Ψηφίστηκε η τροπολογία για το πλαφόν κέρδους σε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες

Ψηφίστηκε η τροπολογία, με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, δηλαδή στις ηλεκτρικές συσκευές που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Πιο συγκεκριμένα, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το πλαφόν κέρδους.

«Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

Δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης

Εκτός από την επιβολή πλαφόν στο μεικτό κέρδος, στην ίδια τροπολογία και συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 του άρθρου 3, προβλέπεται πως με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, δίδεται η δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια (σ.σ. τρόφιμα, ζωοτροφές, λιπάσματα).

Για τα συγκεκριμένα προϊόντα απαγορεύεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021.

Γεωργιάδης: Πότε εξετάζεται η διατίμηση

Η δυνατότητα επιβολής διατίμησης υπήρχε ήδη από την αρχική έκδοση του άρθρου 48 του ν. 4818/2021, δήλωσε στο euro2day.gr ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «επειδή η διατίμηση ενός προϊόντος συνιστά ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην αγορά του προϊόντος για το οποίο επιβάλλεται η διατίμηση, είναι πολύ σημαντικό το μέτρο αυτό να επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις όπου η διατίμηση δεν θα οδηγούσε στη δημιουργία ελλείψεων στην αγορά. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει επιλέξει την επιβολή πλαφόν (διατίμηση) μόνο στα PCR και Rapid test, ακριβώς επειδή το υλικό αυτό είναι κρίσιμο για την υγεία του καταναλωτή αλλά και την εξασφάλιση της μείωσης του ρυθμού της μετάδοσης της ασθένειας στην κοινότητα».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ακόμη ότι: «αντίθετα, η επιβολή διατίμησης στα καύσιμα ή σε σειρά τροφίμων θεωρείται ότι θα δημιουργούσε σημαντικό πλήγμα στην αγορά, σε άδεια ράφια σε ορισμένες περιπτώσεις και τελικά θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα έλυνε, πλήττοντας το εισόδημα του καταναλωτή, οδηγώντας σε έλλειψη διαθεσιμότητας προϊόντων σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα και δημιουργώντας τελικά σημαντικά προβλήματα στην εθνική οικονομία».

Τι αναφέρει η τροπολογία

Αναφορικά με τις ηλεκτρικές συσκευές, η τροπολογία προβλέπει πως για το χρονικό διάστημα από την έναρξη έως την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που:

α) πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών και από έμπορο λιανικής, που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και

β) έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού της ως άνω απόφασης, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης.12.2021.

Οι «καμπάνες» που προβλέπονται

Σε όποιον παραβαίνει τις απαγορεύσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

β) πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.

– Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της αρχής ελέγχου, επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της.

– Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων, η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος.

Επίσης με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Επενδύσεων, δίδεται η δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στην τροπολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Στο Ζάππειο αύριο ο Τσίπρας

Μετά τη σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά εγκαινιάζει τον προεκλογικό του...

Γιώργος Γιαννόπουλος: Την ενοχή του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ εισηγείται ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος μίας ανήλικης εισηγήθηκε ο εισαγγελέας απευθυνόμενος προς του δικαστές και...

«Συγκλονισμένος» ο Μητσοτάκης για το θάνατο του υποσμηναγού

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του υποσμηναγού του μοιραίου Φάντομ Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας συγκλονισμένος. Σκληρή και επικίνδυνη μάχη καθημερινά Όπως...

ΗΠΑ: Ιδού τα απόρρητα προεδρικά έγγραφα Μπάιντεν και Τραμπ – Δημοσκόπηση κόλαφος

Εφτά στους δέκα περίπου Αμερικανούς ψηφοφόρους ανησυχούν μετά την ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων στην κατοχή του νυν και του πρώην προέδρων των ΗΠΑ, σύμφωνα με...

Τι λένε οι ειδικοί για τη συντριβή του Phantom

Τραγική κατάληξη είχε η συντριβή του διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους Phantom το πρωί της Δευτέρας στην Ανδραβίδα, καθώς ο 29χρονος συγκυβερνήτης εντοπίστηκε νεκρός, ενώ σε...

Σχετικές ιστορίες