Πέτρος Φιλιππίδης: Καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Μία ακόμη περίπτωση, μετά από αυτήν του Δημήτρη Λιγνάδη, που έχουμε έναν καταδικασμένο σε πολυετή ποινή κάθειρξης, ο οποίος, όμως, αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Ο λόγος για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος, την Πέμπτη, αθωώθηκε για έναν βιασμό και καταδικάστηκε για δύο απόπειρες βιασμού σε 8 χρόνια κάθειρξη.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αποχώρησε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, μετά την ανακοίνωση της ποινής του, αφού το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση να χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, μέχρι την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης.

Στον Πέτρο Φιλιππίδη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Οι κατηγορίες και οι καταγγελίες

Η δίκη που απασχόλησε επί δέκα μήνες την επικαιρότητα, με έναν δημοφιλή μέχρι τότε ηθοποιό, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος και έμεινε ένα χρόνο στη φυλακή, μετά από βαριές κατηγορίες εναντίον του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, στο πλαίσιο του κινήματος #metoo, έριξε αυλαία το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου.

Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι πέρα από τις καταγγελίες, που έγιναν κατηγορίες, για βιασμό και απόπειρες βιασμού, ο Πέτρος Φιλιππίδης καταγγέλθηκε για μία σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και για άκρως επιθετική συμπεριφορά προς τους συναδέλφους του ηθοποιούς, με τους οποίους συνεργάστηκε κυρίως στο θέατρο, έχοντας ο ίδιος πότε τον ρόλο του θιασάρχη, πότε αυτόν του σκηνοθέτη και πότε του πρωταγωνιστή.

Και παρότι θεωρείται από τις παλαιότερες εποχές κάτι σαν «αξίωμα» ο αυταρχικός σκηνοθέτης στο θέατρο, το να σε καταγγέλλουν οι συνάδελφοί σου μέχρι και για… «ξύλο» στο πλαίσιο της παράστασης, αλλά και για απαράδεκτη, προσβλητική και υβριστική συμπεριφορά, αναμφίβολα, δεν προσδίδει στο όποιο ταλέντο κανενός.

Επί τη ευκαιρία, το ότι θα μιλούσαν κάποιοι ηθοποιοί και μέσα ενημέρωσης για τον Πέτρο Φιλιππίδη σαν να ήταν ο Μινωτής και ο Ροντήρης της γενιάς του… «δύο σε ένα», ελάχιστοι θα μπορούσαν να το φανταστούν…

Το in στο Μικτό Δικαστήριο της Αθήνας

Το in βρέθηκε με κάμερα στο προαύλιο του δικαστηρίου από το πρωί της Τετάρτης και κατέγραψε σε ζωντανή μετάδοση όλες τις εξελίξεις.

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έφτασαν, όπως σε όλες τις συνεδριάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι τρεις ηθοποιοί που άνοιξαν τον «Ασκό του Αιόλου» για τον Πέτρο Φιλιππίδη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη, παρότι οι δικές τους καταγγελίες για τον ηθοποιό αφορούσαν σε περιστατικά που είχαν παραγραφεί και δεν εκδικάστηκαν.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, συνοδευόμενος από το γιο του και την ομάδα των συνηγόρων του, δεν έκανε καμία δήλωση κατά την άφιξή του στο δικαστήριο.

Χωρίς δηλώσεις μπήκαν στο Δικαστικό Μέγαρο και οι τρεις ηθοποιοί που τον κατήγγειλαν για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Η απόφαση του Δικαστηρίου και το «όχι» στα ελαφρυντικά

Αθώος ομόφωνα για τον βιασμό σε βάρος συναδέλφου του το 2008 κρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, ενώ αντίθετα κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

Οι δικαστές και οι ένορκοι, επί της ουσίας, υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Στέλλας Στόγια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησε την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών –  του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα ηθοποιό.

Η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ανέλυσε το σκεπτικό της, βάσει του οποίου έκρινε ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα ελαφρυντικό στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Συγκεκριμένα, όπως είπε για την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, «πρέπει σαφώς να αποτινάξει το παρελθόν του, που δεν προκύπτει από τον τρόπο ζωής του».

Για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, η εισαγγελέας τόνισε πως «το ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν οδηγεί στην άνευ εταίρου αναγνώριση του ελαφρυντικού. Υπήρχαν καταγγελίες που δείχνουν ότι οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε δεν ήταν ‘παραφωνία’ στη ζωή του».

Κλάματα ανακούφισης για την ενοχή

Εν τω μεταξύ και ενώ ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να άκουσε με ψυχραιμία την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι τρεις γυναίκες που τον κατήγγειλαν για βιασμό και απόπειρες βιασμού, καθώς και οι δικηγόροι τους, υποδέχθηκαν με αγκαλιές και κλάματα την απόφαση.

Παράλληλα, και οι ηθοποιοί Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασόπουλου βγήκαν από τον χώρο του δικαστηρίου και ξέσπασαν σε κλάματα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ποινή κάθειρξης 12 ετών πρότεινε η εισαγγελέας

Στη συνέχεια και αφού το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών στον Πέτρο Φιλιππίδη, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης έξι ετών για κάθε μία από τις δύο πράξεις της απόπειρας βιασμού, για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο ηθοποιός.

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως για την ποινή, τον λόγο πήρε η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη, με τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο να προβλέπει ότι «όπως και ο Κεντέρης και η Θάνου, που τους είπα ότι θα αθωωθούν στο Εφετείο, έτσι και ο Φιλιππίδης πιστεύω θα αθωωθεί».

Ο κ. Δημητρακόπουλος, μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει, προλαμβάνοντας τυχόν αντιδράσεις, ότι «στο #metoo είμαστε δίπλα εμείς οι δικηγόροι, αλλά θα πρέπει οι γυναίκες να πηγαίνουν άμεσα στον ιατροδικαστή. Δεν υπήρχε βία στην υπόθεση Φιλιππίδη».

Έντεκα χρόνια κάθειρξης αποφάσισε το δικαστήριο

Κατά ένα χρόνο μείωσε την προτεινόμενη από την εισαγγελέα ποινή του Φιλιππίση το δικαστήριο, καθώς επέβαλε, με ομόφωνη απόφασή του, στον ηθοποιό, έξι χρόνια κάθειρξης για την πρώτη απόπειρα βιασμού το 2010 και πέντε χρόνια για την δεύτερη απόπειρα βιασμού το 2014.

Η εισαγγελέας πρότεινε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναστολή, καθώς εξέφρασε τη γνώμη ότι αρκούν οι περιοριστικοί όροι για να διασφαλιστεί η παρουσία του στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, έκρινε.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρονομαστή το θέατρο και την τηλεόραση, που δεν είναι φιλικό πλέον προς αυτόν, είπε χαρακτηριστικά η Στέλλα Στόγια, αγορεύοντας για το κρίσιμο θέμα της αναστολής για τον κατηγορούμενο.

Οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να εκμεταλλευτεί τη θέση του, προσέθεσε η εισαγγελέας.

Οκτώ χρόνια η τελική ποινή

Οκτώ χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση με αναστολή είναι τελικά η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης παραμένει ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο ομόφωνα έκανε δεκτό το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, όπως έχει δικαίωμα, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερος, αναμένοντας πλέον να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Μία απόφαση που δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν – πέρα από τους δικηγόρους του κ. Φιλιππίδη – αφού είχε προηγηθεί η απόφαση για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος αν και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς ανηλίκων, επίσης αφέρθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ανδρουλάκης για Τράπεζα Θεμάτων: Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος

«Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε...

Το «ναρκωτικό ζόμπι» και το πρώτο θύμα στην Ευρώπη

Ένας 43χρονος άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το πρώτο επίσημα γνωστό θύμα της Ευρώπης από το ναρκωτικό «tranq» ξυλαζίνη, γνωστό και ως «ναρκωτικό ζόμπι». Τα...

Στην Αθήνα η Ιβάνκα Τραμπ – Εντυπωσιάστηκε από την Ακρόπολη

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτή την περίοδο η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ. Η Ιβάνκα Τραμπ επισκέφτηκε το...

Ράνια Θρασκιά: Έχω ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν – Πώς είπα το «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα

Tην πρώτη συνέντευξη της μετά από την εκλογή της ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το πρωί της Τρίτης η Ράνια Θρασκιά. Μιλώντας στην εκπομπή «Το...

Όλα τα σενάρια για την κυβέρνησή του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για ακόμα μία προεδρική θητεία που θα τον κρατήσει στην εξουσία της Τουρκίας για περισσότερα από 25 χρόνια και πλέον...

Σχετικές ιστορίες