Πρόωροι «τίτλοι τέλους» στον λιγνίτη από τη ΔΕΗ

Νωρίτερα από το 2028 φέρνει το κλείσιμο των λιγνιτικών της μονάδων η ΔΕΗ και για την ακρίβεια το 2025.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Power & Gas Supply Forum, η τελευταία λιγνιτική μονάδα, η «Πτολεμαϊδα 5» θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου στα μέσα της δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι ο τελευταίος που θα λειτουργεί με καύσιμο τον λιγνίτη, βρίσκεται σε φάση κατασκευής και πρόκειται να λειτουργήσει στο τέλος του 2022. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης η «Πτολεμαϊδα 5» θα έκλεινε το 2028.

Ωστόσο ο κ. Στάσσης όπως εξήγησε στο συνέδριο οι υψηλές τιμές του διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν την εταιρία μας στην απόφαση να προχωρήσει νωρίτερα τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η «Πτολεμαϊδα 5» θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως λιγντική μονάδα (σ.σ. το 2022 με βάση τον προγραμματισμό) αλλά ο μετασχηματισμός της θα γίνει περίπου στα μέσα της δεκαετίας (σ.σ. το 2025)».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρίας επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ΔΕΗ αν μπορούσε θα τις έκλεινε τώρα όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης η πλειοψηφία τους θα αποσυρθεί σταδιακά μέχρι το 2023. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στις 26 Μαρτίου ο ΑΔΜΗΕ απαντώντας σε σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, ήταν αρνητικός σε αυτό το αίτημα, επικαλούμενος την ανάγκη επάρκειας και ασφάλειας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής.

Με βάση αυτήν την εξέλιξη ο κ. Στάσσης επανέφερε το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για το υψηλό και ζημιογόνο κόστος διατήρησης σε λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση της κυβέρνησης αφορά στη θέσπιση ενός μηχανισμόυ αποζημίωσης για τη διατήρηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ικανοποίηση του αιτήματος σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε να είχαμε από φέτος αυτόν τον μηχανισμό».

Επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου

Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μη ολοκλήρωση ακόμη του ρυθμιστικού πλαισίου για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας φέρνει την ανάγκη για νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και διευθύνων σύμβουλος της Elpedison  Νικόλαος Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι σε φάση κατασκευής βρίσκεται ήδη νέα μονάδα της Mytilineos, ενώ προχωρημένα είναι και τα σχέδια της Elpedison και της ΗΡΩΝ.

Από την πλευρά του ο κ. Στάσσης υποστήριξε πως θα απαιτηθούν δύο μονάδες.

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σημείωσαν πως για την υλοποίηση των επενδύσεων απαιτείται η θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου έκανε γνωστό πως έως τον Ιούνιο θα υποβάλλει σχετική πρόταση στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κορυφαίοι επιστήμονες συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας

Η κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως 16 Οκτωβρίου. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, στον...

Συγκλονιστική περιγραφή του Αντώνη Δημητριάδη για το θάνατο του Mad Clip – «Ελπίζαμε σε ένα θαύμα»

Ο Dj Αντώνης Δημητριάδης, παρουσιαστής του MEGA STAR έκανε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για το μοιραίο βράδυ που έχασε τη ζωή του ο Mad Clip. Μιλώντας...

Οι σκέψεις του Μαρτίνς για τα Γιάννενα

Επιστροφή στην δράση για τον Ολυμπιακό που μετά από τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες ταξιδεύει στα Γιάννενα για το παιχνίδι με τον ΠΑΣ....

Συρία – Έκρηξη σε τουρκική αυτοκινητοπομπή

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, στην πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η επίθεση έγινε σε τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκαν...

«Είχαμε πανικοβληθεί και πολλοί έπαθαν κρίσεις πανικού» – Τι λένε οι μαθητές από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Στον ΑΝΤ1 μίλησαν το Σάββατο μαθητές του σχολείου στην Νέα Φιλαδέλφεια, που έκαναν «γέφυρα» με θρανία για να μπορέσουν να βγουν από σχολείο συμμαθητές...

Σχετικές ιστορίες