Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Μαζικό κύμα φυγής από την τουρκική λίρα βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη καθώς οι πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια, μετά από ημέρες μάταιης προσπάθειας της κυβέρνησης Ερντογάν να συγκρατήσει την ισοτιμία της λίρας στο 7 προς 1 (επτά λίρες για ένα δολάριο).

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο ήταν στο 7,0633 στο ξεκίνημα της μέρας – αλλά μόλις ξημέρωσε στην Τουρκία η λίρα κατέρρευσε στο 7,1650, ιστορικό χαμηλό για τη «νέα τουρκική λίρα».

H ώρα που εκδηλώθηκε το νέο κύμα πωλήσεων υποννοεί ότι προήρθε από το εσωτερικό της Τουρκίας.

Η διάσπαση – και μάλιστα με φόρα – του ορίου του 7 όμως φαίνεται πως έχει πυροδοτήσει ανασφάλεια στους πολίτες και έχει ξυπνήσει μνήμες καταστροφής για το νόμισμα τους, καθώς φαίνεται πως σπεύδουν να το ξεφορτωθούν με μεγαλύτερη ένταση από ότι στο παρελθόν, κινητοποιώντας ένα φαύλο κύκλο για την τουρκική οικονομία και τον Τούρκο ηγέτη.

Δημιούργημα του Ερντογάν

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο σήμερα πνέει τα λοίσθια, είναι ένα νέο νόμισμα: είναι παιδί του Ερντογάν. «Γεννήθηκε» το 2005 σε αντικατάσταση της «παλιάς» τουρκικής λίρας η οποία είχε στο μεταξύ διαλυθεί από τον υπερπληθωρισμό: χρειάζονταν… εκατομμύρια για ένα εισιτήριο ή μια μερίδα φαγητό:

Η νέα τουρκική λίρα – η οποία σήμερα αξίζει 13 σεντς του δολαρίου – ήταν ίση με 1.000.000 παλιές τουρκικές λίρες! Εισήχθη με ισοτιμία πολύ κοντά στο 1:1 με το δολάριο.

Το Δεκέμβριο του 2013 είχε υποχωρήσει σε δυο λίρες για ένα δολάριο – μειώνοντας τη διεθνή αγοραστική δύναμη των Τούρκων στο μισό.

Τον Ιανουάριο του 2016 χρειάζονταν τρεις λίρες για ένα δολάριο

Τον Αυγουστο του 2018 η συναλλαγματική κρίση που γκρέμισε το τουρκικό νόμισμα η σχέση ανταλλαγής ήταν 6,5 λίρες για ένα δολάριο.

Στη συνέχεια με μαζικές παρεμβάσεις η κεντρική τράπεζα έκαψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να κρατήσει τη λίρα κάτω από αυτό το επίπεδο.

Αλλά από τις αρχές του 2020 ο αγώνας άρχισε να φαίνεται ότι είναι μάταιος. Η λίρα διολίσθαινε σταθερά με την υποχώρησή της να επιταχύνεται τις τελευταίες μέρες, καθώς το τουρκικό καθεστώς έχει ξεμείνει από πυρομαχικά (δικά του συναλλαγματικά διαθέσιμα) για να τη στηρίξει και οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι, παρά τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει το καθεστώς στην εμπορευσιμότητα του νομίσματος.

Αμφιβολία και στο εσωτερικό

Η επιταχυνόμενη υποτίμηση της λίρας φαίνεται ότι έχει ξυπνήσει τις κλασσικές ανασφάλειες των Τούρκων, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν αποταμιευτικούς λογαριασμούς σε σκληρό νόμισμα και σπεύδουν όταν πληρώνονται να καταθέτουν τις λίρες τους σε ανταλλακτήρια για να προστατεύουσν το εισόδημά τους από τη διαρκή απαξίωση της λίρας. Η τουρκική οικονομία είναι δολαριοποιημένη εδώ και καιρό.

Η συμπεριφορά της ισοτιμίας της φέρνει στα τουρκικά νοικοκυριά μνήμες από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και αυξάνει την κίνηση στα ανταλλακτήρια.

Σε μια περίοδο που οι αρνητικές γνώμες για τον Ερντογάν υπερτερούν των θετικών εντός της Τουρκίας, τα σόου «καίμε δολάρια μπροστά στις κάμερες», δε θα είναι το ίδιο έυκολο να σκηνοθετηθούν.

Στα απολυταρχικά καθεστώτα οι πολίτες ψηφίζουν με τα πορτοφόλια τους. Οι Τούρκοι δείχνουν – με ιδιαίτερη ένταση σήμερα – ότι διψούν για οικονομική αλλαγή.

Πηγή: newmoney.gr

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Φονική καταδίωξη στο Πέραμα – Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον 20χρονο

Νεότερα υπάρχουν για την υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα που οδήγησε στον θάνατο του 20χρονου Ρομά και στον τραυματισμό του 15χρονου, που επίσης βρισκόταν στο...

Κοροναϊός – Αρχισε η αξιολόγηση του ΕΜΑ για το αντιικό χάπι της MSD

Η Merck & Co, γνωστή ως MSD εκτός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση του molnupiravir, πειραματικού φαρμάκου...

Διεθνή ΜΜΕ για Φώφη Γεννηματά – Απεβίωσε η ελληνίδα ηγέτις των Σοσιαλιστών μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά με τα ξένα δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι, η αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος...

Τρόμαξε ο ΛεΜπρόν με τον τραυματισμό του

Οι Λέικερς πήραν έστω και δύσκολα την πρώτη τους νίκη στη σεζόν, με αντίπαλο το Μέμφις, όμως καρδιοχτύπησαν με την πτώση του ΛεΜπρόν στο...

Τι αλλάζει στο ωράριο των σουπερμάρκετ και τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό κατά τις αγορές

Αλλαγές υπάρχουν με βάση την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε σχέση με το ωράριο των σουπερμάρκετ, τη χρήση μασκών και τις...

Σχετικές ιστορίες