Πώς θα εμβολιαστούν 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Αχτίδα αισιοδοξίας έχουν ανοίξει τα τρία πειραματικά εμβόλια κατά του κοροναϊού τα οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των φαρμακοβιομηχανιών που τα αναπτύσσουν, έχουν αποδειχθεί στις κλινικές δοκιμές ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.

Σήμερα η Moderna, ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα από τη δοκιμή της Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της, σύμφωνα με τα οποία είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό.

Τι θα συμβεί όμως όταν ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό εγκριθεί;

Δύο επιστήμονες, η Καλυψώ Χαλκίδου και η Νικόλ Χασούν, αναλύουν στο BBC τις πέντε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για να εμβολιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου

Οι άνθρωποι πρέπει να θέλουν να το κάνουν. Οπότε πρέπει να ενημερωθούν και να πειστούν ότι αυτό είναι το σωστό και για αυτούς και για τις οικογένειές τους διότι τελικά θέλουμε η πλειοψηφία του πληθυσμού να εμβολιαστεί προκειμένου το εμβόλιο να λειτουργήσει.

Η σωστή θερμοκρασία

Ανάλογα με τον τύπο, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου, 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, ή να χρειάζεται πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου.

Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα λειτουργήσει σε περιοχές που δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, για παράδειγμα.

Σε μέρη της Υποσαχάριας Αφρικής μόλις το 28% των ιατρικών εγκαταστάσεων υπολογίζεται πως έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης κιβωτίων που ψύχονται με πάγο με θερμικούς αισθητήρες.

Εξειδικευμένο προσωπικό

Κάποια εμβόλια μπορούν να τα διαχειριστούν πιο εύκολα άνθρωποι με μια πιο γενική εκπαίδευση και κάποια άλλα απαιτούν μια μεγαλύτερη εξειδίκευση. Μπορεί να χρειαστούν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας για να το βγάλουν, για παράδειγμα, από το πολύ κρύο.

Πώς θα φτάσουν οι άνθρωποι στις κλινικές

Πες ότι είσαι σε ένα απομονωμένο χωριό στις Φιλιππίνες, μπορεί να χρειάζονται 8 ώρες ταξιδιού για να φτάσεις.

Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει το εμβόλιο σε αυτούς τους ανθρώπους.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ζεις σε μια πολύ φτωχή χώρα και μπορεί να βγάζεις με δυσκολία ακόμα και τα προς το ζην, όποτε εάν δεν δουλεύεις εκείνη την ημέρα σημαίνει πως τα παιδιά σου δεν θα έχουν και να φάνε.

Σε αυτή την περίπτωση θα είσαι σε θέση να πρέπει να πας στην κλινική για να κάνεις το εμβόλιο;

Η εξασφάλιση του εμβολίου για τις φτωχές χώρες

Μια από τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τους ανθρώπους σε φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο είναι μέσω της πρωτοβουλίας Covax, που είναι ουσιαστικά μια συνεργασία κρατών που έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν στη διανομή του εμβολίου.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει υποσχεθεί να παράσχει εμβόλια για το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.

Αλλά, ακόμα και οι χώρες που είναι για παράδειγμα στην ΕΕ και την Βρετανία, αγοράζουν ήδη κάποια από τα προϊόντα.

Ένα αισιόδοξο πλάνο είναι πως σε 12-18 μήνες, ίσως σε δύο χρόνια, να έχει εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Ωστόσο, σίγουρα οι πιο ανεπτυγμένες χώρες θα είναι αυτές που θα το καταφέρουν πρώτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μόσιαλος – «Αν είχα ένα παιδί έξι ετών θα το εμβολίαζα χωρίς δεύτερη σκέψη»

«Αν είχα ένα παιδί 6 ετών θα το εμβολίαζα χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ενώ αναφέρθηκε και στην απειλή της παραλλαγής...

Μητσοτάκης – Προκλητική η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου – Εξαιρετικές όσο ποτέ οι σχέσεις μας με το Ισραήλ

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του...

Αντετοκούνμπο – Η γραμμή του λεωφορείου 34 μετονομάστηκε σε… Giannis Line

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε χθες 27 ετών και ο οργανισμός μεταφορών του Μιλγουόκι τού έκανε ένα ιδιαίτερο δώρο, το οποίο δείχνει και τη σύνδεσή...

Lamda Development – Στο Ελληνικό το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα

Το Commercial Hub του Ελληνικού, τον νέο υπερσύγχρονο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου...

Γαλλία – Κατέρρευσε κτίριο μετά από έκρηξη – Πέντε άνθρωποι εγκλωβισμένοι

Κατέρρευσε κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη νότια Γαλλία έπειτα από έκρηξη, η οποία πιθανώς προκλήθηκε από κάποιο πρόβλημα σχετικά με το φυσικό...

Σχετικές ιστορίες