Πολάκης: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό – Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα κόντρα του Παύλου Πολάκη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που πυροδότησε η χθεσινή ανάρτηση του Σφακιανού βουλευτή της αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς στην Κουμουνδούρου ενώ μέχρι αύριο, Τρίτη, αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει όλα σχετικά με το αν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια ενόψει των εκλογών.

Όλες οι δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν στο ότι η Κουμουνδούρου δύσκολα θα συμπορευτεί με τον άλλοτε αγαπημένο «σύντροφο» Παύλο Πολάκη.

Η απόφαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει, επί της ουσίας, προσωπικές πολιτικές που δεν συνάδουν με τη γραμμή του κόμματος, ήταν το στοιχείο που εξόργισε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πολάκης σηκώνει το γάντι: Τι απαντά στα σενάρια διαγραφής του

Σκληρή γραμμή

Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος και το μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα στον βουλευτή από τα  Σφακιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του. Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας» αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου» απαντώντας στην εκτός γραμμής ανάρτηση του Παύλου Πολάκη.

Ήδη ο Παύλος Πολάκης απομακρύνθηκε από τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας ενώ αύριο Τρίτη, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του Παύλου Πολάκη, καθώς θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση.

Εκεί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Το βέβαιο είναι ότι η χθεσινή ανάρτηση Πολάκη με την οποία έβαλε στο στόχαστρο δημοσιογράφους, μέλη του δικαστικού σώματος και της διοίκησης της ΑΑΔΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη της χώρας έβαλε εκ νέου «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό και σίγουρα προκάλεσε τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία χρονική συγκυρία όπου η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των εκλογών, με πιθανή ημερομηνία την 9η Απριλίου.

Παρά την φαινομενική ηρεμία που ακολούθησε από τον «εκβιασμό» Πολάκη για την ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του Μιχάλη Χαιρετάκη, χρειάστηκε άλλη μία ανάρτηση του βουλευτή να οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, στο να χωριστούν οι δρόμοι με το κόμμα.

Φαίνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Παύλος Πολάκης δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε μία ακόμη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη σε μεταγενέστερο χρόνο από την αρχική που προκάλεσε το «τσουνάμι» αντιδράσεων, με την οποία απαντούσε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία τον… άδειαζε.

«Θα τα πούμε όλα στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή» ήταν η  αντίδραση του κ. Πολάκη, ο οποίος σημείωσε πως δεν θέλει να ανοίξει διάλογο με «πηγές».

Όπως υποστήριξε μάλιστα «προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά».

«Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε, ποιος έχει δίκιο!».

Η επόμενη μέρα

Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» Πολάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι πιθανό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρήσει πιο εμφατικά να προσεγγίσει ψηφοφόρους από μία μεγαλύτερη «δεξαμενή» του Κέντρου.

Υπήρχε άλλωστε μία μερίδα ακόμη και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσαν με τις πρακτικές Πολάκη και τον τρόπο με τον οποίο αποφάσιζε να παρέμβει και να σχολιάσει πολιτικές εξελίξεις ή δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συμφωνεί με τη διαφαινόμενη ρήξη Πολάκη με Τσίπρα.

«Πυρ ομαδόν» από τα κόμματα

Η χθεσινή ανάρτηση Πολάκη, εκτός από τους εσωτερικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αντιδράσεις και στην Αντιπολίτευση.

«Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη»: αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά από την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

Χθες, η ΝΔ είχε ζητήσει την οριστική διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει διάφορα διαδικαστικά και επικοινωνιακά, σχετικά με τη ζημιά που υφίσταται, δεν βρίσκει όμως να πει ούτε μία κουβέντα για τις προγραφές και για την ουσία όσων απαράδεκτων είπε ο κ. Πολάκης» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Για πρακτικές που «δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, η οποία έφερε αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και συμπληρώνει πως «για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ σημείωσε πως  η αντιπαράθεση έχει λάθος στόχευση, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο μένουν ατιμώρητες «οι κοινές αντιλαϊκές δεσμεύσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

«Είναι πολύ βολική μια αντιπαράθεση που εντοπίζει το «βαθύ κράτος» σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα «κλειδιά» της οικονομίας, με βάση τα οποία ελέγχουν και παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς του κράτους, στα ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα δικά τους συμφέροντα» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την υπόθεση Πολάκη.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το ΚΚΕ -και με δεδομένες τις πολιτικές διάφορες του κόμματος με τον συγκεκριμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, αναφέρεται ότι «η εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή μια ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή διαφωνία με αυτήν, είναι ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους».

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σημειώνει μεταξύ άλλων μέσω του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη, ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Πολάκης ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το ίδιο γνωστή ήταν στον κ. Πολάκη και η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 15′. Ας μην κοροϊδεύομαστε», σημειώνει επιπροσθέτως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Εκλογές: Πότε θα στηθούν τελικά οι κάλπες; – Ποια ημερομηνία προκρίνει ο Μητσοτάκης και ποιος ο ρόλος Ανδρουλάκη

Ο κύβος -τουλάχιστον για τον μήνα των εκλογών- ερρίφθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο. Σε...

Σιώπης στα «Νέα»: Παίζουμε ο ένας για τον άλλο

Η νέα πρόκληση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου λέγεται… προκριματικά EURO 2024. Η Ελλάδα ξεκινά απόψε την προσπάθειά της με το εκτός έδρας ματς απέναντι...

Στεγαστικά δάνεια σε νέους: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις – Οι προϋποθέσεις

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τα στεγαστικά χαμηλότοκα δάνεια της ΔΥΠΑ. Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα...

Γαλλία: Στο στόχαστρο των διαδηλωτών η επίσκεψη του Καρόλου

Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του βρετανού μονάρχη Καρόλου του III, τον οποίο...

Μάρα Δαρμουσλή: Η πρώτη αντίδρασή της μετά τη φωτιά που κατέκαψε το εστιατόριο του συζύγου της

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική τα ξημερώματα της Παρασκευής (24/3) μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε γνωστό εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη. Η φωτιά επεκτάθηκε από το...

Σχετικές ιστορίες