Πολυσυστηματική νόσος ο κοροναϊός

Τη λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος φαίνεται πως επηρεάζει ο κοροναϊός σύμφωνα με άρθρο ελλήνων ερευνητών του ΕΚΠΑ που αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό “Clinical and Experimental Medicine”

Παρά το γεγονός ότι ο ιός εμφανίζεται κυρίως ως λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού που μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, αυξάνονται τα επιστημονικά δεδομένα που υποδεικνύουν τη συμμετοχή και άλλων οργάνων στους ασθενείς που νοσούν.

Πρόσφατα έγινε δεκτό επιστημονικό άρθρο ανασκόπησης στο περιοδικό ‘Clinical and Experimental Medicine’ από τους Ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ελένη Κορομπόκη, Δέσποινα Φωτίου, Ιωάννη Ντάναση-Σταθόπουλο, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ευστάθιο Καστρίτη, Ευάγγελο Τέρπο και τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο σχετικά με τις πολυσυστηματικές εκδηλώσεις του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, ο πολυσυστηματικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου ιού φαίνεται να συσχετίζεται με την αυξημένη ικανότητα πρόσδεσης του ιού στους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 που εντοπίζονται στην επιφάνεια πολλών ανθρώπινων κυττάρων.

Ποια είναι τα νοσήματα που επηρεάζονται από την παρουσία του ιού SARS-CoV-2

Η πνευμονική συμμετοχή είναι η πιο συχνή και σοβαρή επιπλοκή της νόσου με φάσμα που εκτείνεται από την ασυμπτωματική νόσο έως τη σοβαρή πνευμονία με συνοδό υποξαιμία και την αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Ανάμεσα στους νοσούντες με COVID-19 συννοσηρότητες όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η στεφανιαία νόσος έχουν συσχετιστεί με δυσμενή πρόγνωση, ενώ η εμφάνιση καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως η μυοκαρδιακή ισχαιμία, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι εμφάνιση αρρυθμιών έχουν συσχετιστεί με πτωχή επιβίωση. Η παρουσία συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σωλήνα είναι συχνή και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες. Οι αιματολογικές επιπλοκές είναι επίσης συχνές και συσχετίζονται με κακή πρόγνωση.

COVID-19 και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα

Πρόσφατες μελέτες, υποδεικνύουν πως περίπου το ένα τρίτο των ασθενών εμφανίζει ευρύ φάσμα νευρολογικών επιπλοκών που επηρεάζουν το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα συμπεριλαμβανομένης της ανοσμίας και της αγευσίας.

Το δέρμα, οι νεφροί, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες και οι οφθαλμοί είναι επίσης όργανα που η λειτουργία τους φαίνεται να επηρεάζεται από τη λοίμωξη COVID-19. Η σύγχρονη προσβολή πολλών συστημάτων φαίνεται να συσχετίζεται με σοβαρότερη νόσο, χειρότερα κλινικά αποτελέσματα και αυξημένη θνητότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να συμπεριλάβει εκτός από θεραπείες έναντι του ιού και εξατομικευμένη αντιμετώπιση για την προσβολή του κάθε συστήματος ξεχωριστά.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Προς περίφραξη η διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου – Η προκήρυξη

Ένα σημαντικό έργο που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών που επισκέπτονται τον Ισθμό της Κορίνθου και τη διάσημη διώρυγα, φαίνεται πως βρίσκεται στη τελική...

Χίος – Τέσσερις νεκροί κι αγνοούμενος από το ναυάγιο λέμβου με πρόσφυγες

Τέσσερις νεκροί -τρία ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα- και ένας αγνοούμενος είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στα ανοιχτά της Χίου σύμφωνα...

ΑΣΟΕΕ – Eνταση έξω από το πανεπιστήμιο – Πετροπόλεμος και φωτιές σε κάδους

Νέα ένταση υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά με επίκεντρο την ΑΣΟΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει τμήμα της Πατησίων και της...

Κοροναϊός – Σαρώνει η πανδημία στα σχολεία

Μία «ανάσα» πριν τα 4.000 κρούσματα βρίσκεται η χώρα μας, με 54 συμπολίτες μας να καταλήγουν μέσα σε 1 ημέρα από επιπλοκές της πανδημίας. «Κάθε...

Πέραμα – Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα – Οι οδηγίες του κέντρου και οι απαντήσεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ

Νέα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα από το περιστατικό στο Πέραμα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το MEGA. Μέσα από τους διαλόγους φαίνονται οι οδηγίες από το κέντρο,...

Σχετικές ιστορίες