Πρόκληση Τατάρ: Η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ ελληνικό νησί – Είμαστε εδώ από το 1571

«Η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ ελληνικό νησί» επανέλαβε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Μία δήλωση που ήρθε με αφορμή την ημέρα της 1ης Αυγούστου που στα κατεχόμενα γιορτάζεται η «αντίσταση των Τουρκοκυπρίων», η ημέρα κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, της ίδρυσης της ΤΜΤ, απέναντι στην ΕΟΚΑ, καθώς και των «δυνάμεων ασφαλείας».

«Η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ ελληνικό νησί» επανέλαβε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Μία δήλωση που ήρθε με αφορμή την ημέρα της 1ης Αυγούστου που στα κατεχόμενα γιορτάζεται η «αντίσταση των Τουρκοκυπρίων», η ημέρα κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, της ίδρυσης της ΤΜΤ, απέναντι στην ΕΟΚΑ, καθώς και των «δυνάμεων ασφαλείας».

Ο Τατάρ όπως αναφέρει η Yeni Bakis, σημείωσε ότι η διαδρομή από την κατάληψη της Κύπρου από το Οθωμανούς στο σήμερα δεν ήταν εύκολη και ότι σε κάθε στάδιο αυτών των περιόδων υπήρξε αντίσταση και αυτοθυσία εκ μέρους του «λαού».

Το «κράτος» μας παρακαταθήκη των πεσόντων

Όπως είπε «οι αγωνιστές μας και τα Μεχμετσίκ μας κείτονται σε αυτά τα χώματα αγκαλιασμένοι. Η πατρίδα μας και το κράτος μας είναι παρακαταθήκη των ιερών πεσόντων μας προς εμάς. Δεν θα παραβιάσουμε ποτέ αυτή την παρακαταθήκη, θα την προστατεύσουμε και θα την εξυψώσουμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την πατρίδα μας, την κυριαρχία μας, το κράτος μας (…)

Όταν κατακτήθηκε εκ μέρους των Τούρκων την 1η Αυγούστου 1571 με θυσία 80 χιλιάδων πεσόντων η Κύπρος, η οποία κατέχει πολύ σημαντική στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, οι πρόγονοί μας ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ανατολίας και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, έβαλαν την σφραγίδα τους σε αυτά τα χώματα, και αυτά τα χώματα έγιναν πατρίδα.

Οι ρίζες μας είναι στην Ανατολία. Έχουμε δεσμούς ζωής, αίματος και ψυχής με την Ανατολία. Και δεν μπορεί να κόψει καμία δύναμη αυτούς τους δεσμούς. (…) Βασικό μας καθήκον είναι να προστατεύσουμε την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, να διασφαλίσουμε πως ο λαός μας θα ζει ελεύθερος, ανεξάρτητος και κυρίαρχος (…)»

Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ λύση ομοσπονδίας

Ο Τατάρ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επιμένοντας στις θέσεις της Άγκυρας.

Όπως υποστήριξε: «Όταν κατά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες που άρχισαν το 1968 σε σχέση με το Κυπριακό και συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια, και ειδικά στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, φάνηκε ακόμα μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ήρθε στην ημερήσια διάταξη η πρότασή μας για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που υποστηρίζει και η μητέρα πατρίδα Τουρκία και τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες στη Γενεύη αυτή η πρότασή μας.

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και από αυτή μας την πρόταση για λύση.

Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία στόχο έχει την άρση των εγγυήσεων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, την απομάκρυνση από την Κύπρο του τουρκικού στρατού που είναι η μεγαλύτερή μας ασφάλεια και την μετατροπή του λαού μας σε μειονότητα. Η μόνη μορφή λύσης που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής είναι η μορφή λύσης που στηρίζεται στη ύπαρξη δύο κυριαρχικά ίσων κρατών και δεν θα υποχωρήσουμε από την πρότασή μας, η οποία την περιέχει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σεισμός Τουρκία: Τραγικές ώρες στα συντρίμμια – Ενισχύεται η ελληνική αποστολή – Live όλες οι εξελίξεις

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε 8.364 τον αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι...

Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στην Ελλάδα σεισμό σαν της Τουρκίας

Σε μία τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της...

Δικαιώνονται τρεις στους δέκα φορολογουμένους

Φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ γλίτωσαν τρεις στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι αναζητώντας το δίκιο τους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ...

Κανένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού στην Κίνα

Μετά την άρση της πολιτικής «Zero Covid» στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα ήρθε ξανά αντιμέτωπη με μία νέα έκρηξη κρουσμάτων της Covid...

Νέο τοπίο για εισφορές επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας οι 1,2 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα...

Σχετικές ιστορίες