Προανακριτική: Σφίγγα η Κελέση – Οι αναταράξεις και τα κενά της κατάθεσης Σαράφη

Την ώρα που η κατάθεση «Σαράφη» συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα καθώς φέρεται πως μάζεψε τα όσα είχε υποστηρίξει αρχικά περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων, η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» πέρασε χθες, το κατώφλι της ΓΑΔΑ χωρίς όμως να κάνει σοφότερα τα μέλη της Προανακριτικής.

Η «Αικατερίνη Κελέση» η οποία εξετάστηκε χθες από τα μέλη της Προανακριτικής της ΓΑΔΑ υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, μίλησε μόλις για δύο ώρες, ενώ με τις απαντήσεις της δεν «φώτισε» καθόλου άγνωστες πτυχές της Novartis.

Ανοίγουν οι πύλες για τις 24 δόσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

«Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει, και θα καταθέσω γι’ αυτή όταν κληθώ στο δικαστήριο» ήταν η απάντηση του/της «Αικατερίνης Κελέση».

Η κατάθεσή της η οποία έγινε με τον ίδιο τρόπο όπως αυτή του «Σαράφη» (με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικό δωμάτιο δίχως εικόνα) ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30 της Τρίτης.

Η«Κελέση» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ότι «δεν γνωρίζω τίποτε γι’ αυτό που ερευνάτε» και ότι «δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι’ αυτά που τον αφορούν και θα με ρωτήσετε εξ αρχής».

Η μάρτυρας ανέφερε ακόμα ότι «όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της», υπογραμμίζοντας ότι οι καταθέσεις της έγιναν αυτοβούλως «και με γνώμονα την αλήθεια».

«Δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δική μου συνειδητή απόφαση», είπε προσθέτοντας ότι «δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής».

Μάλιστα σημείωσε ότι «στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου».

Η… κωλοτούμπα «Σαράφη» και οι «μαύρες τρύπες» στην κατάθεση

Εν τω μεταξύ, νέο σκηνικό στο «τοπίο» των προστατευόμενων μαρτύρων για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis διαμορφώνεται μετά την πολύωρη εξέταση του αποκαλούμενου «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος – σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας – φέρεται να ομολογεί πως δεν έχει κανένα απτό στοιχείο που να θεμελιώνει την εκδοχή περί χρηματισμού – δωροδοκίας πολιτικών προσώπων.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας , όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ,  πριν από δύο και πλέον χρόνια που είχε εξεταστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως προέκυπτε από τις καταθέσεις που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν είχε εισφέρει στην έρευνα κανένα πραγματικό περιστατικό για τα ερευνώμενα αδικήματα.

Αντίθετα, από τότε ακόμα η μαρτυρία του στηριζόταν σε πληροφορίες και σε όσα έμαθε και άκουσε από τρίτα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί ευθέως η αξιοπιστία του. Πάντως, η μαραθώνια κατάθεσή του είχε διαφορετικές αναγνώσεις, καθώς σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της ΝΔ ο «Μάξιμος Σαράφης» τα πήρε όλα πίσω, ενώ σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ο μάρτυρας επιβεβαιώνει όλα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: Ο προστατευόμενος μάρτυρας, αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων για τον πανδημικό ιό της γρίπης, είχε καταθέσει ότι ο Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Είχε μάλιστα κοστολογήσει και το «δώρο» για τον τότε υπουργό ισχυριζόμενος ότι: «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

–  Αντίθετα, στη νέα κατάθεσή του φέρεται να εξαίρεσε από την όλη υπόθεση τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο: «Αλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος» είχε πει ο μάρτυρας αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα ποσά.

–  Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της προανακριτικής επιτροπής, φέρεται ότι απέδωσε σε… πιθανολόγηση όσα είχε καταθέσει για τον Λοβέρδο.

Για τον Μάριο Σαλμά: Ο «Σαράφης» είχε υποστηρίξει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κων. Φρουζής πήρε από την εταιρεία 120.000 ευρώ για να τα παραδώσει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

– Στην προχθεσινή κατάθεσή του, ερωτώμενος αν έχει στοιχεία περί χρηματισμού πολιτικών, ο μάρτυρας φέρεται να είπε πως δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς.

Για τον Αδωνη Γεωργιάδη: Κατά τον μάρτυρα, ο υπουργός Ενέργειας Αδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis εκδοτικές του δραστηριότητες.

– Προχθές ο μάρτυρας υποστήριξε πως πέρα από τυχόν εύνοια, κατά την εκτίμησή του, δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα είχε δηλώσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ευνοήθηκαν από απόφαση του Στουρνάρα να συμψηφιστούν χρέη του Δημοσίου με rebate και clawback και υποστηρίζει ότι την ίδια περίοδο υπήρξε αύξηση των χορηγιών εταιρειών προς εταιρεία, συμφερόντων της συζύγου του.

Στην τελευταία του κατάθεση, όμως, φέρεται να εξαιρεί από την υπόθεση Νοvartis τον  Γιάννη Στουρνάρα, όπως και τον Αντώνη Σαμαρά.

Αθωώνει τους πολιτικούς που κατηγορούσε

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την πλευρά της πλειοψηφίας της Επιτροπής, κατέθεσε πως δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τους οποίους η υπόθεση έχει τεθεί εδώ και μήνες στο αρχείο.

Ζέτα Δούκα: Δείτε τι έκανε μαζί με την κόρη της

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παρελάσεις – Γιατί δεν θα γίνουν στην Ημαθία – Συγχαρητήρια Παγώνη και Καπραβέλου για την απόφαση

Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να μην γίνουν τελικά οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Ημαθία, εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας...

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά – Η στιγμή που οι αστυνομικοί τρέχουν να συλλάβουν τον πιστολέρο

Βίντεο – ντοκουμέντο από την τραγωδία που σημειώθηκε, το πρωί του Σαββάτου, στην Κηφισιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Aνδρας, περίπου 38-40 ετών, εισέβαλε ένοπλος σε κατάστημα στη...

Απίστευτη ιστορία στην Κρήτη – Επέστρεψε 40 ευρώ σε μπάρμαν μετά από 11 χρόνια

Ο πελάτης ενός μπαρ ο οποίος το είχε επισκεφθεί πριν από 10 με 11 χρόνια, αφού ήπιε τα ποτά του, έδωσε τα χρήματα που...

Θεσσαλονίκη – Στο «κόκκινο» ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων – Τι έδειξε έρευνα του ΑΠΘ

Πιο έντονα αυξητική αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο...

Φονική καταδίωξη στο Πέραμα – Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί για ανθρωποκτονία

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση συνελήφθησαν ο υπαστυνόμος και έξι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που...

Σχετικές ιστορίες