Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων – Ούτε τρόμος, ούτε ψέμα – Μόνο πίστη στην επιστήμη

Ένα δυνατό μήνυμα πίστης στην επιστήμη, στην γνώση, στην αλήθεια αλλά και στην νίκη της ζωής δίνει Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά.

Η πνευμονολόγος που βρίσκεται εξ΄αρχής στην πρώτη γραμμή κατά της Covid αποτύπωσε τις σκέψεις της στο in.gr με αφορμή το σπάσιμο του φράγματος των 20.000 νεκρών στη χώρα μας.

Η κα. Τσικρικά ανέφερε πως μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε πρέπει να διατηρήσουμε την ατομική μας ευθιξία και ευθύνη αλλά και να μην χάσουμε την ενσυναίσθηση μας.

«Η επιτυχημένη πορεία της χώρας στη διαχείριση των κρουσμάτων του πρώτου πανδημικού κύματος ήταν, κατά γενική ομολογία, απότοκος της γενικευμένης συμμόρφωσης των πολιτών με σχεδόν ευλαβικό  τρόπο στις οδηγίες των ειδικών, αλλά και του γενικευμένου δέους και φόβου για κάτι το εντελώς άγνωστο και πρωτόγνωρο. Δύο περίπου χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού, όλα αυτά δείχνουν να έχουν χαθεί στη σφαίρα της λήθης, ενώ  το τοπίο της γνώσης και της πληροφόρησης για τον νέο ιό έχει αλλάξει άρδην», ανέφερε η κα. Τσικρικά.

Η πνευμονολόγος αναρωτιέται πως φτάσαμε από τη συμμόρφωση της καραντίνας, στην απόλυτη χαλάρωση των ατομικών προφυλάξεων αλλά και στο πως επικράτησαν οι ιστορίες συνομωσίας και η υιοθέτηση απόψεων πλήρους αμφισβήτησης και απόρριψης των επιστημονικών δεδομένων και μελετών.

«Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τα άγχη των επιστημόνων ανά τον κόσμο για μια πιθανή παγκόσμια αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων, εν όψει μιας νέας μετάλλαξης, της όμικρον»;

Η έλευση του ιού επέφερε μεγάλη ψυχολογική πίεση

H κα. Τσικρικά τονίζει πως είναι πλήρως κατανοητό ότι η έλευση του ιού επέφερε μεγάλη ψυχολογική πίεση και διατάραξε αναμφισβήτητα την ευρυθμία και ομαλότητα του κοινωνικού γίγνεσθαι, αφήνοντας πίσω του επώδυνες μνήμες και αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Από τη μια πλευρά, οι επαγγελματίες υγείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις υγειονομικής κρίσης με βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους ασθενείς, έχοντας τον ρόλο όχι μόνο του υγειονομικού, αλλά και του προσωπικού εξομολόγου, του συγγενή και του φίλου. Όση εμπειρία και να έχει αποκτηθεί από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, δεν είναι σίγουρο ότι το σύστημα θα αντέξει να στέκεται όρθιο σε ένα νέο αυξημένο κύμα μαζικής ζήτησης υπηρεσιών υγείας.

Ενώ από την άλλη φορά όπως αναφέρει,  η απλοϊκή ερμηνεία της ιατρικής επιστήμης μέσω κοινωνικών δικτύων, η εμφάνιση και προβολή των αυτοαποκαλούμενων «ειδικών» με  εξειδικευμένες απόψεις, χωρίς οι ίδιοι να είναι κάτοχοι συναφών πτυχίων και γνώσεων, η ταυτόχρονη τηλεοπτική χρήση μιας ξύλινης και δυσνόητης υγειονομικής γλώσσας, μόνο σύγχυση, φόβο, άρνηση και παραπληροφόρηση δύναται να δημιουργήσει σε μία χώρα που δυστυχώς μετρά περισσότερους από 20.000 νεκρούς.

Η Πρόεδρος μάλιστα θεωρεί βέβαιο ότι κανείς δεν επιθυμεί να ληφθούν εκ νέου μέτρα περιορισμού και να χρειαστεί να εφαρμοστεί ένα νέο lockdown είτε σε τοπικό γεωγραφικό επίπεδο είτε στη γενικότερη επικράτεια. Η ατομική ευθιξία και ευθύνη, η ενσυναίσθηση και η επικράτηση της λογικής  αν και ακούγονται χιλιοειπωμένα και σχεδόν γραφικά, μοιάζουν να είναι απαραίτητα από ποτέ. Παράλληλα, η συνεχής κρατική μέριμνα και στήριξη στην υγεία, καθώς και ο ορθός σχεδιασμός δράσεων και παρεμβάσεων στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες ενός επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά.

Αδήριτη ανάγκη για ενημέρωση από σοβαρές και έγκριτες πηγές

Επισημαίνει πως αδήριτη ανάγκη, η ενημέρωση από σοβαρές και έγκριτες πηγές, η αποφυγή άκοπων ηρωισμών και η υιοθέτηση  υπεύθυνης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς, αποτελούν τους παράγοντες αποφυγής της πυροδότησης ενός ολόκληρου καταρράκτη αρνητικών εξελίξεων στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι επιστημονικές διαφωνίες, προβληματισμοί και αντιφάσεις συντελούν στα «πολύτιμα και αναγκαία συστατικά» της διαδικασίας διεξαγωγής ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου με στόχο την προώθηση και ανταλλαγή απόψεων, της αγαστής συνεργασίας μεταξύ φορέων και οργανισμών, καθώς και της ενίσχυσης της προσπάθειας και της διαρκούς μάχης έναντι του κοροναϊού.

Τέλος καταλήγει πως «σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία. Ούτε γκρεμός, ούτε ρέμα. Ούτε τρόμος, ούτε ψέμα. Πίστη στην επιστήμη, τη γνώση, την αλήθεια και την νίκη της ζωής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ερευνα – Η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς μαρτυρά τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου

Η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού και της πραγματικής (χρονολογικής) ηλικίας ενός ανθρώπου αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου...

Στο «Καμπ Νόου» η 7η Χρυσή Μπάλα του Μέσι

Μπορεί να αποχώρησε το καλοκαίρι. Μπορεί να έβαλαν τέλος σε μία σχέση 21 ετών, έχοντας γράψει… παρέα μία ιστορία με χρυσά γράμματα. Ωστόσο ούτε...

Γιατί το Oruc Reis κόβει βόλτες στο Αιγαίο

Δυτικά της Καλολίμνου πλέει αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Το τουρκικό πλοίο, το οποίο εκτελεί δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και έχει απασχολήσει ουκ...

Φαίη Σκορδά – Eνταση on air με το δικηγόρο του Κώστα Δόξα

Μετά την είδηση της σύλληψης του Κώστα Δόξα ασχολήθηκαν στο «Πρωινό». Μάλιστα, στην εκπομπή ήταν καλεσμένος να μιλήσει ο δικηγόρος του τραγουδιστή, Σπύρος Δημητρίου, και να ξεκαθαρίσει...

Κοροναϊός – Δέλτα, Ομικρον και Ομικρον2 – Το τρίο… των μεταλλάξεων

Τρεις μεταλλάξεις του κοροναϊού βρίσκονται αυτή την στιγμή πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Η Δέλτα και η Όμικρον κυριαρχούν αυτή την στιγμή στον...

Σχετικές ιστορίες