Ποιοι εμβολιάζονται για να μην χαθούν δόσεις όταν ακυρώνονται ραντεβού

Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται να εμβολιαστούν σε περίπτωση που δεν προσέλθει σε προγραμματισμένο εμβολιασμό ο πολίτης που έχει κλείσει το ραντεβού.

Μηχανισμός αναπλήρωσης

Αυτή η επιλογή είναι σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη η ενδεδειγμένη προκειμένου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αποθήκευσης και συντήρησης των εμβολίων να μην χαθούν δόσεις.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας για να προσέλθουν στον εμβολιασμό εξηγώντας με αυτό τον τρόπο γιατί αυτό επιλέχθηκαν για το μηχανισμό αναπλήρωση.

Ετοιμότητα

«Στόχος είναι, με ασφάλεια πάντα -έχουμε πει ότι νούμερο ένα είναι η ασφάλεια των πολιτών-να τηρηθούν τα ραντεβού, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο φόβος να χαθούν δόσεις των εμβολίων. Γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και διατήρησης των εμβολίων. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι υπάρχει ο μηχανισμός αναπλήρωσης. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ένα ραντεβού καλούνται πρόσωπα από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για ποιο λόγο; Για τον λόγο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Και χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλη ετοιμότητα για να μπορεί να έρθει αμέσως, έτσι ώστε να μην υπάρχει καταστροφή της δόσης του εμβολίου, που προοριζόταν για το ραντεβού το οποίο χάθηκε» τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Δεν υπάρχει μητρώο ευπαθών

Για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει και ο Νίκητας Κακλαμάνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο κ. Κακλαμάνης ερωτηθείς γιατί δεν επιλέγονται οι ευπαθείς ομάδες για το μηχανισμό αναπλήρωσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει μητρώο ευπαθών ομάδων, και λέω φοβάμαι γιατί δεν έχω τη γνώση του θέματος».

Η επιτροπή των ειδικών να ενημερώσει

Πάντως οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ο οποίος ήταν στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ. Με ανάρτησή του στο facebook ο κ. Φίλης αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία λέγοντας ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορούν να βρεθούν οι ευπαθείς ομάδες ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών αρχής γενομένης από αυτούς που υπηρετούν στα ειδικά σχολεία.

Μάλιστα ο κ. Φίλης ζήτησε από την Επιτροπή των ειδικών να πάρει θέση και να ενημερώσει το κοινό για το αν «υπάρχει οδηγία, οι δόσεις των ραντεβού που ακυρώνονται να πηγαίνουν κατά προτεραιότητα σε αστυνομικούς και άλλους ένστολους; Δεν νομίζω ότι περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αφέθηκε όμως να εννοηθεί ασαφώς από τον κ. Κακλαμάνη, οπότε πρέπει να διευκρινιστεί, για να μην βαρύνει τους επιστήμονες».

Εμβόλια στους εκπαιδευτικούς τώρα

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Φίλη έχει ως εξής:

«Εμβόλια στους εκπαιδευτικούς τώρα – Η αρχή να γίνει από τα ειδικά σχολεία

»Ένα πρωί στα τέλη Ιανουαρίου, μου είχε τηλεφωνήσει γιατρός, προσωπικός φίλος, παθολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας, να με ενημερώσει θυμωμένος ότι μόνο την προηγούμενη μέρα είχαν εμβολιαστεί 35+ αστυνομικοί, νέα παιδιά οι περισσότεροι, ο μέσος όρος ηλικίας στα 30 έτη το πολύ, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με τη δικαιολογία «μην πάει χαμένο το εμβόλιο από ραντεβού που δεν ήρθαν».

»Ήταν η οδηγία που είχαν πάρει από τη διοίκηση, μαζί με καθημερινή λίστα αστυνομικών με τηλέφωνο επικοινωνίας. Κι αυτό, μου είπε ο γιατρός, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί στη συγκεκριμένη πόλη ακόμα (τότε) ούτε καν οι οδοντίατροι, που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω της φύσης της εργασίας τους.

»Προ ολίγου σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γ. Παπαδάκη, άκουσα με έκπληξη τον κ. Κακλαμάνη να φέρνει μόνος του το θέμα στη συζήτηση, λέγοντας «όταν κάποιος δεν πηγαίνει στο ραντεβού του, τηλεφωνούν οι γιατροί στη ΓΑΔΑ να στείλει δυο αστυνομικούς, γιατί αυτούς… τους βρίσκεις εύκολα»!

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

»Υποθέτω δεν βρίσκεις εύκολα τους ανθρώπους με υποκείμενο νόσημα! Δεν βρίσκεις εύκολα, ας πούμε, ασθενείς με διαβήτη, μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Δεν βρίσκεις εύκολα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο! Δεν βρίσκεις εύκολα εκπαιδευτικούς, που τα σχολεία τους βρίσκονται διάσπαρτα στην Αττική (και σ’ όλη την Ελλάδα), άρα ένα κοντά σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο!

»Κάποιος από την Επιτροπή Ειδικών θα πρέπει να ενημερώσει το κοινό: υπάρχει οδηγία, οι δόσεις των ραντεβού που ακυρώνονται να πηγαίνουν κατά προτεραιότητα σε αστυνομικούς και άλλους ένστολους; Δεν νομίζω ότι περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αφέθηκε όμως να εννοηθεί ασαφώς από τον κ. Κακλαμάνη, οπότε πρέπει να διευκρινιστεί, για να μην βαρύνει τους επιστήμονες.

Συντονισμός

»Το υπουργείο Υγείας όμως το ρωτώ ευθέως: ποιο ποσοστό αστυνομικών ή λιμενικών έχει εμβολιαστεί ως σήμερα με τη μέθοδο «μην πάει χαμένο…» και ποιο ποσοστό -για παράδειγμα- εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ειδικά σχολεία, ανοιχτά όλο αυτό τον καιρό; Μήπως το δεύτερο κινείται κοντά στο… 0%; Δεν θα έπρεπε αυτοί οι εκπαιδευτικοί να καλούνται κατά προτεραιότητα στα ακυρωμένα ραντεβού; Ή έστω επίσης κατά προτεραιότητα;

»ΤΩΡΑ συντονισμός για εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ξεκινώντας από τα ειδικά σχολεία και το προσωπικό των υπολοίπων σχολικών μονάδων που έχουν υποκείμενο νόσημα, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Εμβόλια στους εκπαιδευτικούς τώρα – Η αρχή να γίνει από τα ειδικά σχολεία
===
Ένα πρωί στα τέλη Ιανουαρίου, μου είχε…

Δημοσιεύτηκε από Νίκος Φίλης στις Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πώς έμαθε η Ντόρα Μπακογιάννη για το πολλαπλό μυέλωμα

Με μία συγκλονιστική ανάρτηση στα Social Media η Ντόρα Μπακογιάννη αποκάλυψε το πρωί της Τρίτης ότι διαγνώστηκε με «πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο». «Δεν είναι ποτέ εύκολο...

Ολυμπιακός – Με το χαμόγελο στα χείλη, απ’ τη φυσούνα ως το πάνω διάζωμα

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός εντυπωσιάζει. Ξεπερνά τις προβλέψεις και τις προσδοκίες με την εικόνα του. Με τη φρεσκάδα του, το βάθος και...

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού της 8χρονης στη Ρόδο

Μια εβδομάδα μετα την είδηση της σεξουαλικής κακοποίησης 8χρονης στη Ρόδο, οι έρευνες της Ασφάλειας του νησιού συνεχίζονται, την ώρα που ο πάππους της...

Ποινική δίωξη στον αρχηγό της Πυροσβεστικής

Λίγες ημέρες μετά την πρόταση του εισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργου Πολυκράτη, για την παραπομπή σε δίκη 27 κατηγορουμένων σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι,...

Η πρώτη εμφάνιση της Ντόρας μετά την αποκάλυψη για τον καρκίνο

Χαμογελαστή και αισιόδοξη για τη μεγάλη «μάχη» που έχει μπροστά της εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση μετά την...

Σχετικές ιστορίες