Προτάσεις Τσίπρα στο PES για την τριπλή κρίση ακρίβειας, ενέργειας και κλίματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), αναφέρθηκε στις εξαιρετικά σοβαρές και αλληλένδετες κρίσεις που, όπως τόνισε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί – την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις στο προσφυγικό.

Τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε να παραμείνει άπραγη μπροστά στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, ούτε μπορεί όμως να στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών-μελών. Διότι αν κάθε κράτος μέλος αφεθεί να ενισχύσει την βιομηχανική παραγωγή και την οικονομική του ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητές του, ο στόχος της σύγκλισης θα χαθεί οριστικά.

Σημείωσε, επίσης, ότι πέρα από τη χαλάρωση των περιορισμών στις κρατικές ενισχύσεις και την αναδιάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, «οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις:

»Πρώτον, κοινή έκδοση χρέους, όπως πρότεινε ο κ. Τζεντιλόνι (και έχει γίνει ήδη με το Ταμείο Ανάκαμψης), και διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

»Δεύτερον, οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων, προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και να υπάρξει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κρατικών ενισχύσεων ως προς το ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους – μέλους, το οποίο θα ορίσει κεντρικά η Ε.Ε. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών.

»Τρίτον, να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, υγεία και άλλους τομείς και αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή που θα ενεργοποιείται σε κρίσεις».

«Να αποκαλυφθεί το καθεστώς Μητσοτάκη»

Ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η «καταρράκωση» του κράτους δικαίου δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ενημέρωσε για τις τελευταίες αποκαλύψεις της ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση Απορρήτου Επικοινωνιών και ζήτησε τη στήριξη των Ευρωσοσιαλιστών, ώστε να αποκαλυφθεί, σε όλες του τις πτυχές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «το καθεστώς Μητσοτάκη».

Ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει αργήσει πάρα πολύ» και δεν γίνεται να συζητάμε μόνο όταν κάποιες δυτικές χώρες ανησυχούν για δευτερογενείς ροές.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ορθώς υποδεχθεί 4 εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη σε λιγότερο από έναν χρόνο και την ίδια στιγμή να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχής και επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής», ανέφερε.

Και προσέθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επίσης ότι πρέπει να καταβληθεί «άμεσα και σίγουρα πριν το καλοκαίρι» μια συμφωνία σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για αντιμετώπιση των διακινητών και αποδοχή επιστροφών.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Τούτη την ώραμ η σκέψη μας είναι στην ανθρωπιστική τραγωδία στην Τουρκία και στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

»Δεν είναι ώρα να έχουμε στο μυαλό μας τις κυρώσεις στην Συρία, που δεν επιτρέπουν να σταλεί η βοήθεια εκεί. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ σε μια προσπάθεια ανθρωπιάς και βοήθειας, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα».

«Το καθεστώς Μητσοτάκη κεντρικό θέμα στην ΕΕ για την διάβρωση του Κράτους Δικαίου»

Αναφερόμενος στα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης».

Και ανακοίνωσε πως «την άλλη εεβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλειά του θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ.

»Είναι προφανές, ότι αυτοί που υποκριτικά μας έλεγαν ότι θέλουν να μείνουμε στην ΕΕ, μας έχουν απομακρύνει από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υποστήριξε.

«Πολύ κρίσιμη η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας»

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας που θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας είπε πως μία πολύ κρίσιμη συζήτηση, είναι αυτή που αφορά στην ενίσχυση της ευρωπαικής βιομηχανίας.

«Η ενίσχυση αυτή, όμως, πρέπει να γίνει αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη και όχι από αυτούς που έχουν δυνατότητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσέθεσε: «Αλλιώς δεν θα έχουμε σε λίγο Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια Γαλλογερμανική Ένωση με πολλούς δορυφόρους.

»Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη. Απαιτείται οι κρατικές ενισχύσεις να δοθούν με την μορφή εγγυήσεων για να μην εγγραφούν στο χρέος.

»Τα κονδύλια να τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απαιτείται βεβαίως ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

»Περισσότερη αλληλεγγύη χρειάζεται και στο μεταναστευτικό, με ένα δίκαιο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, για να μην παίρνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής. Είναι ένα κοινό πρόβλημα, να το διαχειριστούμε όλοι μαζί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Οι μάσκες έπεσαν, ούτε κοστολόγηση ούτε debate από τη ΝΔ», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σκέρτσο

«Με την απάντησή του ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο τελικά είναι αυτό της ΝΔ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ,...

FAZ για τον Γιάννη Στουρνάρα: «Ένας κεντρικός τραπεζίτης σε καλή διάθεση»

Άρθρο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Με τίτλο: «Ένας κεντρικός τραπεζίτης σε καλή...

Επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορευματική – Τουλάχιστον 30 νεκροί και 179 τραυματίες

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 179 τραυματίστηκαν όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε, αφού συγκρούστηκε με ένα τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων στην περιοχή Μπαλασόρ της...

Για πρώτη φορά απευθείας εικόνες από την Αρη

Το live stream από τον κόκκινο πλανήτη γίνεται στο πλαίσιο εορτασμού της 20ης επετείου από την εκτόξευση του Mars Express – μια αποστολή για...

Υπάλληλος χτύπησε πολίτη στο κεφάλι με καδρόνι

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, όταν ένας υπάλληλος χτύπησε στο κεφάλι έναν πολίτη. Σύμφωνα με τη «Ροδιακή», το περιστατικό...

Σχετικές ιστορίες