Πάροχοι ρεύματος: Μέτρα – «γέφυρα» προιτείνουν για την επιστροφή της ρήτρας από την 1η Οκτωβρίου

Νομοθετικό κενό, σύγχυση στους καταναλωτές και αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος εκτιμούν ότι προκαλούν οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τον τρόπο επαναφοράς της ρήτρας από την 1η Οκτωβρίου.

Η ΡΑΑΕΥ ως γνωστόν έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τα μέτρα που εισηγείται να ισχύσουν μέχρι την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα με σκοπό τη διαφάνεια στην τιμολόγηση και τις συμβάσεις.

Ωστόσο με βάση τις θέσεις των παρόχων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή μόνο αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Νομοθετικό κενό

Για παράδειγμα η ΔΕΗ και ο ΗΡΩΝ στις τοποθετήσεις τους κάνουν λόγο για νομοθετικό κενό για τη μετάβαση από το σημερινό έκτακτο καθεστώς (προαναγγελία τιμών και παγωμένες ρήτρες) στο πρηγούμενο με τις ρήτρες.

Αν και ο νομοθέτης προέβλεψε τη μετάβαση από το καθεστώς της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια χωρίς αυτή, δεν έχει ορίσει τη φόρμουλα επαναφοράς της.

Αυξήσεις

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η πρόταση της ΡΑΑΕΥ να αναγγείλουν οι πάροχοι στις 31 Ιουλίου την τιμή βάσης για τη λειτουργία της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Οκτωβρίου μπορεί να πυροδοτήσει τον κίνδυνο μεγάλων αυξήσεων αφού μεσολαβεί ένα διάστημα δύο μηνών με αβέβαιη την πορεία των τιμών ενέργειας. Επίσης σημειώνει τον κίνδυνο σύγχυσης καθώς οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να τιμολογούνται με τον τρέχοντα τρόπο (προαναγγελία τιμών του επόμενου μήνα από τις 20 του προηγούμενου) και ξαφνικά την 1η Οκτωβρίου θα βρεθούν στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ομαλή μετάβαση

Η ΔΕΗ προτείνει μία πιο ομαλή μετάβαση. Σύμφωνα με την εισήγηση της οι πάροχοι να ενημερώσουν στις 31 Ιουλίου τη μεθοδολογία (βασική χρέωση και συντελεστές) διαμόρφωσης των τιμολογίων από την 1η Οκτωβρίου αλλά τον ακριβή μαθηματικό τύπο να τον γνωστοποιήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί το κλείδωμα των τιμών δύο μήνες νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου.

Λύση – γέφυρα

Μία λύση – «γέφυρα» προτείνει και ο ΗΡΩΝ αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η εταιρεία ενέργειας επισημαίνει πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες θα δίνουν στους παρόχους τη δυνατότητα διατήρησης των υφιστάμενων τιμολογίων (παγωμένες ρήτρες) με την προϋπόθεση ότι οι πελάτες θα παραμένουν – αν το επιθυμούν – με βάση το χρονικό διάστημα επιλογής τους.

Αν θελήσουν να αλλάξουν τιμολόγια και να επιλέξουν αυτά με τις ρήτρες θα μπορούν εύκολα να το κάνουν.

«Συνεπώς, η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης δεν μπορεί να

εκμηδενίσει τη θετική επίδραση που είχαν αυτά στον τελικό καταναλωτή και να καταργήσει την ελευθερία παραμονής στο ειδικό τιμολόγιο από τους καταναλωτές που το επιλέγουν έναντι της υποχρεωτικής μετάπτωσής τους σε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής», εξηγεί ο ΗΡΩΝ.

Οι κατηγορίες τιμολογίων

Οι υπόλοιποι πάροχοι όπως η Elpedison, η Φυσικό Αέριο Ελλάδος και η ΖeniΘ διαφωνούν με τις προτεινόμενες κατηγορίες τιμολογίων της ΡΑΑΕΥ.

«Θεωρούμε πως η σχετική λίστα δεν πρέπει να είναι περιοριστική και πως οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα διάθεσης και άλλων προϊόντων με διαφορετική τυπολογία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Elpedison.

Για κίνδυνο υπερύθμισης της αγοράς κάνει λόγο η ZeniΘ.

Οι συμβάσεις

Στο σύνολο τους, οι πάροχοι κρίνουν ως γραφειοκρατική και ιδίως κοστοβόρα την υποχρέωση που προτείνει η ΡΑΑΕΥ για ενημέρωση με ατομικές επιστολές των πελατών τους που στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης είδαν τους όρους και τα τιμολόγια των συμβάσεων τους να αλλάζουν.

Ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην ενημέρωση, όπως η χρήση ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, ενώ ανάλογα είναι και τα αιτήματα τους αναφορικά με την αποστολή νέων συμβάσεων προς υπογραφή, εφόσον αυτό απαιτείται.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα σκαριά εκπτώσεις από τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Προσδοκίες για εκπτωτική πολιτική των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών στις τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης καλλιεργούνται στην αγορά. Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου κρατούν...

Λονδίνο: Έφηβη δολοφονήθηκε στο λεωφορείο ενώ πήγαινε στο σχολείο

Μία έφηβη 15 ετών μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το πρωί της Τετάρτης (27/9) στο Κρόιντον, στο νότιο Λονδίνο, καθώς πήγαινε στο σχολείο της. Η Μητροπολιτική Αστυνομία έσπευσε...

Σε λειτουργία ο μηχανισμός καταγγελιών από μετανάστες για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών...

Συνάντηση Κασσελάκη – Πολάκη στη Βουλή

Σε εξέλιξη είναι συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή. Ο κ. Πολάκης μπήκε πριν από λίγα λεπτά στο γραφείο του κ....

Ο Εσε, ο Ιμπόρα και αυτό που ψάχνει ο νέος Ολυμπιακός

Ολυμπιακός-Άρης δεν είναι παρτίδα… εμβόλιμης αγωνιστικής. Ολυμπιακός-Άρης είναι case study και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ ώστε να βάλει μπρος το...

Σχετικές ιστορίες