ΠΓΝ «Αττικόν» : Άριστη έκβαση είχαν όλες οι γεννήσεις από επίτοκες θετικές στον κοροναϊό

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο ΠΓΝ «Αττικόν», είκοσι επίτοκες που ήταν θετικές στον κοροναϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 30 έτη (εύρος 19-37 ετών).

Οι επτά επίτοκες είχαν συμπτωματική λοίμωξη Covid-19 και οι υπόλοιπες δεκατρείς ήταν ασυμπτωματικές.

Δύο επίτοκες είχαν ήπια συμπτωματολογία (ανοσμία, αγευσία, πονόλαιμος) και πέντε είχαν σοβαρή (με εμπύρετο, βήχα, δύσπνοια και πνευμονία).

Μία επίτοκος, ηλικίας 34 ετών, εμφάνισε βαριά Covid-19 πνευμονία, με πυρετό, έντονο βήχα, αναπνευστική ανεπάρκεια και διαταραχές πηκτικότητας και υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαρική τομή στις 32 εβδομάδες κύησης.

Η κλινική της εικόνα βελτιώθηκε αμέσως μετεγχειρητικά και θα λάβει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.

Δύο μητέρες είχαν ιστορικό βρογχικού άσθματος, μία είχε σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2 και μία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Σε 17 περιπτώσεις έγινε καισαρική τομή λόγω μαιευτικών ενδείξεων.

Έξι επίτοκες είχαν προηγηθείσα καισαρική τομή, τρεις εμφάνισαν επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη κύησης, σε τρεις περιπτώσεις παρατηρήθηκε εμβρυική δυσχέρεια, σε δύο υπήρχε μακροσωμία εμβρύου και σε τρεις περιπτώσεις υπήρξε επιθυμία της μητέρας για καισαρική τομή ύστερα από ενημέρωση.

Δύο επίτοκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.

Όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν από τις μητέρες αυτές είναι σε άριστη κατάσταση.

Σε καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις γέννησης στο Αττικό Νοσοκομείο δεν απομονώθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό, στο αίμα ομφαλίου λώρου και στο μητρικό γάλα.

Παρόλα αυτά, πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία όπου ο ιός SARS-CoV-2 έχει απομονωθεί σε ούρα, κόπρανα και κολπικές εκκρίσεις.

Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει απομονωθεί στο μητρικό γάλα, στον πλακούντα κυήσεων δευτέρου και τρίτου τριμήνου και στο αίμα ομφαλίου λώρου (Hosieretal. J Clin Invest. 2020;130(9):4947-4953, Baud et al. JAMA 2020;323:2198-220, Fenizia et al. NatCommun 2020;11:1-10).

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMANetworkOpen (Edlowetal. 2020;3:1-17), στην οποία συμμετείχαν 64 επίτοκες με Covid-19 που γέννησαν στη Βοστώνη των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρξε κάθετη μετάδοση ή παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον πλακούντα, ούτε όμως και αναμενόμενη διαπλακουντιακή μεταφορά προστατευτικών anti- SARS-CoV-2 αντισωμάτων από τη θετική μητέρα στο έμβρυο.

Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι η λοίμωξη της μητέρας από τον ιό SARS-CoV-2 δε συσχετίστηκε με αρνητική έκβαση της κύησης.

Η διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών, Ελένη Αλεξίου, και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου έχουν θεσπίσει πρωτόκολλο για την ασφαλή διαχείριση των εγκύων και επιτόκων που είναι θετικές στον ιό SARS-CoV-2.

Οι λεχωίδες και οι έγκυες με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου.

Τα νεογνά νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδα σε ειδικό θάλαμο στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία χώρου νοσηλείας των λεχωίδων που είναι ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία μαζί με τα νεογνά τους, εφόσον επιθυμούν να θηλάσουν, έπειτα από έγγραφη συναίνεσή τους.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Εντυπωσιακά καρέ από την στρατιωτική παρέλαση – Άρματα μάχης, αλεξιπτωτιστές και F-16 στον γαλάζιο ουρανό

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,...

Εθνική Οδός – Έκλεισε ο δρόμος – Ένταση με Ρομά, πετροπόλεμος και ουρές χιλιομέτρων

Η Εθνική Οδός έχει κλείσει στο 95ο χιλιόμετρο Αθηνών - Πατρών, καθώς υπάρχει ένταση με Ρομά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πετροπόλεμος, ενώ έχει δημιουργηθεί...

28η Οκτωβρίου – Ο 9χρονος Τάσος παρέλασε μόνος του στο Μαθράκι

Μόνος του παρέλασε ο 9χρονος Τάσος στο Μαθράκι, το νοτιότερο από τα Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Ο μικρός είναι το μόνο παιδί στο νησί και ανέλαβε τον...

28η Οκτωβρίου – Το συγκινητικό μήνυμα του Έλληνα πιλότου της ομάδας «ΖΕΥΣ»

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την...

28η Οκτωβρίου – Δείτε live τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Εν μέσω πανδημίας γιορτάζεται για ακόμη μια χρονιά η «Επέτειος του ΌΧΙ». Τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού είναι αυστηρά...

Σχετικές ιστορίες