οι γυναίκες που διακόπτουν ηθελημένα μια κύηση, ή ακόμα χειρότερα όσες δεν επιθυμούν εξαρχής παιδιά, παρεκκλίνουν από τη βιολογική και εθνική τους αποστολή. Τα πατριαρχικά στερεότυπα υποβάλουν τις επιθυμίες των γυναικών και τα κράτη επιβάλουν νόμους για τα σώματά τους.

Η αντισύλληψη, η σύλληψη, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και οι αμβλώσεις γίνονται εργαλεία ελέγχου της γυναικείας αναπαραγωγικής συμπεριφοράς. Χρησιμοποιούνται από συντηρητικούς και θρησκευτικούς κύκλους ως μέσο επιτήρησης των γυναικείων σωμάτων με στόχο να περιοριστεί η ελεύθερη βούλησή τους, όχι μόνο για το αν επιθυμούν τη μητρότητα ή όχι, αλλά και το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα τερματίσουν μια ανεπιθύμητη κύηση».

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις ΗΠΑ

Όπως σημειώνεται στο κείμενο: «Έξι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν ακόμα ισχυρές απαγορεύσεις γύρω από τις αμβλώσεις. Το πρόσφατο παράδειγμα της Πολωνίας επιβεβαιώνει τι φέρνει η ποινικοποίησή τους. Το 2020 το δικαστήριο έκρινε ότι οι αμβλώσεις πρέπει να είναι παράνομες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο γενετικό ελάττωμα (βλάβες σε ζωτικά όργανα, ζητήματα ανάπτυξης εγκεφάλου κλπ).

Γυναίκες ακόμα και με σοβαρές επιπλοκές κύησης πέθαναν στα κρεβάτια νοσοκομείων, μένοντας αβοήθητες από γιατρούς που επικαλούνταν την ισχύουσα νομοθεσία. Ακόμα και όσες επιθυμούσαν τη μητρότητα αλλα με ασφαλείς συνθήκες, έτυχαν άρνησης περίθαλψης ενώ βρίσκονταν σε επείγουσα μαιευτική κατάσταση. Η 37 ετών Agnieszka T, και η 30 ετών Ισαβέλλα ήταν οι πρώτες νεκρές του νόμου, ένα χρόνο μετά τη θέσπισή του στην Πολωνία.

Στην Ιρλανδία το 2012 η 31 ετών Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, αφέθηκε να πεθάνει βασανιστικά από σηψαιμία εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση κατά την διάρκεια αποβολής του εμβρύου.

Αυτές οι γυναίκες δολοφονήθηκαν, όχι από κομπογιαννίτες χασάπηδες σε αυτοσχέδια ιατρεία, αλλα από πιστοποιημένους γιατρούς, σε κρεβάτια νόμιμων κλινικών με τις ευλογίες ακροδεξιών κυβερνήσεων και εκκλησίας».

Υπόθεση όλων μας

«Στην Ελλάδα όπου η ελεύθερη χωρίς προϋποθέσεις άμβλωση είναι θεσμοθετημένη από το 1986, αντηχούν μέχρι και σήμερα αναχρονιστικές ακροδεξιές κορώνες που συντηρούν το ιδεολόγημα της αναπαραγωγής ως εθνικό και δημογραφικό καθήκον. Οι γυναίκες που δε θέλουν να εξαναγκάζονται σε ανεπιθύμητες κυήσεις χαλάνε το εθνικιστικό αφήγημα περι φυλετικής ομοιογένειας και ενίσχυσης του εθνικού σώματος με νέο αίμα. Κάτι θλιβερές οργανώσεις pro life σε συνεργασία με τον κλήρο και την κυβέρνηση ΝΔ αποπειράθηκαν να βάλουν ξανά στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αναπαραγωγής και της ευθύνης που έχει κάθε γυναίκα να εκπληρώσει το »βιολογικό της καθήκον», ρίχνοντάς τους παράλληλα την ευθύνη για τη γραμμή διαδοχής και την κληρονομική συνέχεια των περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού.»

» Το έμβρυο αντιμετωπίζεται ως «προσωπικότητα», ως οντολογικά αυτοτελές πρόσωπο που αποκτάει «ψυχή». Η αμβλωση αντιμετωπίζεται ως τραγωδία και στίγμα για τη ζωή μιας γυναίκας και καταστροφική για την υγεία της. Δεν ισχύει αυτό. Η άμβλωση είναι από τις πιο ασφαλείς ιατρικές πράξεις για την υγεία και τη ζωή μιας γυναίκας όταν γίνεται με ασφαλή τρόπο, και είναι κομμάτι βασικής ιατρικής περίθαλψης» επισημαίνει ακόμη ο Ρουβίκωνας, υπενθυμίζοντας το συνέδριο γονιμότητας, αλλά την προγεννητική αγωγή, δράσεις που αποσύρθηκαν λόγω θύελλας αντιδράσεων.

Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας

«Εκτιμάται πως σε όλο τον κόσμο μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες θα καταλήξει σε εθελούσιο τερματισμό, ανεξαρτήτως συνθήκης. Ένας στους 8 θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνες παγκοσμίως, οφείλεται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις. Η απόφαση της 24ης Ιουνίου είναι τιμωρητική, όχι μόνο για εκείνες που επιθυμούν την άμβλωση, αλλά για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν επιλέξει ελεύθερα και συνειδητά τη μητρότητα ή όχι.»

» Η επίθεση στις γυναίκες στις ΗΠΑ είναι υπόθεση όλων μας. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας σε ασφαλή δωρεάν και ελεύθερη άμβλωση είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας να ορίζει το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της όπως επιθυμεί είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο. Δεν έχει προύποθέσεις, ούτε εξαιρέσεις.

Ασφαλείς, ελεύθερες και δωρεάν αμβλώσεις για όλες. Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας» καταλήγει το κείμενο του Ρουβίκωνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Δεν θα μείνει η παραμικρή σκιά

«Είμαστε εδώ για να πέσει άπλετο φως και να μην μείνει η παραμικρή σκιά  στο ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλέφωνου του προέδρου του...

Φωτιά στο Σουφλί: Εκκενώνεται στρατιωτικό φυλάκιο

Με τις φλόγες να βρίσκονται κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο του «Μαύρου Όγκου», το φυλάκιο εκκενώνεται προληπτικά, όπως μεταδίδει το τοπικό evros-news. Διαβάστε επίσης:Φωτιά στο Σουφλί...

Βούτσης: Ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα είναι ακόμα σε καθεστώς παρακολούθησης;

Να δοθεί άμεσα απάντηση στο ερώτημα «ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν ‘νόμιμης παρακολούθησης’», ζητά ο βουλευτής...

Δραματικές προσπάθειες για να σωθεί κοπέλα που έπεσε από τον 5ο όροφο

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, η 23χρονη κοπέλα είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πρόσφατα, όταν είχε εξαφανιστεί από το αυτοκίνητο της μητέρας της στο κέντρο του Αιγίου. Οι αρχές...

Συρίγος: «Ο Ερντογάν παίζει με τα νεύρα μας» με το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Για μια μακρά διαδικασία που ξεκινά σήμερα μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στο τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν που βγαίνει σήμερα στην...

Σχετικές ιστορίες