Πλαστικά: Εισπνέουμε κάθε εβδομάδα ποσότητα αντίστοιχη με μια πιστωτική κάρτα

Οι άνθρωποι εισπνέουν περί τα 16,2 κομματάκια μικροπλαστικών την ώρα κατά μέσο όρο – ποσότητα πλαστικού που αντιστοιχεί σε εναπόθεση μιας… πιστωτικής κάρτας στο αναπνευστικό μας σύστημα κάθε εβδομάδα! Χωρίς κάποιος να ξέρει τις ακριβείς μακροπρόθεσμες επιδράσεις των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία, τα μικροσκοπικά αυτά κομμάτια πλαστικού που προέρχονται από την αποδόμηση των πλαστικών προϊόντων θεωρούνται άκρως επικίνδυνα καθώς συνήθως περιέχουν τοξικούς ρύπους και χημικά.

Ακολουθώντας το «ταξίδι» των μικροπλαστικών στους αεραγωγούς

Με δεδομένους τους υπαρκτούς και άκρως δικαιολογημένους φόβους σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εισπνοή μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι επιστήμονες πώς αυτά «ταξιδεύουν» μέσα στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα με στόχο την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Physics of Fluids» και η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου Western Sydney, του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, του Πανεπιστημίου Urmia και του Πανεπιστημίου Aslamic Azad στο Ιράν καθώς και του Πανεπιστημίου της Κομίγια στο Μπαγκλαντές, αποκαλύπτει σε ποιες περιοχές του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος συσσωρεύονται τα μικροπλαστικά.

Η ρύπανση από μικροπλαστικά και η επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία. (Islam et al.)

Ανάπτυξη μοντέλου δυναμικής των ρευστών

Προκειμένου να…. ξετρυπώσουν το πού ακριβώς «φιλοξενούνται» τα μικροπλαστικά στην ανθρώπινη αναπνευστική οδό οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο δυναμικής των ρευστών. Μέσω αυτού του μοντέλου κατάφεραν να αναλύσουν το «ταξίδι» και την εναπόθεση των μικροπλαστικών στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Μικροπλαστικά στον αέρα

«Εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών έχουν εντοπιστεί στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος. Η παγκόσμια παραγωγή μικροπλαστικών εκτοξεύεται και η πυκνότητα των μικροπλαστικών στον αέρα αυξάνεται σημαντικά» ανέφερε ο Μοχάμεντ Ισλάμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε: «Για πρώτη φορά, το 2022, ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά βαθιά στην ανθρώπινη αναπνευστική οδό γεγονός που δημιουργεί ανησυχία σχετικά με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους».

Μικροπλαστικά διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών στο «μικροσκόπιο»

Η πολυπληθής ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη νέα μελέτη «ακολούθησε» τη… διαδρομή μικροπλαστικών με διαφορετικά σχήματα (σφαιρικά, τετράεδρα και κυλινδρικά) και διαφορετικά μεγέθη (1,6 , 2,56 και 5,56 μικρόμετρα σε διάμετρο) στο αναπνευστικό σύστημα και μάλιστα εξέτασε την κίνηση των μικροπλαστικών υπό συνθήκες ταχείας ή αργής αναπνοής.

Συγκέντρωση σε «hot spots» στη μύτη και στον οροφάρυγγα

Όπως είδαν οι επιστήμονες, τα μικροπλαστικά έτειναν να συγκεντρώνονται σε «hot spots» στη ρινική κοιλότητα και στον οροφάρυγγα (στο πίσω μέρος του στόματος και του λαιμού). «Το πολύπλοκο και πολύ ασύμμετρο ανατομικώς σχήμα των αεραγωγωγών και η σύνθετη ροή του αέρα στη ρινική κοιλότητα και τον οροφάρυγγα οδηγούν τα μικροπλαστικά στο να παρεκκλίνουν από το ‘μονοπάτι’ της ροής και να εναποτίθενται σε αυτές τις περιοχές» σημείωσε ο Ισλάμ.

Ο ρόλος της ροής του αέρα και του μεγέθους των μικροπλαστικών

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι οι συνθήκες της αναπνοής και το μέγεθος των μικροπλαστικών επιδρούσαν στην εναπόθεση των σωματιδίων στους αεραγωγούς. Η αυξημένη ροή αέρα οδηγούσε σε μικρότερη εναπόθεση ενώ τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μικροπλαστικά (των 5,56 μικρομέτρων) συσσωρεύονταν συχνότερα στο αναπνευστικό σύστημα σε σύγκριση με τα μικρότερα σε μέγεθος πλαστικά σωματίδια.

Απαιτείται μεγαλύτερη γνώση και ευαισθητοποίηση

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αντικατοπτρίζουν την εντελώς δικαιολογημένη ανησυχία σχετικά με την έκθεση των ανθρώπων σε μικροπλαστικά, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης από πλαστικά ή έντονη βιομηχανική δραστηριότητα. «Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη γνώση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ύπαρξη μικροπλαστικών στον αέρα που αναπνέουμε και την πιθανή σοβαρή επίδρασή τους στην υγεία» σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ ΓουάνΤονγκ Γκου, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Στο μέλλον οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναλύσουν τη μεταφορά των μικροπλαστικών σε ένα μεγάλης κλίμακας μοντέλο ολόκληρου του ανθρώπινου πνεύμονα λαμβάνοντας επίσης υπόψη περιβαλλοντικές παραμέτρους όπως η υγρασία και η θερμοκρασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σελέμπριτι και Κασσελίστας στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι επώνυμοι, οι σελέμπριτι και οι «προεδρικοί» νίκησαν: αν κάποιος επιχειρούσε μια ακτινογραφία των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμόρφωσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος,...

Με ροτέισον στο «Βικελίδης»

Ρεπό έδωσε στους ποδοσφαιριστές του ο Ματίας Αλμέιδα την επομένη της νίκης επί του Αρη και από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία ενόψει...

Η αντίδραση των ΜμΕ στις κλιματικές καταστροφές

Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές και το κόστος των καταστροφών που προκύπτουν να αυξάνεται, η προσαρμογή των...

Ο Λευκός Οίκος στερείται στρατηγικής

«Η απειλή του Τζο Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση αντιποίνων κατά του Ιράν θα έχει βαρύτητα μόνον...

Το ρίσκο Μπελέρη

Η επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του φυλακισμένου στην Αλβανία Φρέντι Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μια κίνηση ρίσκου. Εχοντας χάσει ψηφοφόρους...

Σχετικές ιστορίες