Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ – «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κανείς αρνείται να απογραφεί»

Για τους πολίτες που αρνούνται να μπουν στην διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους που κανείς μπορεί να αρνείται να απογραφεί ούτε καν παραλληλισμό με άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί πρόσφατα στην δημόσια κριτική. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την συζήτηση, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει όσο αφορά τα θέματα εμβολιασμού. Μου κάνει πολλή εντύπωση που υπάρχει έστω και η μακρινή σύνδεση με την απογραφή, πέρα από την παντελή άρνηση της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της πολιτείας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  ο κ. Αθανάσιος Θανόπουλος.

«Αν έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ασκήσουμε ποτέ πολιτικές που να μας αφορούν εμάς τους ίδιους. Όταν είσαι μέλος μιας κοινότητας και αρνείσαι να καταγραφεί η ύπαρξή σου στην απογραφή, στην πραγματικότητα αρνείσαι να γνωρίζει η πολιτεία ότι υπάρχεις και μένεις σε αυτή την χώρα. Αν αποφασίζεις να αρνηθείς να γνωρίζει η πολιτεία ότι υπάρχεις, δεν θα μπορέσουν να ασκηθούν πολιτικές που να σε συμπεριλαμβάνουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα διαρροής προσωπικών δεδομένων.

«Δεν είναι μόνο θέμα αρχής και θέμα νόμου, ο οποίος είναι αυστηρός, αλλά είναι θέμα τιμής το να μην αφήσουμε να διαρρεύσουν δεδομένα και να μην δοθούν σε καμία δημόσια υπηρεσία ή σε ιδιωτική επιχείρηση με την μορφή εξατομικευμένης πληροφορίας. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνει».

Η απογραφή είναι το σύγχρονο εργαλείο μιας σύγχρονης πολιτείας για να έχει γνώση των πολιτών της, των κατοίκων της χώρας, εξήγησε ο κ. Θανόπουλος.

«Όλοι μετράμε»

«Σε αυτή την διαδικασία «Όλοι μετράμε», αυτό είναι το μότο μας, για να δείξουμε ότι έχει σημασία η συμμετοχή όλων». Υπάρχουν 60.000 απογραφείς στον δρόμο που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της διανομής των φακέλων μοναδικών κωδικών απογραφής και στην συνέχεια της μέτρησης των κατοίκων της χώρας. Με αυτόν τον κωδικό μπαίνουμε στην συνέχεια στο gov.gr και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet σε συνδυασμό με αυτόν μοναδικό κωδικό απογραφής μπαίνουμε στην εφαρμογή της ελληνικής στατιστικής εταιρείας και με αυτόν τον τρόπο, το αργότερο σε 15 λεπτά ολοκληρώνουμε την απογραφή μας. Ο κωδικός αυτός είναι ανώνυμος μεν αλλά αντιστοιχεί στο διαμέρισμα που διανέμεται. Μπαίνοντας λοιπόν στην εφαρμογή, συστήνεται ο απογραφόμενος. Αυτή είναι η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. «Το ότι υπάρχει η διαδικασία της ταυτοποίησης με τους κωδικούς Taxisnet, αυτό γίνεται για λόγους ευκολίας, προκειμένου να μπει ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Όσοι πολίτες δεν μπορούν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στο διαδίκτυο, μετά τις 27 Νοεμβρίου, ο απογραφέας τους ο οποίος θα παρακολουθεί ποιοι από αυτούς τους κωδικούς έχουν ολοκληρώσει και οριστικοποιήσει την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, θα επικοινωνήσει μαζί τους και θα τους παρακαλέσει να απογραφούν με τον παραδοσιακό τρόπο, με την κατά πρόσωπο συνέντευξη.

«Ταυτότητα, κονκάρδα και διορισμός είναι αυτά που φέρει μαζί του ο απογραφέας και ο καθένας μπορεί να τσεκάρει ότι πράγματι είναι από την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία», σημείωσε τέλος, ο κ. Θανόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κακοκαιρία «Ελπίδα» – ΣΥΡΙΖΑ: Το δόγμα Μητσοτάκη για την πολιτική προστασία είναι να στέλνει SMS

«Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά από πέντε ημέρες προειδοποιήσεων και υποτιθέμενης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης έχουν ήδη κλείσει ακόμη και κεντρικές...

Στυλιανίδης: Να αναζητηθούν ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Να αναζητηθούν ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά...

Oμικρον vs Δέλτα: Ποια παραλλαγή είναι πιο επικίνδυνη για τα μωρά;

Για τα παιδιά έως 5 ετών, η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού τείνει να προκαλεί πιο ήπια νόσο σε σχέση με την Δέλτα, δείχνει νέα...

Κακοκαιρία «Ελπίδα» – ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη το κλείσιμο των δρόμων από το χιόνι

«Αν και ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι η κακοκαιρία θα ήταν σφοδρή και θα έπληττε όλο το Λεκανοπέδιο, και παρά την περσινή ανάλογη εμπειρία,...

Ουκρανία: Το σχέδιο του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής

Κλιμακώνονται σήμερα, Δευτέρα, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με το ΝΑΤΟ να ανακοινώνει σε αδρές γραμμές την πιθανή αντίδρασή του και την Ιρλανδία...

Σχετικές ιστορίες